Édesanyának szólítottak, amikor még magam sem hittem, hogy az vagyok: hogy valaha az lehetek

"Jávorszky Szandra vagyok, egy 860 grammal született csodalány anyukája. 2021-ben kora szültem, és biztos vagyok benne, hogy ez az élmény végig fog kísérni egész életemben. Emiatt koraszüléssel kapcsolatos témában olvashattok tőlem, olyan írásokat, melyek az én tapasztalataimra épülnek."

Ma az életemben másodjára van olyan anyák napja, amikor már csókolhatom a gyermekem arcát. Elgondolkodtam, milyen is anyának lenni.

Milyen egy koraszülött baba anyukájának lenni?

Ez egy kiváltság. Nem lehet mindenki kora-mami! Csak abból lehet, aki átélte milyen inkubátoron át szeretni valakit, milyen egy folyosón imádkozni úgy, hogy nem is hiszel Istenben, milyen az, amikor első alkalommal megpillantod, és nem a szeretet és a boldogság tölt el, hanem a rettenetes félelem.

Amikor úgy szólítanak a kórházi dolgozók „édesanyának”, hogy te magad sem hiszed el, hogy tényleg az vagy, hogy tényleg az lehetsz! Milyen az, amikor hónapok óta a testeden kívül létezik, de az arcodat még csak maszkban látta, még egy puszit sem adhattál neki anélkül?

Nem mered érinteni, mert félsz. Félsz, hogy átadsz neki valamit. Kenguruzáskor szinte mozdulni sem mersz, mert belehalsz a gondolatba is, hogy bármi baja eshet, hiszen nincs 1 kg sem.

A szülés másoknak egy félelem vége. Sok kismama attól fél a leginkább.

Aztán amikor megszületett, akkor megkönnyebbülnek: ez egy korszak vége. A koraszülés ezzel szemben egy félelmetes út kezdete. Tele olyan ismeretlennel, amivel napról-napra meg kell birkóznod. Magaddal vívsz csatát, mert tudod, hogy neked most itt baromi erősnek kell lenned, hiszen nincs más lehetőség! Közben pedig rettegsz.

Ez egy lelki zarándoklat.

Megtudod, hogyan viselkedsz egy olyan helyzetben, amiről korábban akár nem is tudtad, hogy létezik. Egyik pillanatról a másikra, megváltozik az életed, és olyan nem várt fordulatot vesz, amiben neked akkora lelki erőd kell legyen, amit ki sem néznél magadból. De ott vagy, csinálod, az egyforma napokban is meglátod a szépséget. Rájössz, hogy minden nap egyre könnyebb, minden nap egyre jobban belerázódsz abba, amit mások el sem tudnak képzelni. Olyan dolgokba kapaszkodsz, amiket senki nem ért.

Senki, csak azok a nők, akik átélték ezt.

Van egy mondás, miszerint hajnal előtt a legsötétebb az éjszaka. Nekem ez adott erőt a rosszabb napokon. Volt egy pont, amikor tudtam, hogy innen már csak jobb lehet!

Hálás vagyok!

Én láthattam őt akkor, amikor a kis vékony szervezete elkezdett végre zsírpárnácskákat növeszteni: láthattam, amikor a lila, kissé áttetsző bőre a mai bőréhez hasonlatos erős védelemmé vált a teste körül. Láthattam, amikor még senkinek nem szabadott volna. Láthattam, amikor még a pocakomban kellett volna növekednie. Azt gondolom, szorosabb kötelék van köztünk, mintha időre született volna.

Ma még nincs 2 éves. De ő egy csoda! Minden egyes nap örömmel tölt el, hogy én lehetek az anyukája, hogy engem választott, hogy én járjam vele végig ezt a nehéz utat! Kemény feladat elé állított egyből: nem kérdezte akarom-e, fogom-e bírni.

Tudta.

A szerzőről: 

Jávorszky Szandra vagyok, egy 860 grammal született csodalány anyukája. 2021-ben kora szültem, és biztos vagyok benne, hogy ez az élmény végig fog kísérni egész életemben. Emiatt koraszüléssel kapcsolatos témában olvashattok tőlem, olyan írásokat, melyek az én tapasztalataimra épülnek. Kiskorom óta dúl bennem az alkotóvágy. Jelenleg nem csak szavakból formálok történeteket, hanem az „Ilyet anya is tud” fantázianevű vállalkozásomban is kamatoztatom e szenvedélyemet.

 

 

Jávorszky Szandra, 2023. május 07.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?