Így segítheted a gyermeked, hogy megtanuljon egyedül elaludni

 

 

 

 

Kisgyermekes szülők, ha találkoznak, előbb-utóbb előkerül a gyermekek alvásának témája. Kinek könnyebb, kinek nehezebb ez. Jó hír, hogy van lehetőség szülőként tenni azért, hogy a gyermek alvása változzon, jobb legyen.

A szülők mindennapjainak gyakori dilemmája, hogyan tudnak gyermeküknek elegendő pihenést biztosítani. Sok tisztázni való lehet ebben a témában: Mennyi a gyerkőcöm napi alvási szükséglete? Mitől fog a babám magától elaludni vagy átaludni végre az éjszakát? És ha nehézségek adódnak, akkor előbb-utóbb jönnek az önmarcangoló kérdések is: mások gyermeke miért alszik annyival jobban, mint a miénk? Mi romlott el a gyermekben vagy mit rontok el én? És sokszor a keserű válasz: "borzalmasan fáradt vagyok változtatni.” Ez ördögi kör.

Mégis, mit lehet tenni magunkért, a gyermekért, a családért? Az alvás egy komplex rendszer része, mint minden más is a családban, emiatt többféleképpen lehet hatni is rá. Kétféle irányt mutatok most ehhez, a kettő kiegészíti egymást. Az egyik a szülőről szól: mit tehetsz magadért ahhoz, hogy utána a gyermeked tudd segíteni. A másik egy gondolkodási keret, amit a saját családodra tudsz alakítani, hiszen minden család más és így minden megoldás is más.

Kapcsolódj!

Amikor szülővé válik az ember, óhatatlanul átgondolja, hogy számíthat-e bárkitől segítségre a szülőségében. Hagyománya van ennek, hiszen évezredeken keresztül a gyermeket a szülőkön kívül a közösség is nevelte, a nagycsaládban oszlottak meg a feladatok. Emellett az ember társas lény, a szülő számára fontos, hogy legyenek olyan emberek (rokonok, barátok, szakemberek) vagy közösségek, ahol a szülőségével, anyasággal, apasággal kapcsolatos dilemmáit, életérzéseit meg tudja osztani.

Hangolódj magadra!

Szülőnek lenni alapból sem a legkönnyebb hivatás, felnőtt szerepeink közül az egyik legfelelősségteljesebb. Hiányozhat a régi, gyermek előtti életed, anyaként érezheted monotonnak, bezártnak a mindennapjaidat, szülőként zavarhat, hogy megváltozott a párkapcsolatod, a barátaiddal a viszonyod. Neked mi nehéz? Fogalmazd meg, mondd ki nyugodtan. Másnak is nehéz, nem vagy egyedül. Elfogadhatóak a negatívabb érzések, ez nem csökkenti a gyermeked iránti szeretetedet, a kapcsolatotokat. Sőt, ha kimondod magadnak vagy másnak, enyhül a feszültség és több energia marad a gyermekedre is.

Hangolódj a gyermekedre!

Tulajdonképpen ezt teszed egész nap. Észreveszed, hogy jelez feléd: nyűgösködik, nyújtja a kezét vagy a játékot, sír, kapaszkodik a lábadba, rád nevet, hozzád bújik. Mind jelent valamit, mindig szüksége van valamire és ezt jelzi. A hozzád való kapcsolódás igénye mindig jelen van, és ehhez még hozzáadhatod az adott helyzetet: elfáradt, szeretné, ha játszanál vele, nem mer eltávolodni tőled, mert te vagy a biztos pont. Kutatások alapján, ha tízből hétszer ki tudod találni, hogy mire van szüksége a gyermekednek és ennek megfelelő módon és időben reagálsz, az a gyermeknek jó és te is elég jó szülőnek érezheted magad. 

Pihenj!

Hiába vagy elméletben nagyon toppon a gyermeknevelési irányzatokban, fáradtan a gyermek igényeire is nehezebb reagálnod – ne is várj magadtól ilyenkor túl nagy teljesítményt. Inkább minden alkalmat ragadj meg, hogy feltöltődj, aludj. Ha alszik a gyermek, te is pihenj, a háztartás meg fog várni, hidd el. És hogy miért lehetsz fáradt? Például, mert folyamatosan alkalmazkodsz a gyermeked ritmusához, 0-24 órás készenlétben gondoskodsz a gyermekről anyaként, apaként pedig helyt állsz a munkahelyen és utána otthon is. Miközben a te alvásod elég rendszertelen, szaggatott, főleg, ha te kelsz fel éjjel a gyermekhez. 

Hogy tudod segíteni a gyermeked, hogy megtanulhasson egyedül elaludni?

Minden embernek, felnőttnek és gyermeknek is kellenek bizonyos feltételek, hogy nyugodtan el tudjon aludni. Az első években ezeket a feltételeket a szülők biztosítják a gyermeknek, nézzük, melyek ezek!

Alvás – biztonság, kapcsolódás, körülmények

Gyermeked akkor tud békésen elaludni és – mikroébredésekkel együtt is – hosszabban aludni, ha alvás előtt, a nap folyamán a számára megfelelő módon és mennyiségben tudott kapcsolódni hozzád.

