Mi a gond a csokis tejjel?

Más, cukorral édesített italokhoz hasonlóan a csokis tej is rendben van különleges élvezetként, de nem szabad hagynunk szülőként, hogy rendszeres része legyen gyermekünk étrendjének. A csokoládés tejnek ugyanis pontosan ugyanakkora a tápanyagtartalma, mint a hagyományos, ízesítés nélküli tejnek. S noha a tej értékes fehérje-, D-vitamin-, kalcium- és káliumforrásként szolgál, amely különösen fontos a kis gyerkőcök csontjainak egészségéhez, a csokoládéra nem igazán van szüksége az ifjú szervezetnek.

 


A tej mindennek az alapja?

Nem mindenki ért egyet azzal, hogy a gyerekeknek szükségük van tejtermékekre a táplálkozási szükségleteinek kielégítéséhez. (Most nem azokról a gyerekekről és szüleikről beszélünk, akik laktózérzékenyek, allergiásak, vagy etikai vagy egyéb okokból mellőzik a tejtermékeket.) A tejtermékeket kerülő szülők azzal érvelnek, hogy a spenót és más leveles zöldségek, a brokkoli és a tofu mind tartalmaznak kalciumot, akárcsak számos dúsított nem tejes tej, például a mandula- és a szójaital.

Ebben ne segítsd!

A csokoládés tej legfőbb hátránya, hogy hozzáadott cukrot és ráadásul több kalóriát tartalmaz, mint a sima tej. Így egy pillanat alatt – na jó, sok kicsi pillanat, de pont ezért annyira becsapós – kaphatjuk azon magunkat, hogy felszaladtak a kilók. Akár ránk, akár a gyermekünkre.  egészséges étrendet.

Nem fog beválni

Az édesített ételek és italok a gyerekek veleszületett édesség iránti vonzalmára hatnak, viszont az olyan cukros falatok, mint a csokoládés tej állandó kínálása miatt a kicsik kevésbé lesznek fogékonyak az egyszerűbb ételekre, például a zöldségekre és a hagyományos vízre. Na bumm, ennél a pontnál már nem fog beválni az, hogy „A spenóttól fogsz nagyra nőni!” vagy hogy „A répától tudsz majd szépen fütyülni!”.

Ne várd meg, hogy hiányozzon

A csokis tej ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a hagyományos tej, de több kalóriával és sokkal édesebb ízzel. Ez benne az ördögi, eléri, hogy vágyakozz utána. Tekintettel a hátrányaira és az egészségesebb alternatívákra, a legjobb döntés, ha korlátozva fogyasszuk – mi is és a gyermekeink is –, vagy teljes mértékben kerüljük.

 

 

Forrás: Babaycenter.com

 

D. Dominika , 2022. július 09.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?