Márciustól csak egyhavi gyógyszert írhat fel az orvos

Márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet, áprilistól pedig a koleszterincsökkentőkre bevezetik a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést. Egyebek mellett ezt rögzíti a Magyar Közlöny legújabb számában Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter rendelete az egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról.

A jelenlegi szabályozás még úgy szól: az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy az elegendő legyen a szakszerű gyógykezeléshez a legközelebbi orvosi vizsgálatig. Az orvos - egyszeri kiadásra - legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet. Ettől rendkívüli méltánylást érdemlő betegellátási érdekből térhet el - maximálisan egy évi időtartamra elegendő gyógyszermennyiség rendelésével -, mely rendelés indokát az orvos a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti, a vényre rávezeti, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő. Az orvosnak eddig a 30 napot meghaladó mennyiség felírását egyes esetekben még indokolnia sem kellett.

A márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet. Amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységnek megfelelő mennyiség rendelhető.

Az orvosnak a vényen fel kell tüntetnie, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget is tájékoztatnia kell. Ha az orvos szájon át szedhető gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt, de a vényen nem tüntette fel, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő, az orvos által megadott adagolás figyelembevételével megállapított 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó csomagolási egységet kell kiadni.

Emellett az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló rendelet április elsejétől életbe lépő módosítása értelmében a rendeletben meghatározott ATC csoportokba tartozó gyógyszereket - koleszterincsökkentőket - az orvos kizárólag nemzetközi szabadnéven, vagyis nem a gyógyszer, hanem csak a hatóanyag megnevezésével rendelheti.

A miniszteri rendelet egy másik pontja pedig azt rögzíti, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a biológiai gyógyszerek árának támogatásában is bevezeti az elmúlt évben az azonos hatóanyag alapú készítményeknél alkalmazott preferált referencia árképzési rendszert.

Az OEP minden naptári év március elsejével hivatalból eljárást indít, amelynek keretében meghatározza a július elsejétől egy éven keresztül érvényes preferált biológiai gyógyszerek körét és a csoportba tartozó készítmények támogatását.

Babanet / MTI , 2012. január 04.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 

2012 01 08. 15:30
A világon semmi értelme.

Elméletben jó, ha havonta ellenőriztetjük a dózist az orvossal (ez volna az egyetlen értelmes érv a rendelkezés mellett), de gyakorlatban erre úgyse kerül sor. Amúgy is a nővérke adja ki a receptet az ajtón. Az orvossal csak akkor találkozik az ember, ha kimondottan időpontot kér, és ez nem fog megváltozni. (sok kivándorló orvos - kevesebb orvos - kevesebb idő 1 betegre -- erre fel, nagyobb sorokat generálunk a rendelőkben? vagy csak én nem látom a logikát?).

Szóval, akkor kinek is jó a havonta-dokihoz-zarándokolás??!
→ válasz erre
2012 01 09. 09:57
dia
manguszta, ezen gondolkodom én is egy ideje. Ráadásul például egy csomó krónikus betegségre való gyógyszer 3 havi adagolásban kapható - jó, tudom, hogy ebben az esetben felírják ezt, nem gond. De nem értem. Tényleg nem. És még engem, mint felnőttet ez kevésbé zavar, de ha a tartósan beteg, gyógyszerre szoruló gyerekkel kellene havonta rohangálnom, akkor azért nem lenne őszinte a mosolyom.
→ válasz erre
2012 01 09. 22:05
Mai infó, hogy mégis felírják a 3 havit, de egyszerre csak 1 havi váltható ki. Mondjuk, nálunk ez eddig is így volt. Legalábbis, amikor júliusban egyszerre váltottam ki a 3 havi krónikus gyógyszeremet, csúnyán leugatott a gyógyszerész (pedig akkor még semmi ilyen rendelkezés elvileg nem volt).

Állítólag az van mögötte, hogy a gyógyszertámogatás ne egyszerre-nagy löketekben terhelje meg az államkasszát, hanem egyenletesen elosztva. Ez mondjuk valahol érthető.

Nagyon örülök, hogy észhez kaptak... remélem, így is marad, és nem állnak neki ötletelgetni újra...
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó