Miért kell visszajárni a koraszülöttekkel ellenőrzésre? Avagy mi az a PIC-ambulancia?

Mi az az utógondozó? Mi a PIC-ambulancia, és miért is kell visszajárni a koraszülöttekkel ellenőrzésre? Kell-e a halnak fára mászni és a tevének úsznia, vagy kell-e Bach d-moll zongoraversenyének I. tételét tudnia egy kétévesnek. Segítek: NEM!

 

Már annyi álhír kering a témában és fals, eltorzult információ, hogy gondoltam bemutatom, nálunk milyen egy utógondozás, hogyan zajlik, mi történik ott, és miért is fontos.

Az utógondozás, tulajdonképpen egy átfogó vizsgálat, ami sok intézményben a PIC-hez tartozó koraszülött utógondozó ambulancián történik, neonatológus, fejlődésneurológus, gyógytornász/ konduktor, gyógypedagógus és pszichológus, illetve a szülők együttes közreműködésével.

A korai diagnosztizálás és a korai fejlesztés kiemelkedő szerepet kap a koraszülöttek esetében, emiatt elengedhetetlen a folyamatos kontroll.

Kedves koraszülők, tekintsetek tehát úgy az utógondozásra, mint egy versenyelőnyre!

Az időre született babák szülei sokszor el vannak veszve a rendszerben, (tisztelet a kivéteknek, és inkább első gyermek esetében igaz) kevés a tájékoztatás, hol kellene tartson a gyermek éppen? Nekünk koraszülőknek, erről átfogó tájékoztatást ad az utógondozás.

Viszont szülőktől hallottam azt is, hogy úgy élik meg az utógondozást, mint egy megmérettetést. Mintha mintaszülőségből kellene vizsgázniuk. Mert kérdez az orvos, kérdez a nővér, kérdez a konduktor és a pszichológus is.

Hogy mögé láss kedves szülőtárs, ezekből a kérésekből mérik fel a gyermek állapotát.

Itt nem arról kell tanúbizonyságot tenni, hogy tökéletesen nevelik gyermeküket a szülők! A résztvevő szakemberek minél teljesebb, átfogó képet kell kapjanak a gyermek állapotáról, fejlődéséről, mindennapjairól, hogy tudják, rendben van-e az értelmi fejlődése, a hallásfejlődése, látásfejlődése, beszédfejlődése, szociális és érzelmi fejlődése, tapasztalnak -e viselkedésbeli eltérést. Ezt mind a korrigált korának megfelelően.

Ezeket az észrevételeket aztán felvezetik a járóbeteg ellátási dokumentációba (ambuláns lapra), hogy a következő alkalommal már ne kelljen minden szálat újból felvenni.  

Fejlesztésekről pedig ezek alapján, minden esetben a szakorvos dönt.

Nem kell furulyáznia, százig számolnia, vagy egzotikus gyümölcsöket megneveznie pár hónapos babáknak. Helyette az életkoruknak megfelelő játéktevékenység van a vizsgálaton. Viselkedéstérképezés és kognitív térképezés, pszichomotoros, prekognitív és figyelmi készség vizsgálat, mozgásszabályozás vizsgálat, és néha egy vérvétel is, egy teljes laborhoz. A babák életkorának előrehaladtával sűrűsödik a program. Ezeket a vizsgálatokat úgy kell elképzelni, hogy a baba egy játszószőnyegen apró feladatokat kap (pl, formabedobó, egyszerű képek felismerése, kutya, cica, főbb testrészek megmutatása, szituációs játék pl babaetetés stb) a területekhez tartozó orvosoktól és szakemberektől.

Én mindig izgatottan várom az utógondozást, mert extrém koraszülött kislányom állapotával kapcsolatban az ad igazi megnyugvást számunkra.

A kislányom 2,5 éves. A vizsgálatok előtt már kell neki egy kis „promózás”, hogy ne feszüljön bele a helyzetbe. Pár nappal az időpontunk előtt beszélgetünk róla, hogy menni fogunk oda, ahol született, és ott majd játszik egy nagyot a doktornénivel és a többi kedves nénivel.

„Szuper jó móka lesz, gyere, megmutatom a macin, játsszuk el együtt az utógondozást!”  Véleményem szerint ez az apró módszer működik, sosem élte meg macerálásként, vagy kellemetlen esetként az utógondozást.

Kedves szülőtársaim, ti se egy kellemetlen kötelező körként gondoljatok erre. A lehetőséget lássátok benne, a törődést, hogy követve van a gyermek, és hogy ha bármi gond vagy kétely merülne fel a gyermek fejlődésével kapcsolatban, arra van orvosság, terápia, javallat.

A szakember nem azért mond valamit, hogy bíráljon titeket szülői mivoltotokban, hanem amiatt, hogy el tudják kapni és jó időben elcsípni, vagy épp elkerülni az esetleges problémákat. Az utógondozás alkalmas lehet arra is, ha bármi kételyünk van, gyermekünk viselkedésével, vagy az élete bármely területén történő funkcionalitásával kapcsolatban, akkor kérdezzünk!

Nyugodtan írjátok össze kérdéseinket, és ha valamire nem kaptok választ a vizsgálatok során, akkor bátran tegyétek fel azokat.

A szerzőről: 

Jávorszky Szandra vagyok, egy 860 grammal született csodalány anyukája. 2021-ben kora szültem, és biztos vagyok benne, hogy ez az élmény végig fog kísérni egész életemben. Emiatt koraszüléssel kapcsolatos témában olvashattok tőlem, olyan írásokat, melyek az én tapasztalataimra épülnek. Kiskorom óta dúl bennem az alkotóvágy. Jelenleg nem csak szavakból formálok történeteket, hanem az „Ilyet anya is tud” fantázianevű vállalkozásomban is kamatoztatom e szenvedélyemet.

Jávorszky Szandra, 2024. február 20.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?