Így ültetheted el az olvasás szeretetének magját már egészen pici korban

Valószínűleg a legtöbb szülő azt szeretné, hogy a gyermeke szeresse a könyveket, és később olvasóvá váljon. Hiszen azt már tudjuk, hogy a mesélés és az önálló olvasás milyen sok pozitív hatással van a gyerekek érzelmi, értelmi fejlődésére, koncentrálóképességére, de ezen kívül is óriási segítség gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Az olvasás egyebek mellett:

  • Csökkenti a stresszt és a szorongást
  • Egyes tanulmányok szerint csökkenti idős korban az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét
  • Fejleszti a memóriát
  • Bővíti a szókincset
  • Empatikussá tesz

És a sort még hosszan lehetne folytatni.  A gyerekek imádnak történeteket, meséket hallgatni, a közös olvasás babakortól kisiskoláskorig egy igazi örömteli együtt töltött idő tud lenni. Aztán amikor eljön az önálló olvasás ideje, sokan veszik észre, mennyire nehéz arra ösztönözni gyermekeiket, hogy könyvet vegyenek a kezükbe. Az olvasás sokszor házi feladatnak tűnik számukra, és azt érzik, elveszi az időt mástól. Az elektromos kütyükkel pedig sajnos nehéz versenyezni. Szülőként a legjobbat szeretnénk gyermekünknek, ezért igyekszünk rávenni őket, hogy olvassanak többet, de ezek a kísérletek gyakran veszekedéshez vezethetnek, és ellenérzést válthatnak ki az olvasással szemben. 

De mégis mit tehetsz annak érdekében, hogy olvasót nevelj a gyermekedből?

 

 

Újszülött korban megalapozhatsz az olvasás szeretetének

Először is, már újszülött korban megalapozhatod, hogy gyermeked később megszeresse a könyveket. Mondókázz, énekelj neki, játszatok ölbeli játékokat minél gyakrabban. Már egészen pici babáknak is adhatsz lapozókat, puha és – pancsikönyveket. Ezeket nyugodtan gyűrögetheti, fogdoshatja, lapozgathatja, barátkozhat velük. Szó szerint falni fogja őket.

Egyéves kor körül naponta többször előkerülhetnek az első rövid, képes mesék, illetve megpróbálhatod beépíteni az olvasást a napi rutinba, pl. a délutáni és az esti alvás előtt. Nem minden gyereknél sikerül elsőre. Ha még nem köti le az egyik mese, próbálkozz másikkal, ha az sem jön be, próbáld újra 1-2 hónap múlva.

A nagyfiamat kétéves koráig nem igazán érdekelték a könyvek: néha olvastam neki, de nem tudtam rendszeressé tenni az olvasást. A középső gyerekünk viszont 15 hónapos kora óta igényli az alvás előtti mesét, és napközben is többször hoz könyvet, hogy olvassunk.

Beszéljetek a könyvekről!

Olvasás közben állj meg, és tegyél fel kérdéseket. Kérdezd meg tőle, hogy szerinte mi fog történni, vagy hogy egy szereplő miért csinálta azt, amit csinált. Kérd meg, összegezze, mit olvastatok eddig. Ezáltal sokkal inkább életre kelnek a történetek, és ez javítja a szövegértési készségeket is. Amikor az épp olvasott könyvről beszéltek, sokkal jobban megérti azt, és könnyebben megtalálja a párhuzamot a szöveg, az élete és a körülötte lévő világ között. Ha pedig valami olyat olvasol, ami nem világos a gyermeked számára, állj meg, beszéljetek róla. 

Hadd válassza ki a saját olvasnivalóját!

Menjetek könyvtárba vagy könyvesboltba, hadd válogasson kedvére a könyvek között. Belelapozhat, beleolvashat a könyvekbe, megnézheti a képeket, a fülszöveget, így egészen más élmény böngészni, mint mondjuk a neten. Ha maga választhatja ki az olvasnivalót, sokkal inkább a sajátjának fogja érezni, hátha nagyobb kedvvel veszi kézbe.

Ne erőltesd!

Ha kisiskolás korában nem sikerült megszerettetni vele az olvasást, még nincs minden veszve. Ha elég türelmesek vagytok mindketten, a kiskamasszal is meg lehet szerettetni a könyveket, csak meg kell találni azt, ami igazán leköti. Sokan egyébként 10-14 éves korukban, vagy még később, felnőttként szeretik meg az olvasást. Velem is így volt. Olyan 11 éves lehettem, amikor a kezembe került az első Harry Potter kötet, addig csak szenvedtem az olvasással, azóta pedig igazi könyvmoly lettem. Szóval nagyon fontos: soha ne erőltesd! Ha nem tetszik neki egy könyv, keressetek másikat. Ha nem akar olvasni, azt se erőltesd, csak még jobban elveszed tőle a kedvét.

Egy ideig még olvashatsz neki hangosan könyveket, akkor is, ha már tud önállóan olvasni, ezzel tovább erősítheted az érzelmi kötődést kettőtök között. Viszont ne azért olvass neki, hogy tanuljon, hanem egyszerűen az öröm kedvéért. Hidd el, azzal, hogy hallgatja a történetet, rengeteg dolgot tanul, bővül a szókincse, a háttértudása. Azt pedig tudni fogod, mikor érzi már a gyermeked kényelmetlennek ezeket a felolvasásokat.

Mutass példát!

 Sorolom itt a tippeket, de a legfontosabbról még nem esett szó: a jó példa, – na jó, a rossz is –, ragadós. Miért szeretné meg a gyerekünk az olvasást, ha a szülei is inkább a telefonjukat nyomkodják ahelyett, hogy könyvet vennének a kezükbe? A gyerekek utánozzák a szüleiket: ha a szülő olvas, a gyerek is fog. Szóval mutass példát, olvassatok együtt (egymás mellett), így lehetősége lesz kérdezni, ha valamit nem értene, vagy csak megvitatna. Akár ki is jelölhettek mindennap vagy minden hétvégén egy bizonyos idősávot, amikor olvastok. Esetleg megkérheted, hogy ajánljon egy könyvet, amit te is elolvasol, és a végén megbeszélhetitek, mint egy mini könyvklubban. Így látni fogja, hogy kíváncsi vagy a véleményére.

 Persze nem akarlak ámítani, sajnos mindig lesznek olyan gyerekek, akik, ha fejre állsz, akkor sem fogják megszeretni az olvasást. Őket egyszerűen más érdekli. De talán felnőtt korukban ők is megtalálják azt a műfajt, ami igazán nekik szól.

Lucz-Krajcsovics Szandra blogger, a Modern Mommy blog szerzője, a szülőknek készült WeTime kártyajáték megálmodója, az AnyaLatte podcast egyik házigazdája.

 

Lucz-Krajcsovics Szandra, 2023. február 01.

Forrás: Kép forrása: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?