VALÓBAN KÖNNYEBB A CSÁSZÁRMETSZÉS? EGY DÚLA GONDOLATAI A SZÜLÉSRŐL

Több mint 10  éve kísérek szüléseket. Az első tapasztalásom egy két császár utáni hüvelyi szülés próbálkozás volt. Ezt egy ikres császármetszés követte. A mai napig kísért szüléseim 18%-a lett műtét. Soha nem válogattam a hozzám érkezett esetek között, mindenkit kísértem, aki ezt kérte tőlem. 

A kislányát császármetszéssel világrahozó újdonsült anya arra kérte Helen Carmina brit fotóst, örökítse meg a pillanatot: a kép miatt hamar elérte a gyűlölethullám

Az elmúlt években megduplázódott a nagy hasi műtéttel világra jött babák száma. Ez nagyjából azt jelenti, hogy országosan minden harmadik baba születik hasfalon át, de vannak olyan kórházak, ahol 60% fölötti a műtéti arány. A WHO ajánlása a magas rizikójú szüléseket is ellátó kórházak esetén 15%. E szám fölött nő mind az anyai, mind a magzati műtéti komplikációk száma.

A császármetszésről kevesen informálódnak a várandósság alatt. Akik spontán szülést terveznek, azért, akik pedig eleve műtétre készülnek, meg amazért. Nagyon fontos lenne a precíz, alapos informálódás a megfelelő időben. Az anya, kizárólag megfelelő és elegendő információ birtokában eldöntheti, hogy mitől fél jobban... És véletlenül sem azokra az esetekre gondolok, ahol vitathatatlan a műtét szükségessége, hanem azokra, ahol nem az.

Lássunk pár tévhitet, ami szerint a műtét könnyebb, mint a hüvelyi spontán szülés...

Először is, a spontán szülés egy élettani folyamat, a császármetszés egy nagy hasi műtét... ez konkrétan azt jelenti, hogy a felépülés egy élettani esemény után szinte teljesen fájdalommentes, míg a műtét után a regenerálódás 6-8 hét. Sok kismama nem méri azt fel, hogy a méh a hasüreg legjobban védett mélységében található, emiatt a bőr után haladnak befele rétegeken keresztül, a zsírszövetek, faschián, izmon keresztül, míg a méhfalon ejtett vágás után a kisbaba kiemelése megtörténik. Majd a méhlepény után a méh kiemelése, tisztítása, visszahelyezése és a rétegek helyreállítása következik.

Minél többször kerül sor erre a műtétre, annál hosszabb ez a folyamat, hiszen az előző műtét utáni összenövéseket is el kell távolítani, ez több időt és odafigyelést igényel. Minél többedik a császár, annál nagyobb a méheltávolítás veszélye. Míg az először spontán szülők esetén második szülésnél minden 30 ezredik szülés végződik méheltávolítással, az első császár esetén minden 1300. esetben kellett elvégezni ezt a beavatkozást.

És ez csak egyike a lehetséges komplikációknak. Emelett nem ritka a vérzés, a baba és a mama később találkozik, így a kötődés is kissé zötyögősen indul... Az anya a műtét után megfigyelésre egy kórteremebe kerül, gyermekével később találkozik, mint spontán szülés esetén. A műtéti heg még napokkal később is nagyon fáj, nehéz a felkelés, a mozgás, a baba ellátása és még azzal is szembe kell időnként nézni, hogy az elvárások erőn felül jelentkeznek.

A cikk folytatása: ujegyensuly.hu

Dézsi Réka , 2017. október 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?