A sikeres szoptatás titka(i) – 1. rész

Azt már mindnyájan tudjuk - jóval azelőtt, hogy anyává válnánk-, hogy milyen fontos és egészséges az anyatej, a szoptatás. Azt viszont mindaddig, amíg mi magunk nem tapasztaljuk, elképzelni sem tudjuk, olykor milyen bonyolult is! Ha Te is kezdő anya vagy; minden tapasztalat jól jöhet; ezért mi most megosztjuk Veletek a miénket.

Néhány tanács elöljáróban

 1. Kérj/fogadj el segítséget: ha van a környezetedben olyan, akit megkérhetsz, hogy mutassa meg, Ő hogyan szoptat, az nagyon hasznos lehet, de igénybe veheted szakképzett tanácsadó segítségét is. Még a baba megszületése előtt érdemes ezt átgondolni.
 2. Ragaszkodj a bébihez a kórházban: ha kell, kicsit határozottabban, rámenősebben is megkérheted, hogy, amennyi időt csak lehet, hadd legyen Veled a pici, a kórházban a szülés után; ez segíti a mentális és fizikai felkészülést a szoptatásra, és a kapcsolatotok elmélyülését is, az első pillanattól kezdve.
 3. Próbálkozz a ciciről etetéssel, amilyen hamar csak tudsz: ha megoldható, már néhány órával a szülés után is megkísérelheted a szoptatást. Ne aggódj, teljesen normális, hogy először csak néhány csepp kolosztrum fog jönni, a baba gyomra is épp csak dió nagyságú az első pár napban (jól találta ezt is ki az anyatermészet – pont annyira lesz szüksége a kicsinek, amennyit adni tudsz!).
 4. Mindenképpen legyen jelen a párod: szülés után nagyon kimerült és tompa lehetsz, márpedig előfordulhatnak összeszedett gondolkodást, határozott fellépést igénylő feladatok; a férfiak okos érvelőképessége, gavallér gondoskodása most nagyon jól jöhet.

Szoptatás

Hogyan helyezkedjünk?

 1. Fókuszálj azokra a pici tappancsokra: gyakorlati tapasztalatok igazolják, hogy sokkal szívesebben szopiznak azok a bébik, akiknek a lába hozzáér valamihez (a Te lábadhoz, vagy a székhez, ágyhoz, párnához), mert jobban el tudják magukat engedni; nagyobb biztonságban érzik magukat így.
 2. „Pocit a pocihoz”: a helyes pozitúra a szoptatáshoz az, ha összeér a kettőtök hasa; így nem kell kifordítania a nyakát, hogy elérjen. A mellbimbód pedig ne a szájához érintsd, hanem az orrához, ekkor fel fogja emelni a fejét, nagyra nyitja a száját és nagyon jól tud kapcsolódni a cicidhez.
 3. Ne nyomd közben a pici fejét hátulról: bár ösztönösen is kicsit rásegítene az ember, ahogy tartja az újszülött fejét a szoptatás közben, de ezzel egy védekezési-ellenállási reflexet indítasz el Benne, amitől rászoríthat a mellbimbódra – ez mindkettőtök számára kellemetlen. E helyett inkább a nyakszirtjére helyezd a kezed.
 4. Szoptatás után feküdj az oldaladra: ez a testhelyzet pihentető lehet a sok görnyedés után a vállad és a hátad számára, és kényelmes(ebb) császár után. Tegyél egy nagyobb párnát a térdaid közé, és fektesd magad mellé, szem magasságba a kicsit.

Ne görcsölj rá

Mint minden új feladatot, talán furcsának tűnhet, de a szoptatást is meg kell tanulni. Persze, tényleg egy gyönyörű, intim kapcsolat ez  baba és mama között, és valóban a legfontosabb korai táplálék, de ha nem megy elsőre, vagy nem megy tökéletesen (ahogy a védőnő, a tanácsadó javasolta, vagy ahogy mástól láttad, hallottad), akkor sem szabad korholni magad! Azzal csak rosszat teszel, elég nagy feladatot hajtottál végre az elmúlt napokban-hetekben – egy gyönyörű ÚJ életet hoztál a világra! Igen, tudjuk, hogy mondani könnyű; de próbálj meg lazítani: bár ez a picike új élet Tőled függ, de nem „ronthatod el” csak azzal, hogy most épp gyenge vagy, nem jön tejed, vagy rosszul állsz neki a szoptatásnak… Légy türelmes magaddal!

 1. Ne mérd, vagy nézegesd közben az időt; ez nem lóverseny. Az is teljesen normális, hogy ha egyik szoptatásnál csak az egyik melledet kéri, a következőnél pedig a másikat. Nem kell percre pontosan „félidőben” váltani, hagyd, hogy Ő jelezze (jelezni fogja), ha a másik cicidet kéri.
 2. Szakemberek azt tanácsolják, hogy az első hetekben még semmiképp ne adj cumit a bébinek, mert az elveszi az étvágyát, és kitolhatja az éhségérzetet egészen a kritikus pontig – de a későbbiekben természetesen semmi ellenvetésünk nincs a cumival szemben.
 3. Használj szoptató széket (fotelt): nagyon praktikus és kényelmes ülő alkalmatosság, láb- és könyöktámasszal.
 4. 4-6 hetes kortól kezd el cumisüvegből (is) etetni. Félő, ha később szoktatod rá, elutasítja azt.
 5. Nincs szükség komplett szoptatós ruhakollekcióra; elég pár egyszerű póló, amit könnyen fel tudsz húzni, esetleg néhány speciális melltartó és egy szoptató kendő jól jöhet.
 6. Ha elaludna szopizás közben, picit csikizd meg a talpát, cirógasd meg az állát, vagy érints hozzá egy nedves törlő kendőt.

 

Megoldások a leggyakoribb problémákra           

7. Sok anyuka nincs vele tisztában, hogy mellszívó fej is több méretben létezik, találd meg a Neked megfelelő méretet, mert, ha túl nagyot vagy széleset használsz, kárba vészhez egy csomó tej.

8. A kisebesedett mellbimbókra a legjobb a szűz kókuszolaj (gyulladáscsökkentő és a mai reformkonyhák majd’ mindegyikében megtalálható), de a lanolinos krémek is nagyon hatásosak.

9. Bár rágörcsölni tényleg nem kell, de mérni és jegyzetelni mindenképpen: mikor és mennyit evett a baba, illetve a gyarapodását. Ma már erre nagyon jópofa applikációk is léteznek, csak bepötyögöd az adatokat és azok mindent kiszámolnak.

10. Érdemes a telefonod gyorshívó-címtárjába elmenteni egy olyan személyt (például az Édesanyádat), aki bármilyen „babás vészhelyzetben” segíteni tud.

           

Ti milyen problémákkal találkoztatok a szoptatás során és hogyan oldottátok meg azt? Osszátok meg velünk a tapasztalataitokat Ti is!

 

Plézer Panna , 2017. április 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?