Családi napközibe is járhat majd az óvodás

Sok családnak okozott fejtörést, hogy az eddig családi napközibe járó, óvodáskorba lépő gyerek vajon a következő éveket is a már megszokott intézményben töltheti, vagy a 2014-ben hatályba lépő, kötelező óvodáztatásról szóló jogszabály miatt el kell-e hagynia a családi napközit. A parlament döntött: családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség a gyermek hároméves korától.

A parlament egyhangúlag elfogadva az LMP frakciójához tartozó, de párttól független képviselők javaslatát a köznevelési törvény módosítására. Ertsey Katalin és Osztolykán Ágnes indítványa szerint az óvodáztatási kötelezettség annak az évnek a szeptemberéig teljesíthető családi napköziben, amelyben a gyermek betölti az ötödik évét.

Ennek feltétele, hogy a családi napköziben a gondozó rendelkezzen az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel, és figyelembe vegye az óvodai nevelés országos alapprogramjában foglalt követelményeket.

A jogszabály 2014. szeptember 1-jén lép hatályba, mivel a köznevelési törvény ettől fogva vezeti be a hároméves kortól kötelező óvodoztatást. A független képviselők indoklásukban emlékeztetettek arra: korábban a kormány a férőhelyek hiányában ugyancsak javasolta, hogy családi napköziben is teljesíthető legyen az óvodáztatási kötelezettség, de ez akkor végül nem került be a törvénybe.

Tudj meg többet a családi napközikről és az óvodákról

Testvéroldalunk, a Kölöknet oldalain még többet megtudhat minden érdeklődő arról, hogy mi a családi napközi, miben különbözik az óvodától vagy adott esetben a bölcsődétől.

Babanet / MTI , 2013. június 12.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X