Hasizom gondok: szülés után a műtét vagy a torna fog segíteni?

Egy biztos: lapos és egyben erős hasat csak egy megfelelően felépített hasizom tud neked biztosítani. Mert ennek a szöveti rétegnek a feladata az, hogy megtámassza a belső szerveidet a gravitációval szemben és megakadályozza, hogy előre essenek, kifelé a hasból a külvilág felé azt a jól ismert “úgy nézek ki estére, mint egy hathónapos kismama” állapotot megidézve.

Hanyag tartásod van? Nem azért, mert szoptatsz vagy mert ülőmunkát végzel vagy végeztél, hanem azért, mert nem elég vastag és feszes az izomzatod ahhoz, hogy megtámassza a gerinced, tartsa a mellkasod és a bordakosarad alulról és tehermentesítse a medencéd felülről.

Intim területen vannak panaszaid, vizelet visszatartásában, esetleg aranyeres vagy szexuális téren?
Nyomás alatt nehéz teljesíteni, igaz ez itt is. A nem megfelelően karbantartott törzsizmok esetében a kismedencei terület keringése, oxigén ellátottsága rendkívüli módon romlik, amelynek egyenes ági következményei lehetnek a fenti tünetek és akár a köldök -, hasfali -, rekesz - vagy lágyéksérv mellett hüvelyfali -, hólyag - vagy végbélsérv is kialakulhat.
Ezeket a kellemetlenségeket külön-külön vagy hatványozva is tapasztalhatod magadon sajnos a várandósságod után, függetlenül attól, hogy hüvelyi szülésed volt, vagy császármetszéssel hoztad világra a gyermeked. Az okokat pedig a nem megfelelő izomegyensúlyban kell keresni.


Adhat-e egy rekonstrukciós műtét teljes panaszmentességet?

Egyértelműen nem. Csak önmagában a műtét semmiképpen sem. Tornával együtt, úgy igen. Sok esetben a hasfali műtétek előtt is, legyen szó egy sérv műtétről, teljes hasplasztikáról, vagy a megnyúlt bőr eltávolításáról, legalább fél év célirányos mozgást javasolnak a sebészek, már csak a beavatkozás sikerességének támogatása miatt is. Első körben el kell érni egy optimális testsúlyt illetve egy megfelelő izom vastagságot is ahhoz, hogy idézve egy orvost “legyen mit mihez rögzíteni”. Ha pedig túl vagy a beavatkozáson, szintén speciális regeneráló tornával, figyelembe véve a kisebb-nagyobb műtéti hegeket, érzéketlen vagy túlérzékeny területeket kell megkezdeni a felépülést és a mobilizálást.

Van, amikor muszáj

Az is biztos, hogy sok esetben tökéletes megoldást csak a műtéti beavatkozás ad, főleg ha nagyon sok a megnyúlt, felesleges bőr a hasi területen vagy ha nagyon nagy, magas egészségügyi kockázatú sérv alakul ki és ezek esztétikai gondokat is okoznak viselőjének. Nem kell ettől sem tartani, nem a világ vége ez. Kellemetlen nagyon, persze, sőt eléggé fájdalmas is és érdemes a műtétet arra az időszakra igazítani, amikor már nem szükséges állandóan emlegetni a csemetét, hiszen ezt egyértelműen tilos is beavatkozás után jónéhány hétig. De ha olyan nagyfokú a sérülés és ha a lelked is háborog, bele kell állni, több sebészeti szakvéleményt kikérni és végig kell járni ezt az utat is.

Műtét előtt, után vagy helyett, de a mozgásra és a tornára minden esetben szükség van

Nincs egészség testedzés nélkül. Van az az élethelyzet, amikor nem az általános fitness, hanem célirányos, ha kell speciális és személyre szabott regeneráló torna tud megfelelő izomerőt és fasciális rugalmasságot adni. Vágj bele és kezdd el most, mert a mozgást nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni. Nem függ az életkortól és a szülés idejétől sem. Az eredménye pedig egy erős és egészséges test lesz, mely nem csak most, hanem a jövőben is maradéktalanul ki tud szolgálni és biztosítani tudja neked a fájdalommentes mindennapokat és a kívánt esztétikai élményt is. Azt a döntést pedig, hogy szükség van-e műtéti beavatkozásra még, néhány hónap torna után is meg tudod hozni.

A szerzőről: "Bagyinka Tímea sportrehabilitációs és rekreációs szakember, sporttáplálkozási szakértő vagyok. Az utam a sport, a tanítás és az egészséges életmód hirdetése felé hosszú, de egyenes volt.
Mostanra nők ezreinek sikerült példát mutatnom és segítő kezet nyújtanom abban, hogy akár a legmesszebbről indulva, a megfelelő mozgásformát megtalálva az életük egy olyan szenvedéllyel lehet gazdagabb, amely elengedhetetlen az egészségük fenntartásában. 20 éve ismertem fel a szétnyílt hasizom - a rectus diastasis - kezelésének fontosságát. Folyamatos kutatómunka kísérte pályafutásomat, először tapasztalati úton, majd klinikailag is alátámasztott vizsgálati eredmények alapján állítottam össze a nevemhez fűződő LoveYourBelly (LYB) módszert. Egy beteges, méhnyakrákkal megküzdött lányból lettem kétgyermekes, kétkutyás anyuka, aki egymaga vezeti a háztartást, két tornastúdiót, a diplomái mellett folyamatosan továbbképzi magát, kutatásokat szervez és ezek mellett van, hogy napi kétszer is megy a játszótérre. Fő célom, a sport fontosságának és alapjainak a megtanítása a hétköznapi embereknek." Tímeát és a LoveYourBellyt a Facebookon is követheted.

 

Bagyinka Tímea, 2024. január 22.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?