Akiket legalább hat hónapos korukig szoptatnak, azoknak az IQ-juk is magasabb lesz

Még egy ok amellett, hogy aki teheti, szoptassa kisbabáját: az anyatejen felnövő kicsik ugyanis okosabbak, gyorsabbak és erősebbek, ráadásul az IQ-juk is magasabb.

Amerikai szakemberek olyan gyerekeket vizsgáltak, akik a terhesség 30. hete előtt jöttek a világra. A szakemberek nem csak a szoptatás időtartamát vizsgáltál, de MRI-vizsgálat segítségével a csecsemők agyának szürkeállományát is megvizsgálták hat hónapos, majd később hétéves korukban. Kiderült, hogy a tápszeren cseperedő babák agyának szürkeállománya csekélyebb, mint a szoptatáson átesőké. Ehhez képest azonban aggasztó tendencia, hogy az amerikai nők 70 százaléka abbahagyja gyermeke szoptatását, mielőtt a kicsi hat hónapos lenne.

Hétéves korban nem csak a szürkeállomány százaléka volt kimutathatóan magasabb, de ezek a gyerekek jobban teljesítettek matematikából, a motoros funkciókat mérő teszteken, jobb volt a memóriájuk, illetve az IQ-juk is magasabbnak bizonyult.

A Journal of Pediatrics című szaklapban publikált anyag szerint ez nem csak az édesanyák számára fontos információ, de a kórházak és az egészségügyi dolgozók is profitálhatnak a tudásból. Az információ birtokában ugyanis könnyebb felkészíteni a nőket arra, hogy szoptassanak, illetve egyszerűbb tanácsokat is adni az esetleges nehézségek esetén” – mondja a kutatást vezető Dr. Mandy Brown.

szoptatás, IQ

Babanet/Medipress , 2016. szeptember 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?