Ha volt olyan időszak a napotokban, hogy leültél mellé és csak rá figyeltél, ha engedted bevonni magad egy grimaszolós játékba vagy egy torony megépítésébe – és közben nem indítottál mosást, nem intéztél el telefonokat. Ha tudtatok egymáshoz bújni, egymást ölelni mondókázás, éneklés, mesélés közben. Ha alvás előtt megvannak azok az énekek, mozdulatok, tevékenységek, amiből tudja, hogy nemsokára alvás következik. Ha nyugalomban, tompított fények mellett, megszokott környezetében tud aludni.

Alvásszakaszok

Életkoronként máshogy alszanak el a gyermekek: születése után az első hetekben REM fázissal (gyors szemmozgásos alvásszakasszal) indul az újszülöttek, kis csecsemők alvása: mozoghat keze, lába, sírhat, nyitogathatja a szemét – mégis alszik, hiszen máshogy reagál, mint ébren. Csak figyeld, ismerkedjetek, de ne ébreszd fel. Mivel ez még nem a mélyalvás szakasza, a körülmények változására könnyen felébredhet, akár akkor is, ha leteszed. Az alvásciklus második része a mélyalvás, ebből nehezebben ébred, majd az alvásciklusa végén egy mikroébredéssel ellenőrzi, minden kellően biztonságos-e: stimmel-e az elalvás módja, helyszíne. Ha nem így érzi, biztos lehetsz benne, hogy jelezni fog. Nézd meg, mi változott az elalváshoz képest, valószínűleg arra van szüksége. Vagy pisis, kakis a pelus. Vagy megéhezett. Viszont nem minden ébredés jelent éhséget, ezt a gyermek életkora és étvágya alapján lehet tudni.

Később, pár hónap múlva, elalvás után rögtön a mélyalvás következik: mély, egyenletes légzés, a teste is nyugalomban – a mozgékonyabb, gyors szemmozgásos REM fázis az alvásciklus második részében jön el. Felnőttként te is ilyen mintázattal alszol.

Az alvás tudománya

A gyermek úgy születik, hogy tud aludni, hiszen a magzat is aludt az anyaméhben. Ugyanakkor az elalvást, hosszabb alvást, tehát az alvási tevékenységének önszabályozását a szülő segítségével, a szülő jelenlétében, hónapok alatt tanulja meg a csecsemő, miközben az idegrendszere is folyamatosan érik.

A szülő segíti az éjszaka és a nappal megkülönböztetését is, éjszaka kevés fény van, minimális beszéd és cselekvés, míg nappal ébredés után a fény, a hangerő és az ingerek is nagyobb intenzitásúak. Az alvás kapcsán abban is a szülő segít a gyermeknek, hogy amikor látja, hogy fárad, akkor megteremti a már említett körülményeket (kapcsolódás, biztonság) a gyermek alvásához. Ha figyeled a gyermekedet pár napon keresztül, meg tudod állapítani, hogy ébredés után mennyi idő elteltével fárad el. Akkor tudod igazán segíteni, ha időben az ágy felé indultok a kedvenc alvós játékával. Így az elalvás előtti megszokott együttlét végére könnyebb az elalvás is.

Ha változtatni akarok a gyermekem alvása kapcsán, mi legyen az első?

Kérj családi, baráti segítséget azért, hogy te pihenhess valamennyit. Beszélgessetek a pároddal arról, amit most olvastál. Hogy tudjátok elképzelni mindezt a ti családotokban? És ezek után következhet a megvalósítás: a körülmények, a biztonság, a kapcsolódás módjában kicsi, apró változtatások és figyelni a változást.

A gyermekes családokban az alapot mindig a szülő gyermek kapcsolat jelenti, ennek minősége kihat a család mindennapjaira, így – egyebek mellett – a gyermek alvására is.

Mit tehetek akkor, ha pár héten belül nincs változás?

A szülő-gyermek kapcsolatra, a család működésére sok minden hatással van, elmondhatjuk, hogy mindenkinek van egy puttonya, amivel szülővé válik, és befolyásolóak az aktualitások, kapcsolatok és belső erőforrások, amiből gazdálkodik. Adódhat olyan helyzet, hogy a magunk életére, a változtatási lehetőségekre kevésbé látunk rá – még ha az ismerősök élethelyzeteire rendre van is ötletünk. Az alvás kapcsán kialakuló családi nehézségek kapcsán is, mint minden más, kisgyermekes, gondot okozó helyzettel (például: evés, sírás, dac, szobatisztaság, testvérféltékenység) összefüggésben is érdemes minél hamarabb segítséget kérni, hiszen az idő előrehaladtával a nehezen, pár hét alatt sem változó problémák stabilizálódhatnak. A szülő-csecsemő, kisgyermek konzulensek munkájukkal ezekben a helyzetekben támogatják a családokat.

A szerzőről: Jinda Gabi (weboldal  és Facebook oldal) kisgyermekes családi coach, szülő-csecsemő, kisgyermek konzulens, két lánygyermek édesanyja. Szívbéli hivatásának tekinti a kisgyermekes családok támogatását: a szülővé válás, a gyermek viselkedéses állapotai (többek között nyűgösködés, sírás, evés-etetés, alvás, ragaszkodás és szeparáció, dac, szobatisztaság, intézménybe szoktatás, kistestvér születése kapcsán), az anyák változó életérzéseivel összefüggésben a várandósság, gyermekes lét, munkába való visszaállás időszakaiban. Meggyőződése szerint nem kell mindent magunknak megoldani, ér támogatást kérni. Minél hamarabb, annál jobb az egész családnak.

 

Jinda Gabi, 2024. január 19.

Forrás: Kelly Sikkema – Unspalsh.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?