#baba#anya

Egyszerű tojásfestő technikák húsvétra – a gyerekek is segíthetnek!

Még mindig él a tojásfestés hagyománya. Rengeteg technika létezik, amellyel csodálatos színes, mintás tojásokat készíthetünk. Íme néhány egyszerűbb módszer, és gyűjtöttünk pár különlegesebb eljárást is a bátrabbaknak.

Először is azt kell eldönteni, hogy főtt vagy nyers tojást szeretnél készíteni. Amennyiben nyers tojás mellett döntesz, abból a belsejét érdemes kifújni, mivel megromolhat egy idő után, viszont tudnod kell, hogy a kifújt tojás sokkal törékenyebb, mint a megfőzött tojás. A megfőzött tojások is megromlanak egy idő után természetesen, ezért csak 2-4 nappal az átadásuk előtt érdemes őket elkészíteni, és hűtőben tárolni, amíg a locsolkodók meg nem érkeznek. A tojások megfőzéséhez pedig dobj bele a vízbe egy gyufaszálat, ezzel elkerülheted, hogy a tojások megrepedezzenek főzés közben.

Teljes színre festés

A legegyszerűbb, ha festékes vízbe áztatod a tojásokat. Ehhez boltokban is lehet kapni kifejezetten erre való festéktablettákat, de a régi hagyományokból is lehet ötletet meríteni. Ami nagyon fontos, bármilyen festőanyagot is választasz, hogy tegyél egy kanál ecetet a festékes vízbe, mert így nem lesz zavaros a víz, ennek köszönhetően nem lesz a tojás foltos.

Még egy tipp a szép szín eléréséhez: ha meleg tojásokat teszel az egyébként langyos festékes vízbe, egyenletesebb lesz a színe a tojásoknak, mert melegen a tojás felületére jobban megtapad a festék. Ha nem szeretnél mesterséges színezőanyagot használni, akkor használhatod a vöröshagyma héját, amitől vöröses, narancsos színű tojásokat kapsz vagy a lilakáposzta levét, amely nagyon szép kék színt ad, és a lilakáposzta finom lesz majd egy jó sültes ebédhez is. Áztasd a hagyma héját vagy a káposztát forró vízben fél-egy órán át, vedd ki belőle, majd picit melegítsd fel, ha lehűlt volna a lé, mielőtt belehelyezed a tojásokat. Sárga színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat áztatunk bele, zöldet, ha spenótot áztatunk.

Amikor kiveszed a festékes vízből a tojásokat, fontos, hogy ne nyúlj hozzájuk 20-30 percig, mert ennyi a festék száradási ideje, és bármi ér hozzá száradás közben, foltot hagy. Tedd a tojásokat egy üres tojásos dobozba úgy, hogy minél kevesebb felületen érintkezzen vele a tartóka. Ha pedig kifújt tojásokat festesz, akkor azokat hurkapálcát beleszúrva is beteheted a vízbe, ami nagyon praktikus lesz, amikor szárítani szeretnéd, mert csak a pálcikákat kell leszúrni és így semmi sem érintkezik a tojással

Karcolós minták

Amikor kivesszük a tojásokat a festékes vízből, lehetőségünk van még mintákat rajzolni rá. Akár egy gyufaszállal, tűvel, akár villával vagy hurkapálcikával húzhatunk bele csíkokat, mintákat, majd tegyük félre, hogy megszáradjon.

Márványos minták

A márványos mintákhoz is lehet venni speciálisan erre való festéket, amelyből csak pár cseppet kell a vízbe tenni és hurkapálcával kicsit a festékes víz tetejét széthúzni, hogy valamiféle mintázatot adjon, majd a tojásokat a vízbe mártani pár percre (ehhez inkább a kifújt és hurkapálcára szúrt tojásokat javasoljuk).

Minták festése, rajzolása

Valójában bármilyen festékkel és ecsettel lehet a tojásokra mintákat rajzolni akár van egy alapszíne, akár a natúr színre festünk. A legjobban fedő a tempera és az olajfesték, ezutóbbinak az is különlegessége, hogy fényes lesz tőle a festett felület. Filctollakkal is tudsz rajzolni a tojásokra, az interneten rengeteg letölthető minta van, amit lemásolhatsz.

Viaszos álom

A tojás natúr felületét fesd meg a forró viasszal, ehhez válassz egy gombostűt vagy hurkapálcát vagy ecsetet. Miután a viasz megszáradt, utána tedd a festőlébe a tojást, a viasszal megfestett részeket nem fogja be a festék, így megőrzik a tojás natúr színét. Másik technika, hogy a már megfestett tojásra festünk a viasszal, és amikor megszáradt a viasz, beleforgatjuk ezüst vagy aranyporba a tojást. Csak a viaszos részbe fognak beleragadni az arany és ezüst porpigmentek, így szép, fényes ezüstös vagy aranyozott mintát kapunk.

 

Bármelyik technikát is választjuk, a „nagyöregek” arra esküsznek, hogy a már megszáradt tojást kicsit bezsírozzák, azaz bedörzsölik szalonnával, így fényesebbek lesznek a tojások.

Purkald Krisztina, 2023. március 24.

Forrás: Képek forrása: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?