SZÜLNI JÓ!

Annyi negatívat, rosszat, kiábrándítót lehet hallani, olvasni a szüléssel kapcsolatban. Traumahegyek, riogatások, az is csak egy nap-szerű okosságok versengenek a toplistáért a babát váró szülőpár nem kis megfélelmesítésére.

Szülni jó

És hol vannak a jó élmények? Miért a nehézségeket oszjuk meg hakra-vakra, ahelyett, hogy a szülés jóságát, szépségét említenénk?

Szerintem több válasz is van erre a kérdésre. Az egyik, ha a traumákról esik szó, akkor egy jó kis együttérző sajnálatot vált ki a beszélő a környezetéből, övé a legszerencsétlenebbnek járó pálma. És gyakran azok, akik nem kapják meg a vágyott figyelmet, bármit megtesznek érte.

Aztán olyan is van, hogy a trauma sorstársaságot alakít ki az emberek között. Olyan jól el lehet tocsogni a közös sajnálkozásban, jól elmerülni a fájdalomban, a tehetetlenség érzésében.

Az is lehet, hogy a hallgató fél védelme érdekében nem mesélünk jó történetet. Nehogy kellemetlenül érezze magát az, akinek a szülés nem volt elég jó élmény. Bezzeg a cukrászcsodák ecsetelése nem esik ebbe a kategóriába... A tökéletes házasságokról szóló illúzió-mesél sem...

 

A cikk további folytatása itt olvasható: ujegyensuly.hu

Dézsi Réka , 2017. június 21.
 
 
 
Címkék:  

anyaság

szülés

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó