A mell ergonómiája

A nők mellének sajátos formája azért alakult ki, hogy szopás közben ne fulladjanak meg a csecsemők - legalábbis ezt állítja egy angol kutató. Teóriája szerint, ahogy az evolúció során az ember arckoponyája laposodott, úgy növekedett a nők mellének mérete is. Mivel a lapos mellű anyák gyermekei  nagyobb eséllyel lelhették halálukat szopás közben, így akár egy természetes szelekció is kialakulhatott.

Az evolúcióval foglalkozó biológusok régóta foglalkoznak azzal, hogy minek köszönhető a női mell sajátos formájának kialakulása. A hölgyek keblei sokkal nagyobbak a főemlősök emlőinél: a nőstények mellkasa szinte teljesen lapos. Az általánosan elfogadott nézet szerint a testrész az embernél szexuális szimbólumként funkcionál, egyfajta figyelemfelkeltő hatású. Amennyiben egy nőnek nagyobb a melle, akkor az azt sugallja, hogy a hölgy alkalmasabb a megtermékenyítésre és az utód táplálására.

Gillian Bentley az University College London biológiai antropológusa szerint ez a magyarázat nem teljesen állja meg a helyét, mivel egyes kultúrákban, ahol a nők nem fedik el a mellüket, a testrész nem erotikus szimbólum.

A biológusnő elmélete akkor alakult ki, amikor saját gyermekét szoptatta. Megfigyelte ugyanis, hogyha melle nem állna el testétől, akkor kislánya orra belefúródna mellkasába, amelytől akár meg is fulladhatna. A legtöbb főemlős csecsemője nincs ilyen veszélyben, mivel állkapcsuk és ajkaik jobban előreállnak az emberénél, így orruk nem fúródik bele anyjuk mellkasába. 
(BBC - jövőnéző)


http://www.stop.hu/jovonezo
 

2001. április 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?