Szeretetnyelvek és a szex

Szeretnél még közelebb kerülni a párodhoz? Akkor lehet, hogy  nyelvleckéket kell venned!

Gary Chapman amerikai párterapeuta alkotta meg a 5 szeretetnyelv elméletét, amely kivétel nélkül mindig szóba kerül a párkapcsolati tanácsadásokon. Kevés dolog szolgálja jobban egy kapcsolat kiegyensúlyozott működését, mint az, ha pontosan tudod magadról, hogy mikor érzed szeretve magad.
 
Egyrészt, ha ismered mi a te szeretetnyelved, akkor meg tudod fogalmazni a társadnak is, hogy mit szeretnél. Gyakorlatilag egy használati utasítást adsz magadhoz. 
 
Másrészt, ha ismered a társad szeretetnyelvét, akkor úgy tudod a tudomására hozni az érzelmeidet, hogy ő pontosan érteni fogja azokat. 
 
A párkapcsolatok egyik alappillére a szex. Egy kapcsolatban folyamatosan változik a szexualitás, hol erőteljesebb és intenzívebb, hol háttérbe szorul valami miatt. Akkor tud harmonikusan működni egy kapcsolat, ha mindkettőtök biztonságban, és felszabadultan érzi magát.
 
Az 5 szeretetnyelv alkalmazásával még jobbá teheted a szexuális életeteket:
 
Hogyan jelenik meg az 5 szeretetnyelv a szexualitás területén?
 
1.  Minőségi idő: Az együttlétek nagyon változatosak lehetnek, a körülmények, az erre szánt idő mind befolyásolják az élményt. Szükség is van a változatosságra! Ha a társad szeretetnyelve a minőségi idő, akkor azonban fontos neki, hogy legyenek alkalmak, több időd tölthettek együtt úgy, hogy csak egymásra koncentráltok. Gondold végig, hogyan tudnád megteremteni azokat a körülményeket, amikor zavartalanul lehettek együtt, és élvezhetitek egymás társaságát?
 
2. Testi érintés: Természetesen minden szexuális kapcsolat testi érintésekkel jár. Az azonban nem mindegy, hogy milyenek ezek az érintések. Ha valakinek ez az elsődleges szeretetnyelve akkor annak nagyon fontos, hogy sok finom érintést, simogatást, összebújást kapjon. Akkor érzi szeretve magát, ha szinte folyamatos a bőrkontaktus. Ha a társad szeretetnyelve ez, mindenképp érdemes kipróbálnod, hogy többet adj neki az érintéseidből, még abban az esetben is, ha neked ez kevésbé fontos!
 
3. Szívességek: Mindenkinek vannak olyan álmai, legyenek ezek helyszínek, szituációk, pozíciók, vagy szexuális játékszerek, amelyeket szeretne kipróbálni. Lehet, hogy benned fel sem merül, amire a társad régóta vágyik. Ha neki ez a szeretetnyelve, akkor érdemes elgondolkodni azon, vajon valóra tudod váltani valamelyiket? Tudd meg, mit szeretne, miről álmodozik!
 
4. Elismerő szavak: Vannak olyan párok, akiknek természetes, hogy szex közben is beszélnek, dicsérik és izgatják egymást, elmondják a kívánságaikat. Más kapcsolatokban az együttlétek alatt szinte egyáltalán nincs beszélgetés. Sok tényező befolyásolja, vajon az első vagy a második csoportban tartoztok: a személyiségetek vagy a korábbi tapasztalataitok. Ha a társadnak  ez a szeretetnyelve, akkor hogyan adhatnád meg neki ezt az élményt az együttléteitek során?
 
5. Ajándékok: Van aki attól érzi, hogy fontos a társának, ha ajándékokat kap tőle. (Az ajándék értékének nincs jelentősége.) Ha ez a társad szeretetnyelve, akkor gondold végig, milyen apróbb ajándékokkal vagy meglepetésekkel tudnád felpezsdíteni a szexuális életeteket?
Nagyon fontos, hogy amikor a társad szeretetnyelvét beszéled, ne érezd kényszernek. Csak olyan változtatásokat tegyél, amelyek közben te is jól érzed magad!

 Szeretetnyelvek és a szex

Jó kísérletezést!

 

A cikk elkészítésében segítségünkre volt: 
 
Keresztúri-Tóth Kriszta , 2016. szeptember 16.
 
 
 
Címkék:  

szex és anyaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?