6 dolog, amit soha ne mondj egy extrém kora-baba anyukájának

"Jávorszky Szandra vagyok, egy 860 grammal született csodalány anyukája. 2021-ben kora szültem, és biztos vagyok benne, hogy ez az élmény végig fog kísérni egész életemben. Emiatt koraszüléssel kapcsolatos témában olvashattok tőlem, olyan írásokat, melyek az én tapasztalataimra épülnek."

Amikor már végre tudsz beszélni a koraszüléssel kapcsolatos élményeidről, akkor aztán hallani fogsz mindenfélét. Most megpróbállak azokra felkészíteni, amik engem a legjobban megviseltek. Ha egy ismerősöd koraszült, neked is hasznosak lehetnek ezek a sorok, hogy megóvd őt a felesleges fájdalomtól.

Fontos leszögeznem, hogy engem sem bántani akartak ezekkel, csak egyszerűen vagy rosszul kommunikáltak, vagy mivel nem tudják miken mentem keresztül, nem gondoltak bele abba, hogy bántók lehetnek a szavaik.

Mindenekelőtt azonban jó lenne, ha egy fontos dolgot minden koraszülőkön segíteni vágyó megértene: az extrém korababáknak 2 életkoruk van. Élettani kor, ami a születés dátumával kezdődik, és korrigált kor, ami pedig onnantól számolódik, amikor meg kellett volna születniük. Ez az oltások kivételével mindenhol nagyon fontos, mert a korababák mérföldköveit a korrigált korhoz nézik.

Most pedig jöjjön az a 6 dolog, amit szerintem soha ne mondj egy extrém kora-baba anyukájának:

  1. Ki gondolta volna, hogy Te sem tudod megtartani 9 hónapig!

Én igyekeztem tudatos kismama lenni. Nem gondolnám, hogy múlott volna rajtam bármi is. Mégis megtörtént, és ahogyan az lenni szokott, egyből magamat hibáztattam. Ne tetézd ezt az érzést, kérlek!

Helyette inkább biztosítsd az anyukát afelől, hogy Te meghallgatod, ha akar erről beszélni, de megérted azt is, ha nem.

 

  1. Elmondom én neked, mitől szültél korábban!

Na itt jönnek a különféle konteók pandémiáról, covidról, chemtrailről és mindenről, amit csak el tudsz képzelni, és mindenről, amit nem.

Kérlek, ha ilyen ötleted van, tartsd meg magadnak! Néhány esetben az orvosok, akik a sürgősségi császárt végzik sem lehetnek biztosak a pontos okban, ami beindította a szülést. Akkor Te honnan tudnád?

Cserébe viszont nagyon nagy bánatot és fejtörést tudsz okozni ezekkel az elméletekkel. Én is egyből azon gondolkodtam, hogy mit tehettem volna másként, a történtek elkerülésére. De ez, a dolog végkimenetele szempontjából szinte teljesen lényegtelen. Megtörtént és pont. Nagyon nagy fájdalom volt számomra, hogy páran az ismertségi körünkből azon rágódtak, hogy én mit csinálhattam rosszul. Ha szeretnéd tudni mit éreztem, min mentem keresztül, olvasd el az előző írásomat erről a témáról. A Te ismerősöd, aki koraszült nagyjából ugyanezt élhette át.

 

  1. Miért nem adsz neki enni rendesen, nem is 6 hónapos, hanem 9!?

A korababáknál nagyon fontos különbségek vannak az élettani kor és a korrigált kor között. Nálunk például pont 3 hónap. Amikor a kislányom már 3 hónapja élt az én testemen kívül, valójában ő még akkortájt kellett volna szülessen. A hozzátáplálásnál a korrigált kort kell figyelembe venni. Hiába született meg az a baba korábban, még éretlen.

Mi a hozzátáplálást a koraszülött utógondozóval egyeztetett módon kezdtük. Minden esetben a korrigált korának megfelelő ételeket kapott.

