Milyen idős koráig aludjon rácsos ágyban a gyerek?

A kiságyból nagyágyba való átköltözés a szülő számára mindenképpen nagy lépés, a gyerekek azonban különbözőek azzal kapcsolatban, hogy könnyebben vagy nehezebben élik meg ezt a változást. Akad, aki maga jelez, hogy menne, más kicsiknél pedig érdemes figyelni az egyéb jelekre. Nézzük, mit tanácsos mindenképp szem előtt tartaniuk a szülőknek, illetve hogyan lehet megoldani az átszoktatást. (x)

Mikor váltanak általában?

A kisbabák, ha újszülöttként még sokat is alszanak az anya vagy apa karjaiban ringatva, fokozatosan egyre több időt töltenek a kiságyukban. Szépen lassan megkedvelik a saját, otthonos helyüket, ahol biztonságos és ismerős illatokkal, színekkel vannak körülvéve.

Mivel a pihentető és mély alvás nemcsak a baba, de az egész család számára fontos tényező, nehéz meglépni a váltást, még akkor is, ha már érezhetően szükség van rá. A gyerekek nagy része 1,5-3 éves kor között érik meg arra, hogy kiköltözzön a rácsos ágyból. Természetesen ez nem kőbe vésett szabály, éppen ezért érdemes a kicsi személyiségét és igényeit alapul venni, miközben a biztonságát sem tévesztjük szem elől.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha ezt fontolgatjuk?

Nézzük, pontosan mi mindent kell átgondolnunk, mielőtt megtennénk ezt az egész család számára nagy lépést.

Alvási szokások és kényelem

Az egyik legfőbb szempont az átköltözésnél, hogy milyen alvási rituálék, szokások kötődnek az elalvás folyamatához. Ezek többségét valószínűleg a gyerekágyba is át lehet emelni, viszont mivel a kicsik rendkívül rugalmasak, akár apróbb változások bevezetésére is alkalmas egy hasonlóan új szituáció. 

A kiságyról való váltást sokszor az indokolja, hogy már nem kényelmes a rácsos ágy. A gyerek önállósodik, szívesen közlekedne egyedül, emellett akár vágyhat nagyobb fekhelyre is. Ha úgy érezzük, hogy a rácsok adta kuckós jelleg hiányozna a kicsinek, kereshetünk a gyerekágyak között baldachinos, házikó alakú vagy egyéb egyedi kialakítású darabokat.

Mozgásfejlődés, magasság

A mozgásfejlődés nagy változásokat hozhat a babák és kisgyerekek életében: sokszor éjszakai ébredésekkel járhat a nagy fordulat, amelyet a járás, a világ megismerése által hozott új impulzusok jelentenek. Éppen ezért figyelni kell arra, hogy amennyiben a baba magassága megkívánja – tehát ha a kiságy felsőrácsa a baba mellkasa alatt van – a biztonságosabb gyermekágyba kell helyezni őket. Hiszen az éjszakai hirtelen mozgások, felállás, forgolódás, feltérdelés során balesetveszélyes lehet a kiságy: beüthetik a fejüket, vagy ki is eshetnek belőle.

Emellett az ügyesebb kisgyerekek már könnyen átmásznak a rácsokon. Sokszor számukra az az érdekes, ami tiltott, azonban ha átkerülnek a gyerekágyba és szabadon közlekedhetnek, az önállósági törekvéseiket kiszolgálják a körülmények, így kevésbé kell félteni őket a hajmeresztő ötletektől.

Szobatisztaság

Amennyiben a baba már nem hord pelenkát, vagy éppen szokik le a róla, szintén könnyebbséget adhat mind az ő, mind pedig az egész család számára, hogy maga is ki tud szállni az ágyából. A szobatisztaság rendkívül fontos állomása az önállóvá válásnak, amellyel nemcsak a praktikum, de az életkori igények miatt is jobban összecseng egy gyermekágy, mint a rácsos ágyban való elalvás és ébredés. Emellett így a szülőnek is könnyebb hozzáférni az ágyneműhöz, matrachoz: ha nem akarjuk, hogy a gyerekágy gyakran szennyeződjön, szerezzünk be speciális matracvédő lepedőt.

Testvér érkezése

Amennyiben gondolkodunk a kistestvér érkezésén, érdemes előkészíteni a rácsos ágyról való leszoktatást. Jó, ha a kicsi nem az új családtag érkezésével köti össze a változást, és nem úgy éli meg, hogy a kistesó kitúrta őt a szeretett helyről. A nagytestvért tehát érdemes azelőtt átszoktatni, hogy összekapcsolja a fordulatot a pocakban lévő picivel, és akár már a gyerektervezés időszakában elkezdeni a gyerekágy bevezetését.

Hogyan végezzük az átszoktatást?

A legfontosabb, hogy ne szorongjuk túl a kérdést, hiszen a picik minden hasonló feszültséget megéreznek. Minél természetesebben kezeljük a helyzetet, ők is annál inkább egyértelműnek tartják, hogy itt az idő. Nézzük, mivel segíthetünk nekik leginkább!

  • Vezessük be a témát: olvassunk hasonló mesét, nézzünk képeskönyvet, ahol a babából kisgyerek lesz, és ez változásokkal jár. Meséljünk arról, milyen jó kaland a kiságyból a gyerekágyba költözni.
     
  • Szereljük, készítsük össze együtt az új ágyat: ha a kicsi látja, ahogy épül és szépül az új helye, valószínűleg sokkal nagyobb lelkesedéssel kezeli majd a szituációt.
     
  • Hagyjuk neki, hogy berendezze az új zugot: engedjük, hogy az új ágyban olyan dolgokkal vegye körbe magát, amelyet ő szeretne. Persze ügyeljünk a biztonságra: elalváskor az ágy végébe vagy mellé rendezzük a plüssöket vagy játékokat.
     
  • Emeljünk át régi szokásokat: az elalvási rituálét, a babakori alvós párnát a kicsinek nem kell maga mögött hagynia, ha nem akarja. Amennyiben ragaszkodik a régi szertartásokhoz, hagyjuk, hogy megélje azokat – de ha ő maga kezdeményezi újak kialakítását, tartsuk tiszteletben az igényeit.

A békés, hosszú alvás az egész család érdeke: szenteljünk elég figyelmet és türelmet az átszokásra, de ne feszengjük túl a kérdést, hiszen az hosszú távú problémákat hozhat az elalvásban.

Babanet, 2024. április 13.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?