#baba#anya

Bilire szoktatás: mikortól és hogyan érdemes elkezdeni?

Hogyan kezdjük el a bilire szoktatást?  Az a jó, ha ráhagyjuk, vagy ha pelenka nélkül van otthon? És mi az, amit még véletlen se tegyünk?

 

Bármennyire is logikusnak tűnik ez a megközelítés, a bilire járás elsajátítása sokkal többről szól, mint egyszerűen pelenka nélküliségről.

Mikortól kezdhetjük a bilire szoktatást?

Először is, a kisgyermeknek fejlődési szempontból képesnek kell lennie arra, hogy saját maga irányítsa a székletürítést, ami 30 hónapos kora előtt túl nagy elvárás. Lehet, hogy neked már természetes, hogy tudod, mikor kell “menni”, de ne feledd, hogy egy kisgyermek addig nem tudja kontrollálni a vizeletürítést, amíg fel nem ismeri a teli hólyag érzését, és nincs ideje arra, hogy még az “áradás” előtt a bilihez menjen. Ez a “vécére készültség” jele – és nem a gyermek kora jelöli a megfelelő pillanatot, és nem is a te vágyad hogy szobatisztaságra szoktasd. A feladatod, hogy megmutasd neki, hogyan kell használni a bilit, és az, hogy bátorítsd és csodáld az erőfeszítéseit.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a kisgyermeked időben felismeri a vizelési ingert, hogy a bilihez menjen, akkor valószínűleg még nem áll készen. Ha viszont biztos vagy benne, hogy rendelkezik ezzel a képességgel, akkor segíts neki abban, hogy meg akarja tenni ezt a lépést a függetlenség felé. Ha nem vesz tudomást a biliről, az két dolgot jelenthet: azt hogy nem érti, mire való, vagy hogyan kell használni, vagy hogy nem akarja használni. Legyen egyértelmű mindkettő: ha még nem tanítottad meg gyermekednek a bili használatát, akkor mutasd meg neki, és tudasd vele, hol találja a sajátját. Ha megérti ezeket a dolgokat, de még nem érdekli a bilire járást, egyszerűen tudasd vele, hogy a “nagylányok”/”nagyfiúk” pelenka helyett bilit vagy vécét használnak, hogy bízol abban, hogy egy napon ő is elég nagynak érzi magát ahhoz, hogy ezt megtegye, és hogy segítesz neki, amikor készen áll rá.

Mit ne tegyünk a bilire szoktatáskor?

Ha egyértelmű, hogy nem áll készen a bili használatra vagy nem akar bilit használni, akkor lépj vissza. Ha nyomást gyakorlunk rá, hogy üljön a bilire, amikor nem akar, ha szidjuk őt a “tócsák” miatt, vagy akár túl nagy ügyet csinálunk belőle, ha nem sikerül használnia a bilit, az nyomasztó kérdéssé teheti a vécézést, és végső soron késleltetheti a bilire szokást. Ebben az esetben jobb, ha néhány hónapig elfelejted az egészet.

Ha azonban gyermeked készen áll és hajlandó rá, folytasd a vécére szoktatást – de az eddigieknél több energiát fektess bele! Ha egyszerűen csak akkor veszed le a pelenkát, amikor neked megfelel, az összezavarja a kisgyermekedet. Ez azt jelenti, hogy ahogy egyre tudatosabbá válik a teli hólyag érzése, és egyre jobban vágyik arra, hogy tegyen valamit ellene, és automatikusan megkérdezi magától: “Pelenka legyen rajtam, vagy szükségem van a bilire?”. Ráadásul nehezebb lesz számára a bilire járni, ha pelenkát visel, mert még nem tanulta meg, hogyan kell időben levenni. Tehát csak azután hagyd el a pelenkát a kisgyermek ébrenléti ideje alatt otthon, ha már magától elkezdte használni a bilit, vagy ha ő kéri, hogy vedd le róla a pelenkát!

Babanet, 2024. július 02.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?