#baba#anya

“Nem szivatni akar a gyerek, hanem csak szeretne fél percre az öledbe ülni” – Bojti Andrea gyermekpszichológus a visszababásodás okairól

Ha kistesó születik, ha az oviban vagy épp a bölcsiben kisebb gyerekek szoknak be, sokszor megfigyelhető a nagyobbaknál a visszababásodás. A gyerek, aki azelőtt egyedül öltözött, újra azt kéri, hogy öltöztessük. A gyerek, aki azelőtt egyedül evett, újra azt kéri, hogy etessük. A gyerek, aki azelőtt folyékonyan beszélt már, újra elkezd gagyogni. Mi állhat a visszababásodás hátterében? Miért csinálják ezt a gyerekek? És mit tehet ilyenkor a szülő?
Bojti Andrea gyermekpszichológussal, ’A magabiztos szülő’ című könyv szerzőjével beszélgettünk a visszababásodás okairól és a korszak mielőbbi lezárásának lehetőségeiről.
– Zubor ‘IgenAnya’ Rozi írása.

“Mamaaa! Mamaaa! Hiányzik a Mamám!” – kezdett el sírni egy szeptember végi délután a nagycsoportos kis(nagy)lányom, csak úgy a semmiből. Konkrétan mint egy kisbaba, pedig már messze volt a babakortól. “Milyen Mama?” – tettem fel neki a kérdést, mivel sem a nagymamáját, sem engem soha nem szólított így. Mint kiderült, az új, még épp beszokóban lévő kiscsoportosok közül hívják így többen az anyukájukat, ők sírdogáltak így délelőtt az oviban.

Ujjszopás, hajrágcsálás, újra erősebb kötődés az alvós plüssökhöz, vagy épp anyához – csak pár példa, amik a visszababásodást jelzik. Nálunk ezen felül olyan is volt, hogy újra etetni kellett a lányomat, és ráadni a cipőjét, vagy akár a nadrágját. Egyszer-egyszer még oké, de napokig, hetekig őszintén idegörlő tud lenni az ilyen, pláne több gyerek esetén, és pláne akkor, amikor az embernek van még kisebb gyermeke, akit tényleg azért kell etetni, vagy épp öltöztetni, mert még pici baba. Az ember örülhetne, hogy a nagy már egész önálló, ezeket mind megcsinálja egyedül, és akkor egyszer csak beüt a visszababásodás. Bojti Andrea gyermekpszichológust kérdeztem, akinek felületein a ‘kistesó születik’ időszak az egyik legtöbb kérdéssel járó életszakasz.

“A visszababásodás egy teljesen normális megküzdési mód kisgyermekkorban a stresszel járó időszakban, vagy krízishelyzetekben. Egy teljesen normális dolog, egy teljesen normális érzelmi reakció az adott helyzetre. Ráadásul gondoljunk bele: egy nagyon jól begyakorolt funkció is a nagyobb gyerekeknél, akik noha már túl vannak ezen az időszakon, de pont emiatt könnyen tudnak visszanyúlni hozzá.” - kezdte Bojti Andrea, aki az egész miértjére is megadta a választ.

“Miért babásodnak vissza? Mert a kisbabasággal csomó érzelmet, reakciót váltanak ki a felnőttekből, és a legfontosabb: figyelmet, amiből általában ezekben az időszakban kevesebb jut nekik. Ez számukra egy krízis helyzet. Megszületett a kistesó, megjöttek az új kiscsoportosok, ő már kevesebb figyelmet kap, nem vele foglalkoznak, vagy nem annyit foglalkoznak már vele a szülők, a felnőttek. Viszont kapcsolódási igénye neki is ugyanúgy van, ő is vágyik a figyelemre. És mit lát? A síró picire mindenki figyel. A kicsikkel foglalkoznak, nekik segítenek felvenni a cipőt, megetetik őket, úgyhogy ő is visszanyúl ezekhez, újra kéri, hogy öltöztessék, újra kéri, hogy etessék.”

Mit tegyen ilyenkor a szülő? “Adjuk meg nekik a figyelmet, etessük meg a nagyot is, de tegyünk egy órát az asztalra, és mondjuk azt, hogy addig etetlek én, amíg a mutató ideér, de utána már egyedül kell enned. Ha pedig azt kéri, hogy öltöztessük fel, akkor segítsünk neki. Nem szivatni akar a gyerek, és nyugi, nem is arról van szó, hogy visszafejlődött, hanem csak szeretne fél percre az öledbe ülni. Ez tényleg fél perc, nem lesz ebből nagy ügy, és mindenkit megnyugtatok: nem marad így. Sőt. Kielégül a gyerek igénye, és ha látja, hogy ő is megkapja a figyelmet, idővel el is fogja ezeket hagyni."

Pláne kisebb korkülönbség esetén, kistesó születésekor elfelejtjük, hogy sokszor a nagy is még valójában kicsi. Ezért a szakember azt javasolja, hogy ha kistesó születése után felüti a fejét a visszababásodás, akkor a szülő jelöljön ki kifejezetten babás játékidőt: “Én ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy ha elaludt a kistestó, akkor legyen egy babás játékidő.

"Mondjuk azt a nagyobbik gyereknek, hogy most te vagy a babám, most azt játsszuk, hogy megetetlek, játszom veled, elaltatlak, stb. Deklaráljunk erre tudatosan időt, ez egyébként is jó külön program, külön minőségi idő, amit a nagytesó nagyon fog élvezni. De amikor végeztünk, zárjuk le hangosan. Mondjuk a gyereknek ki, hogy most vége van a játéknak, most már nem vagy baba, most már a nagylány Kati vagy, és most már én is a nagylány, nem pedig a kisbaba Kati anyukája vagyok. Vegyük ki a szerepből, mondjuk, hogy most már nem a babás idő van.” – javasolta a szakember, aki szerint ez egy szuper külön program lehetőség a nagytesóval és érdemes megfigyelni, hogy pár ilyen nap, esetleg pár hét után el is fogja hagyni a visszababásodást, mert így, hogy megkapja a figyelmet, már nem is lesz olyan érdekes.

Nálatok volt visszababásodás kistesó születésekor vagy beszoktatáskor?

Zubor Rozi 'IgenAnya', 2023. november 10.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?