Szülőszobából fesztiválra - családi elvárások a szülés után

Az emberek túl sokat várnak el szülés után a nőktől. Egy Reddit-téma rávilágított arra a nyomásra, amellyel a nők szülés után néhány nappal szembesülnek, miszerint "vissza kell térniük a normális kerékvágásba". Azaz munka, háztartás, azon belül is főzés, takarítás, gyereknevelés – ha van már nagyobbik tesó.


Egy második élet

Egy egész embert megszülni... egyfajta megpróbáltatás. És ahogy minden szülő tudja - vagy tudnia kellene -, a szülés csak a kezdet. Akik csak terveznek szülők lenni, szólók, elképzelni sem tudjátok, milyen lesz. Egy mini diktátor pelenkában. Az első néhány hét (vagy hónap, esetleg év - haha) fizikailag és mentálisan is nagy kihívást jelenthet, ahogy gyógyulsz, megtanulsz gondoskodni egy másik emberről, miközben mindezt kevés alvás finanszírozza.

A család akar helyettünk dönteni?

Szóval, szeretnél négy nappal a gyermekvállalás után kint lenni és mozogni? Mindenki más és más, és néhányunk talán friss levegőre vagy egy célba futásra vágyunk. Mások talán inkább otthon maradnának, a babára és a felépülésre koncentrálva. Egy várandós úgy gondolja, hogy inkább szeretne otthon maradni, de a férje és a szülei nem voltak ezzel kibékülve. A Redditen próbálta kiereszteni a gőzt. Az egyik írásában a következőket olvashatjuk: "Tegnap este én, a férjem és a szülei egy közelgő fesztiválról beszélgettünk (nem hatalmas, mint egy vásár, de biztosan sok gyaloglást és energiát igényel)" - írta u/KeysBaby14 a Mommit subredditben.

Csak belefér még…

A fentebb említett fesztivál január 15-én lesz esedékes. Az eredeti posztoló (OP) január 13-ára van kiírva. Az esedékességi időpontok csupán becslések, és a babák gyakran csak ezután jönnek, de ez mindenképpen leszűkíti a lehetőségeket; van rá esély, hogy OP és a férje mással lesz elfoglalva a fesztivál napján. A férj azonban reméli, hogy ráérnek majd elmenni. Tudjátok, amolyan „ez még férjen bele előtte” program, mert a babóca születése után… hajjaj. A feleség ezt mondta az írásban nem sokkal később: "A férjem tett egy megjegyzést, hogy ha a fiunk egy kicsit korábban jön, és legalább [négy] napos, akkor valószínűleg tudunk menni". Mire a feleség így felelt: ’Igen? A fenébe is, dehogyis! Nem fogok [négy] nappal a szülés után egész nap sétálgatni, és ráadásul egy [négy] napos babával kint lenni egy fesztiválon. A negyedik nap a szülés után még nagy valószínűséggel amúgy is kórházban töltendő, főleg, ha császármetszésről beszélünk és esetlegesen komplikációk is fellépnek. Remélhetőleg ennek ellenére a baba egészséges lesz, de előfordulhat, hogy tovább kell bent maradnom, ha bármilyen betegsége van. Úgy tűnik, a férjem nem veszi figyelembe ezeket a nagyon is valós eshetőségeket.”

Betelt a pohár

"Erre a férjem folytatta és próbált meggyőzni arról, hogy ‘nem, mintha lebénulnék’" – mesélte tovább a feleség. Mintha a lekezelés nem lenne elég, a férj édesanyja még több helytelen kommentárt fűzött hozzá. "Az anyósom közbeszólt, és ilyeneket mondott: ’Én [négy] nappal azután, hogy megszületett a fiam testvére, egy felvonuláson sétáltam. Nem lesz semmi bajod’" - folytatta a „nosztalgiát”. "Kik vagytok ti, hogy megmondjátok nekem és előre megjósoljátok, hogy fogom érezni magam napokkal a szülés után?!" - dühöngött a Reddit-felhasználó. "Gratulálok, egy hülye felvonuláson sétáltál. Van valami trófeád egy ilyen teljesítményért? Ó, nincs? Azért, mert senkit sem érdekel, hogy te valami "csodálatos" nő voltál, aki szülés után egy felvonuláson sétált."

A feleség azzal fejezte be, hogy elismerte, tudják mindketten, hogy fájni fog és tele lesz a hócipőjük egy időszakban mindennel, de ez a normális és nem ők lesznek az első szülők, akik megmérkőznek ezzel a feladattal. Nem igaz? "Csak annyira ki vagyok akadva, hogy mindannyiuknak volt pofájuk úgy beszélni velem, ahogyan tették... hogy nem értik, nem akarom megerőltetni magam, amikor már jártam ezen az úton korábban" – írta ennek ellenére ismét. "A következő napokban ezer más prioritás kerül majd elém. Csak ki kellett ezt adnom valahol."

A kommentelők igazságérzete

A feleséget a férje és annak családja talán nem támogatta, de közel 300 Reddit-kommentelő igen. "Szent ég! Beletelt néhány hétbe, mire úgy tudtam járkálni, hogy nem éreztem semmiféle fájdalmat, és visszaálltam a szokásos tempóra" - írta egy személy, mielőtt felhozott egy másik jogos aggodalmat, ami sok új szülőnek eszébe jut ezekben az első napokban. "Arról nem is beszélve, hogy a baba még nem kapott semmilyen oltást. Ráadásul most van az undorító hideg évszak. Emlékszem, hogy négy nappal a szülés után nagyon szükségünk volt élelmiszerekre. Nagyon szerettem volna kimozdulni a házból, hogy egy órára normálisnak érezzem magam, ezért ragaszkodtam hozzá, hogy egyedül menjek. Alig jutottam ki a boltból." - válaszolta egy másik.

Nem minden szivárvány és napsütés

"Ideje megmutatni a férjednek néhány hüvelyi és császármetszéses szülési videót. Az is hasznos lenne, ha elvinnéd őt egy orvoshoz, és megkérnéd, hogy magyarázza el, hogyan fogod érezni magad" - mondta egy másik hozzászóló. “Csoda, hogy ebben az országban nem tudjuk elfogadtatni a fizetett családi szabadságot, és visszaküldjük a szülő embereket a munkába még mindig véresen? Az új szülőkkel, különösen a szülő emberekkel szembeni elvárások irreálisak.”

Követeljük a valóságot!

Korrine Sky, egy friss anyuka és orvostanhallgató beszél a gát és a hüvely szakadásáról, a vérzésről (és arról, hogy a szülő emberek miért lesznek több mint egy hétig pelenkában, akárcsak az újszülöttjeik), arról, hogy mennyire fájdalmas a nevetés császármetszés után, a szorongásról és arról, hogy milyen nehézséget okoz az embereknek a szülés utáni mosdóba járás. "Sok nő és szülés utáni gondozó tanúsíthatja, hogy a szülés utáni gondozás gyakran téves és rossz, nagyon kevés az információ arról, hogy mire számítsanak és mit tegyenek" - tweetelte Sky. "A fő tanulság [az], hogy nyugodjatok meg, ez is elmúlik, és legyetek éberek a fizikai és mentális egészségetekkel kapcsolatban." Valaki kérem, mondja ezt el az összes férjnek és apósnak - és minden politikusnak, aki továbbra is a fizetett családi szabadság útjában áll.

 
D. Dominika , 2022. április 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?