5 tipp és trükk, hogyan tanítsd gyermekedet cipőfűzőt kötni – mindenkit a maga tempójában

A cipőfűző megkötésének elsajátítása hosszú és frusztráló folyamat lehet mind a kisgyermek, mind szülője számára.

Fontos tehát, hogy erre megfelelősen felkészüljünk: ha megadod gyereked számára a gyakorlási lehetőséget és az időt – mindenféle nyomás nélkül –, látni fogod, milyen szépen fejlődik kézügyessége és csökken majd a cipőkötéssel eltöltött idő is.

1. Győződj meg, hogy gyermeked elég idős

Azt mondják, minél előbb tanulja meg egy kicsi megkötni saját cipőfűzőjét, annál jobb (azelőtt mindenképp érdemes, mielőtt az iskolai testnevelés órához használatos fűzős tornacipőt vásároltok), de lényeges, hogy a tanulási folyamat alatt végig érezze, nem hagyod magára. Szülőként figyeljük, van-e már késztetése arra, hogy ezt a procedúrát maga szeretné-e már csinálni, és nem utolsó sorban, hogy képes is legyen rá mind fizikai (kézügyesség), mind szellemi (pl. türelem) téren is.

2. Olyan csomó kötési módszert keress, amit gyermeked szívesen elsajátítana

Próbáljátok ki a nyuszifüles módszert!

  • formázz mindkét oldali fűzőből nyuszifüleket, amiket a hüvelyk és a mutatóujjaid közé fogsz
  • keresztezd a füleket, hogy egy „X”-et formáljanak a levegőben
  • hurkold át a felső fület az alsón, ami egy második csomót eredményez majd
  • húzd a füleket a cipő két oldala felé, hogy a csomó szoros legyen, ne bomoljon ki könnyen és a cipőt is megfelelően tartsa

 

3. Tedd próbára gyermekedet!

Ha úgy érzed, hogy csemetéd elég felkészült már ahhoz, hogy maga kösse a fűzőjét, hagyd, hogy próbálkozzon, ne szólj bele, csak a háttérből figyeld. Jó alkalom lehet erre, amikor a parkba viszed játszani. Ha összekészültetek mindennel, említsd meg neki, hogy minden kész, és hogy felvenné-e a cipőjét, maga. Ezzel lehetőséget adsz neki arra, hogy mindenféle elvárás és túlzott figyelem nélkül, lazán megbirkózhasson a feladattal. A srácok törekvését gyakran siker koronázza ilyen feltételek mellett, de ha még sem, az is teljesen rendben van: mondd neki, hogy ügyes volt, hogy megpróbálta, de most egy kicsit besegítesz neki.

4. Ha gyermek már megértette a cipőkötés lényegét, adjunk lehetőséget, hogy próbára tegye magát

Egyes srácok jól reagálnak, ha kihívás elé állítják őket. Egy-egy ilyen erőpróbánál, amikor keményen megdolgoznak, sokat gyakorolnak, hogy elsajátítsanak valami fontos készséget, fontos, hogy valamiféleképp hozzájáruljunk, jutalmazzunk munkájukat, kitartásukat.

5. Ne rettenjünk meg és „lépjünk visszafelé”, ha nehézséggel találják magunkat szembe

Egyes gyerekeknek hosszabb ideig tarthat elsajátítani, megtalálni a technikát, amivel a cipőjüket megkötik. Hagyjunk bőven időt nekik, és semmiképp se térjünk vissza a tépőzáras változatokhoz. Fontos, hogy megküzdjenek a feladattal, mert közben fejlődik a kézügyességük és a gyorsaságuk is. Akár utána is nézhetsz az interneten praktikáknak, hogy ilyen esetekben hogyan, mivel tudod segíteni őket mindenféle nyomás nélkül. Vannak mindenféle táblák, rajzok, eszközök, melyek segítik a kötelekkel, fűzőkkel való bánás gyakorlását.

A cikk és a képek forrása: www.totstoteens.co.nz

B.Zs. , 2020. július 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó