Káros vegyület az amerikai tápszerekben

Az Amerikai Egyesült Államokban több csecsemőtápszerben egy robbanószerekben, tűzijátékokban és rakéta-üzemanyagokban használt vegyületet találtak

A nonprofit Environmental Working Group (EWG) szervezet bejelentését az USA Betegségellenőrző és Megelőző Központjának (CDC) kutatóinak eredményeire alapozta, mely szerint 15 csecsemőtápszer márka tartalmaz perklorátot. Ez a természetben is előforduló, de vegyi úton is előállítható vegyület, melyet az USA-ban a szilárd üzemanyagok oxidálószereként, robbanószerekben, tűzijátékokban és rakétahajtóművekben használnak.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a vegyület komoly pajzsmirigyméreg, amely gátolhatja az anyagcserét, és a gyerekek növekedését, fejlődését. Magzatoknál és csecsemőknél pedig az agy és az idegrendszer fejlődését gátolja, így akár értelmi visszamaradottságot, hallásbeli problémákat, beszédgondokat és motorikus problémákat is okozhat. Az Államokban 35 államban az ívóvízben is kimutatható volt a perklorát. A szennyezett csecsemőtápszer perkloráttal szennyezett vízzel keverve a keverék méreganyag tartalma a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) által meghatározott biztonságos szint fölé emelkedik. A CDC kutatói ugyanakkor azt is elmondták, hogy a legtöbb csecsemőtápszer perklorátmentes vízzel keverve az EPA határértéke alatti perklorát tartalmat eredményezett. Az EPA határértéke alatt egy érzékeny személy az anyagot egész életében fogyasztva sem tapasztal mellékhatásokat.

A tanulmány során a kutatók a helyi boltokból beszerzett 15 csecsemőtápszer mintáit vizsgálták meg. A két legszennyezettebb márka - mindkettő laktóztartalmú tejalapú tápszer - 2000-ben az USA tejpor piacának 87 százalékos részesedését tudhatta magáénak – olvasható az InjuryBoard cikkében.

„A tápszerrel táplált csecsemők kétszeresen is ki vannak téve a perklorátnak: a tápszer és az ivóvíz által” – mondta Anila Jacobs, az EWG vezető szakértője. – „Ez azt jelenti, hogy amerikai csecsemők milliói érintettek a problémában.”

AZ EWG a kutatás hatására sürgeti az EPA-t, hogy csökkentsék az ivózíz perklorát tartalmát, eközben pedig a CDC azt szorgalmazza, adagoljanak jódot a tápszerekhez, ami képes csökkenteni a pajzsmirigyre gyakorolt káros hatását.

Szilágyi Diána , 2009. április 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X