Ha van pár jó tanácsod ezzel kapcsolatban, inkább csak akkor mondd el, ha kérdezik. Én rengeteg ismerősömmel megvívtam ezt a csatát. Nagyon unalmas volt.

 

  1. Miért nem jár még? Már 1 éves!

Hát azért, mert nem egy éves, csak 9 hónapos. És igazából az is csoda, hogy él. Ördögi ez a korrigált és élettani kor, ugye? Minden témában felüti a fejét… Az én kislányom különben nagyon ügyes volt mozgásfejlődés terén, és szinte mindent időben csinált. De itt is nagyon fontos a korrigált és az élettani kor figyelembevétele. Egy korababa rengeteg fejlesztést, és odafigyelést igényel. Néhány baba a sok torna, és fejlesztés mellett sem akkor kezd kúszni, mászni vagy járni, amikor a nagy átlag szokott.

Képzeld el, hogy Te nagyjából egész héten fejlesztésre szaladgálsz a babáddal, és napi 4x 20-30 percig énekled a fejlesztő tornához a dalocskákat otthon, azaz tényleg mindent megteszel, akkor jön valaki, aki bele sem lát, de szerinte a Te gyerekednek már csinálnia kellene ezt vagy azt: elárulom, az nagyon rosszul tud esni.

Ehelyett értékeld az igyekezetet, lásd a belefektetett munkát és energiát.

 

  1. Maradt valami baja, vagy egészséges lesz?

Ez volt számomra a top. Pedig én nagyon büszkén elmondtam mindenkinek azt, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint úgy néz ki, hogy minden esélye megvan az egészséges életre.

Ha vagy olyan viszonyban a koraszülőkkel, úgyis elmondják, ami rád tartozhat ebben a kérdésben. Ez a kíváncsiság is lehet fájdalmas, hiszen lehet, hogy a szülők még nem barátkoztak meg a gondolattal, hogy beteg gyermeket kell nevelniük. Ne fájdítsd a szívüket.

 

  1. Meddig lovagolsz még ezen a koraszülés dolgon? Egészséges nem? Akkor nem mindegy?

Először is, ez egy trauma. Mindegy, hogy 1 hónapig, vagy 3 hónapig volt valaki a PIC-en. Aki nem volt ott, nem igazán érti milyen az.

Sok dolog máshogyan működik egy extrém korababánál az időre születettekhez képest. Én vezettem percentilist, egy táblázatba írtam mikor, mennyit evett, milyen gyógyszert kapott, mi volt a pelusban stb. Sok torna, kezelés, fejlesztő. Teljesen más élet ez.

Az első 3 évben pedig nem csak én lovagolok ezen a témán, hanem az összes orvos és védőnő is.

 

+1 ami mindig megmosolyogtatott: Akkor most mikor van a szülinapja?

A születésnapja mindenkinek akkor van, amikor megszületett! A korrigált kor, pár év múlva semmilyen jelentőséggel nem fog bírni.

 

Én mindenkinek elmondtam, aki látogatóba jött, hogy kérdezzenek bátran, segít a feldolgozásban, ha beszélhetek az eseményekről. De a felsorolt témák közül jó párra nem is számítottam. Ha Te is koramami vagy, azt tanácsolom, akkor legyél nyitott a kérdésekre, ha már biztosan megbirkózik a lelked velük.

 

A szerzőről: 

Jávorszky Szandra vagyok, egy 860 grammal született csodalány anyukája. 2021-ben kora szültem, és biztos vagyok benne, hogy ez az élmény végig fog kísérni egész életemben. Emiatt koraszüléssel kapcsolatos témában olvashattok tőlem, olyan írásokat, melyek az én tapasztalataimra épülnek. Kiskorom óta dúl bennem az alkotóvágy. Jelenleg nem csak szavakból formálok történeteket, hanem az „Ilyet anya is tud” fantázianevű vállalkozásomban is kamatoztatom e szenvedélyemet.

 

 

 

Jávorszky Szandra, 2023. április 27.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?