MIÉRT NŐ AZ AUTIZMUS GYAKORISÁGA?

Veszélyes-e a tartósítószerként használt propionsav?

Az autizmus (pontosabban autisztikus spektrum zavar, angolul autism spectrum disorder, ASD) gyakorisága ijesztően nő napjainkban.

MIÉRT NŐ AZ AUTIZMUS GYAKORISÁGA?

Például egy, az Egyesült Államokban készült felmérés alapján 2000-ben 250 gyermekből 1, 2012-ben 68-ból 1, míg 2018-ban 59-ből 1, 8 évesnél fiatalabb gyermeknél állapítottak meg autizmust. Magyarországon az autizmus becsült gyakorisága az Autista Segítő Központ honlapja alapján 0,5%.

Az autizmus komplex jellegnek tekinthető, azaz kialakulásában genetikai és környezeti tényezők kölcsönhatása játszik szerepet. Mivel a genetikai tényezőket gyakorlatilag állandónak tekinthetjük, a növekedés hátterében valamilyen környezeti tényezőnek kell lennie.

A Közép-Floridai Egyetem (University of Central Florida) kutatói azt vizsgálják, hogy milyen környezeti tényezők következtében nőhet az autizmus gyakorisága. Megfigyelhető, hogy az autizmus gyakran együtt jár irritábilis bél szindrómával. Ennek az állhat a hátterében, hogy a betegek bélflórájának összetétele eltér az egészségesekétől, azaz bizonyos baktériumok nagyobb mennyiségben fordulnak elő bennük. Az is megfigyelhető, hogy ezek a baktériumok a táplálékban előforduló szénhidrátokat (pl. cellulóz) rövid szénláncú zsírsavakká alakítják át. Ezek közül autizmusban gyakran a propionsav termelődik a legnagyobb mennyiségben, melynek szintje autisztikus gyermekek székletében sokszor magasabb és ezt, egyes kutatások az autizmus kialakulásával is kapcsolatba hozzák.

Propionsav nem csak a bélben történő fermentációval kerülhet a szervezetbe.

A propionsav származékoknak (sóinak) gombaellenes hatásuk van, és gyakran használják feldolgozott élelmiszerekhez tartósítószerként, jeleik E-280-283. Mivel a propionát bázikus környezetben a baktériumokra és a penészekre hat, az élesztők működését viszont nem befolyásolja, elsősorban kenyér és péksütemények ipari előállítása során alkalmazzák. A propionsav származékokat bizonyos körülmények között takarmányok és gabonák tartósítószereként is használják, valamint a kozmetikumokban is engedélyezett tartósítószer. Mint zsírsavat az emberi szervezet teljes mértékben hasznosítja, azaz lebontja és energiát nyer belőle, így biztonsági szempontból a propionsav veszélytelennek számít, bár természetesen korlátozva van használata.

A cikk folytatása: gyogyhirek.hu

2019. október 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó