Így maradj talpon a lepke himlő, a hányós és a légúti fertőzéses betegségek alatt! Használati útmutató fáradt szülőknek

A gyermekvállalás mámora az aprónép közösségbe szoktatása után kezd el oszladozni.

Az óvoda egy fantomintézmény. Általában 5-10 nap ott tartózkodás után másfélszer annyi kényszerpihenő következik az otthon édes melegében. Persze, mondják, ez általános, hovatovább szükséges az immunrendszerük fejlődéséhez is.


Ezzel párhuzamosan pedig a szülői fizikális - és mentális teljesítőképesség felsőfokú trenírozása is zajlik, ahol a tervezés és újra tervezés művészetének elsajátítása, a figyelem, koncentráció és a türelem spektrumának maximális kiszélesítése, illetve a konyhaművészet, a stand-up és egy „head of operations” legalább alapfokú művelése a követelmény.

Amikor az őszi/téli/tavaszi/néha nyári időszakban a kiscsibe már a második hetet nyomja az oviban, nagyjából egészségesen és közeleg egy fontos dátum, a farsang, egy bábszínház, egy Gryllus koncert, esetleg a felnőtt világban egy határidős munka, na ekkor a szülőnek már remeg a térde, mert tudja, tapasztalatból, hogy hamarosan jön a cunami, az armageddon, a világégés és mint egy dominó hadsereg fog elesni minden háztartásbeli, legutoljára persze anyuka, mint jó parancsnok a süllyedő hajón.
Nincs ezen mit szépíteni, a babázás örömét és csillogását három-négy év ici-picit nehezebb időszak követi, ami a betegeskedést illeti. 

És ez pont akkor, a szülővé válás második - harmadik évétől kezdődően, amikor azt gondoljuk, hogy kicsit visszakapjuk a régi életünk töredékét, visszamegyünk dolgozni, többet fogunk tudni ülni egy kávé felett beszélgetve és esetleg még a rendszeres sportolás is visszatér az életünkbe.

Persze ezek sem lehetetlen küldetések, de mindhez az szükséges, hogy mi felnőttek talpon tudjuk maradni. És akinek nincs meg otthon az eredeti gumibogyószörp titkos receptje, sem kell szomorkodnia, mert van néhány apró trükk, amelyek segítenek a nehezebb napokon! Tényleg!


Sport! Ilyenkor? Igen!

Persze csak néhány perc, a reggeli ébredés után és az esti lefekvés előtt.
Amikor a mozgásra gondolunk, általában a futás, vagy valamilyen erőnléti edzés jut eszünkbe. Vagy bármi más, de az biztos, hogy társul a képhez egy izzadtságtól átitatott törölköző, egy kisebb-nagyobb küzdelem a túlélésért és egy frissítő zuhany a végén. Pedig van néhány mindent vivő módszer, a stretching, azaz a nyújtás és a mobilizálás, melyek néhány perces alkalmazása nagyban megkönnyítik a legnehezebbnek ígérkező napokat is. Mindkettő technika mozgékonyságot növelő program, előbbi izom, utóbbi fascia (kötőszövet) fókuszban. Minden egyes mozdulat javítja a keringést és az anyagcserét, emeli a vér oxigénszintjét és a legnehezebb éjszaka után is talpra tud állítani minket.

Hengerezzünk naponta többször!

Egy sima vagy alig bordázott felületű smr henger mindennapos játékszerünk lehet otthon. Használata egyszerű, hatása pedig kiemelkedő. Ébredés utáni néhány perces alkalmazása a keringést fokozza és ezáltal a mobilitásunkat szorgalmazza, a lefekvés előtti áthengerezés pedig a mélyalvási ciklusok hosszát növeli, így a kevesebb alvás is lehet több, pihentetőbb.

Üljünk le és vegyünk néhány mély levegőt!

Oxigén nélkül nincs élet és túlélésért nem csak a Marson ragadva lehet küzdeni.
A legegyszerűbb légzőgyakorlat, amikor kényelmes pozícióban ülve, behunyt szemmel néhány orron át történő belégzést követően lassú, elnyújtott, szájon át történő kilégzéssel szépen tudjuk javítani a tüdőnk kapacitását. Ez pedig köztudottan a legjobb stresszoldó technikák közé tartozik. Ha pedig utána átfordulunk négykézláb testhelyzetbe és felemelve a két térdünket egy háromszöget formálva felveszünk egy lefelé néző kutya pózt, a fejbe áramló vér mennyiségétől, a mellkas nyitásától, a háti szakasz és a combok nyújtásától világmegváltó gondolataink is támadhatnak. Legalábbis házon belül biztosan. Többre pedig ezeken a nehezebb napokon, heteken talán nem is érdemes vágyni, hiszen a legfontosabb, hogy a picik gyógyuljanak meg minél hamarabb, legyenek újra egészségesek. Mi pedig csak maradjunk talpon, mert a beteg gyermek-fáradt szülő párosnál kevés rosszabb helyzet van.

A szerzőről: "Bagyinka Tímea sportrehabilitációs és rekreációs szakember, sporttáplálkozási szakértő vagyok. Az utam a sport, a tanítás és az egészséges életmód hirdetése felé hosszú, de egyenes volt.
Mostanra nők ezreinek sikerült példát mutatnom és segítő kezet nyújtanom abban, hogy akár a legmesszebbről indulva, a megfelelő mozgásformát megtalálva az életük egy olyan szenvedéllyel lehet gazdagabb, amely elengedhetetlen az egészségük fenntartásában. 20 éve ismertem fel a szétnyílt hasizom - a rectus diastasis - kezelésének fontosságát. Folyamatos kutatómunka kísérte pályafutásomat, először tapasztalati úton, majd klinikailag is alátámasztott vizsgálati eredmények alapján állítottam össze a nevemhez fűződő LoveYourBelly (LYB) módszert. Egy beteges, méhnyakrákkal megküzdött lányból lettem kétgyermekes, kétkutyás anyuka, aki egymaga vezeti a háztartást, két tornastúdiót, a diplomái mellett folyamatosan továbbképzi magát, kutatásokat szervez és ezek mellett van, hogy napi kétszer is megy a játszótérre. Fő célom, a sport fontosságának és alapjainak a megtanítása a hétköznapi embereknek." Tímeát és a LoveYourBellyt a Facebookon is követheted.

 

Bagyinka Tímea, 2024. február 28.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?