Egy a lényeg: együtt legyünk! – Tippek közös programokhoz a gyerkőccel

Néha úgy érezzük, hogy most, hogy megszületett a gyerek, semmire sincs időnk, a kikapcsolódást; na azt meg aztán pláne el is felejthetjük, úgy nagyjából 10-15 évre! De ha ügyes szervezők vagyunk, nincs azért veszve minden, akad egy csomó bel- és kültéri tevékenység, amibe a lurkókat is bevonhatjuk! Íme, néhány ötlet.

Irány piknikezni!

Egy egész mini-nyaralást megélhettek egy nap alatt, ha jól választjátok meg a piknik helyszínét; legyen szó akár a Városligetről, akár a Dunapartról, vagy ha messzebb vágytok, elmehettek egészen a Balatonig. A tó vize már elég meleg ahhoz, hogy óvatosan belemártsátok a kezeteket, a Dunaparton játszhattok kavicsokkal, vigyetek labdát is vagy tollast és természetesen finom falatokat! A friss levegő feltölt, a Nap pedig egészségesen D-vitaminnal vitalizálja a szervezetet! Mi Szentendrére látogattunk el a hétvégén; ott a Postás strand elnevezésű részen fapadok is akadnak, s közel a Duna is.

Csillagvizsgálásra fel!

Budapest szerte több helyen is találsz csillagvizsgálót, de mi most nem erre gondoltunk, hanem a valódi, szabadtéri csillagfigyelésre és Hold-fürkészésre. Egy jó kis kempingezéssel összekötött programötlet ez, és mielőtt elvetnéd, mert túl macerás, eláruljuk, hogy akár a kert végében, vagy a szomszédnál is felállíthatjátok a sátrat, a gyereknek az is nagy mulatság lesz! Teleszkópot vagy távcsövet szerezzetek be, és az csillagképek felismerését néhány modern applikáció is segíti.

Biciklizés

A biciklizés mozgásnak sem utolsó – és mint tudjuk, nagyon fontos a kicsik sportszeretetre nevelése-, de ami még talán ennél is nagyobb előnye, hogy órákon keresztül lefoglalja az egész családot; kicsit mindenki maga lehet és mégis együtt. Válasszatok olyan útvonalat, ami erdő szélén vezet, de legalábbis nem a forgalmas főút mellett kacskaringózik kilométereken keresztül. Jó motiváló erő lehet a fagyi ígérete a célba érve, és fontos több, frissítő pont beiktatása is – főleg ahogy egyre melegebbé válik az idő. (Minket anno apu a Balatonban való úszásra is így vett rá: a táv végén egy fincsi lángos várt ránk!)

Sütés-főzés

A vasárnapi ebéd elkészítésébe a nagyobbacska gyerkőcök is simán bevonhatók. Itt most főleg a desszertre, vagy a húsvéti sütik elkészítésére gondolunk. Sajtreszelés a pogácsához, tésztaszaggatás, a maradék összegyúrása (kicsiként ez volt a kedvencem,  mert anyu megengedte, hogy olyan formát gyurmázzunk belőle, amilyet szeretnénk, és megsülve apunak kedveskedhettünk vele)… De a gesztenye massza-nyomó használata  is nagy kaland – hasonlóan a házi tészta elkészítéséhez! Hámozni, vízzel kiöblíteni, az összetevőket összeönteni, turmixolni, kevergetni még a kisebbek is képesek, és ne feledd itt is a játékosság, a közös nevetgélés a lényeg, nem a tökéletes étek elkészítése. Hihetetlen élményeket, emlékeket okozhatunk gyermekünknek, ha bevonjuk az háziasszonyi tevékenységekbe, nem mellesleg a kislányoknak egyébként is előnyére válik egy kis főzőtudomány korai elsajátítása.

Reméljük, kedvet hoztunk a picit alternatívabb közös programokhoz, eresszétek el a fantáziátokat: egy kis rugalmasság és bármiből móka kerekedhet! Adjatok Ti is tippeket, hogy más anyukáknak is segíthessetek!

 

Plézer Panna , 2017. április 02.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?