Mit tegyek, ha a gyermekem nem képes a szemkontaktusra?

A szülés után az első és legcsodásabb dolog, amikor belenézel a kis jövevény szemébe. De vajon mikor kellene létrejönnie az első szemkontaktusnak? És mi van akkor, ha ez az elején megvolt, egy idő után viszont a baba már nem képes erre?

Mikor kellene először kialakulnia a szemkontaktusnak?

Bár a csecsemőknek a legelején igen korlátozottak a látási képességeik, az egészen közeli dolgok egy részét már látják. ,,A látás fejlesztése egy elég progresszív folyamat: a babák eleinte a tőlük körülbelül 30 centire lévő dolgokat látják meg: ez nagyjából akkora távolság, hogy a pici szoptatáskor épp látni képes az édesanyja szemét– vallja Dr. Edward Kulich gyermekorvos. A szakember hozzáteszi, nagyjából 2 hónapos korukra jutnak el oda a babák, hogy képesek lesznek szemkontaktust létesíteni, és bizonyos dolgokra fókuszálni. Majd ahogy telik az idő, a szemkontaktus is interaktívabbá válik.

6 hónapos kor körül pedig már komolyan érdeklődni kezdenek az őket körülvevő emberek és a környezetük iránt. Ebben a korban imádják nézni az arcokat, ha pedig megpillantják édesanyjukat, képesek elidőzni annak szemeit, száját, arccsontját, nyakát nézegetve. A szemkontaktus azért is nagyon lényeges, mert ez az egymás közötti kapcsolatteremtés egyik alapja – vallja a szakember.

Mit tegyek, ha a babám nem képes a szemkontaktusra?

Dr. Kulich szerint ha a pici 2 hónapos korában még nem képes arra, hogy pillantásával kövessen a szobában, akkor mindenképp érdemes megmutatni a gyerekorvosnak. Persze vannak napok, amikor interaktívabbak, mint más napokon, de ha a szemkontaktus látható csökkenését vagy hiányát vesszük észre, érdemes mielőbb segítséget kérni.

Fontos a hallás ellenőrzése is, mert akár ez is lehet egy ok, amiért a gyerek nem tartja a szemkontaktust. Ha ugyanis a pici nem reagál megfelelően a környezetre, a nevére, arra, ha szólsz hozzá, akkor érdemes a hallását vizsgálni. De nem szabad kétségbeesni: sok gyereknél az okozhat fülfertőzést, hogy a tápszer belekerül a fülébe - ezt a megfelelő kezeléssel hamar helyre lehet hozni.

Segíts neki, gyakorolj vele!

Ha úgy döntesz, hogy megmutatod a gyerekorvosnak, akkor is gyakorolhatsz vele otthon, hátha épp ez lesz, ami segít a dolgon. ,,A csecsemőkkel való beszélgetés, az éneklés, a szemkontaktus teremtése a legjobb módja annak, hogy fejlesszük a pici látását. A csecsemők vágynak a figyelemre, és minél többet kapnak, annál interaktívabbak lesznek”– vallja dr. Kulich.

Mit tegyek, ha régebben megvolt, de már nincs szemkontaktus?

A szemkontaktus elvesztése utalhat akár a szem vagy az agy fejlődési zavarára is. Autizmus is okozhatja ezt a problémát: ha valóban ez a gond, a gyerek kerülni fogja a szemkontaktust, ez ugyanis túl sok lehet neki, és ronthatsz a helyzeten.

A szemkontaktus hiányának számos oka lehet, ezért semmiképp se állíts fel diagnózist az internetről! Ha úgy érzed, gond van, mutasd meg a gyermekedet orvosnak!

Babanet, 2024. május 09.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?