Adj halat a babának!

Egy svéd kutatás szerint a hallal táplált csecsemők ritkábban lesznek ekcémások. A göteborgi egyetem kutatói majd ötezer szülőt kérdeztek meg gyermekeik étkezési szokásairól és ekcémás tüneteiről, először a gyermekek 6, majd 12 hónapos korában.

A hat hónapos babák közel 14%-a küzdött már az ekcémával, de a gyerekek első születésnapjáig ez az arány 21%-ra emelkedett. Legtöbbjüknél négy hónapos korban fejlődött ki az ekcéma. – számolt be róla a Press Association.

A kutatók az eredmények kiértékelése után azt az érdekes összefüggést figyelték meg, hogy azoknál a babáknál, akik még 9 hónapos koruk előtt kapnak halat is, a betegség kialakulásának kockázata 25 százalékkal csökken.  A jelenség pontos oka ismeretlen, de a halban levő omega-3 zsírsavak minden bizonnyal nagy szerepet játszanak a védelemben.

A kutatás ezért is érdekes, mert bár az ekcéma kialakulásában fontos szerepe van az öröklődésnek is, hiszen azok közül, akiknek a családjában is előfordult, közel kétszer annyian lettek ekcémások, köztudottan a táplálkozás is befolyásolja a betegséget.

A vizsgálatok eredménye szerint az is csökkentette a betegség kockázatát, ha a család madarat tartott, míg a szőrös házikedvenc és a tej-tejtermékek bevezetése az adatok szerint nem számít kockázati tényezőnek.

Az ekcéma ma nemcsak nálunk, de világszerte is népbetegségnek számít. Nagy-Britanniában például minden tíz gyermekből egy ekcémás, és összesen mintegy hétmillió embert érint a betegség.

2008. október 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó