A tudósok szerint ezért lehet ártalmas, ha a gyereket csiklandozzuk

A gyermekek csiklandozása, bármennyire is hihetetlennek tűnhet, ártalmas lehet a csöppségek számára. Egy új tanulmány arra mutat rá, hogy a benne résztvevők csupán 32%-a mondta azt, hogy élvezi a csiklandozást, 32%-a semleges választ adott, míg 36% azt állította, hogy egyáltalán nem szereti, ha csiklandozzák. Gyermekként mindannyiunkkal előfordult, hogy időről időre megcsiklandoztak, ezért aztán sokan ma is úgy tartjuk, hogy ez egy szerethető dolog.


Az alábbiakban próbálunk egyfajta magyarázatot adni arra, hogy miért kell elkerülni a csiklandozást, és, hogy miért találjunk más módot a gyerekünkkel együtt történő szórakozásra vagy játékra.

Mert az, hogy a gyerek nevet, még nem jelenti azt, hogy szereti, ha csiklandozzák

A gyerekek általában nem tudják abbahagyni a nevetést, ha megcsiklandozzák őket, még akkor sem, ha utálják a csiklandozást. Ez a reflex nevetés azt az illúziót kelti a szülőkben, hogy a kicsi élvezi a csiklandozást, bár valójában egyáltalán nem.

Ezt már olvastad? Miért mondják azt a gyerekek, hogy fáj a hasuk, amikor szoronganak

A Kaliforniai Egyetem 1997-es tanulmányában a tudósok megállapították, hogy a csiklandozás nem ugyanazokat a boldog érzéseket kelti az adott személyben, mint amikor az ember egy vicces poénon nevet. A csiklandozás csak egy külső illúzióját kelti az emberi nevetésnek.

A csiklandozás az erőfölény érvényesítésének egyik módja

A megcsiklandozott személy tulajdonképpen elveszíti az önkontrollt. Az irányítás megszerzéséért folytatott küzdelem megalázó lehet a gyermek számára, és egész életében kellemetlen emlékeket hagyhat maga után. Amikor a felnőttek csiklandozzák a gyerekeket, úgy tűnik látszólag, hogy azok jól érzik magukat, de ez nem jelenti azt, hogy az eredmény nem lesz káros.

Dr. Richard Alexander, a Michigan-i Egyetem evolúcióbiológiai professzora szerint, a csiklandozás az uralkodás sikeres formája lehet, és az ezt követő nevetés evolúciós módja az engedelmesség kimutatásának.

 

A cikk forrása: filantropikum.com

Nyitókép: Freepik.com

2021. május 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó