Nyilvánosan szoptatni bűn?

Szinte mindenki elfogadottnak gondolja, hogy a kisbaba étele az anyatej. Szerencsés az a nő, akinek sikerül anyatejjel ellátnia a gyermekét. Ma már egyre többen vannak, hiszen a statisztikai adatok szerint ma már a 4-5 hónapos csecsemők több, mint 50%-a anyatejet kap kizárólagosan. Szerencsések hát ők is, és nemcsak azért, mert így a lehető legjobb és legkönnyebben hasznosuló táplálékot tudják magukhoz venni. Hanem azért is, mert az anyatej mindig kéznél – vagyis inkább mellnél – van, steril, friss, és pont tökéletes a hőmérséklete is.
A tápszeres babák mamái pontosan tisztában vannak vele, ez micsoda előny lehet: nemcsak az éjszakai etetések bonyolultabbak, ha vizet kell forralni-hűteni és tápszert bekeverni, de bizony a kimozdulások is, hiszen a tápszer nem áll el határtalan ideig, útközben melegíteni sincs idő, és még cumisüveget is cipelni kell hozzá, hiszen valamiből be kell juttatni a gyerek szájába.

Ellenben egy szoptatott baba mamája bármikor és bárhol rá tudja csatlakoztatni az éhségtől senyvedő dedet a központi egységre. Elvileg.

Gyakorlatilag viszont az a helyzet, hogy legtöbbször kínos és megalázó helyzetbe kerül az, aki nyilvános helyen próbálja meg csillapítani a baba étvágyát. Ha csak helytelenítő tekinteteket kap, az a legkevesebb, ám sokszor kritizáló megjegyzésekkel illetik, hivatalosan is „rendre” utasítják, legrosszabb esetben pedig akár megalázó módon ki is tessékelik az adott helyről.

Így járt például az a babáját szoptató anyuka is, akiről az Inforádió egyik cikkében olvastam. Őt az angliai Bristolban, egy utastársa kérésére szállított le a vezető a buszról. Amy Wootten éppen hazafelé tartott hathetes kislányával, amikor az egyik megállóban a vezető odasétált hozzá, és megkérte, szálljon le a járműről, mert szoptatta kislányát.

A 25 éves anyuka először nem akarta elhagyni a buszt, de amikor a sofőr a rendőrséggel fenyegetőzött, kénytelen volt leszállni a szakadó esőbe. Kiderült, hogy az egyik utas panaszkodott a vezetőnek, amiért a nő melle kilátszott. "Húsz percre voltam az otthonomtól, szóval kénytelen voltam hívni egy taxit" - mondta a nő, aki alig hitte el, hogy letessékelték a buszról, és megalázva érezte magát, hiszen a jármű tele volt. Amy egyébként már többször is szoptatta a buszon kislányát. "Ha nem tenném, akkor ordítana, és akkor azért panaszkodnának az utasok" - tette hozzá.

Az anyuka ezután panaszt nyújtott be, a bristoli busztársaság pedig bocsánatot kért tőle, és virágot, valamint ajándékutalványt küldött a nőnek. A cég szóvivője azt mondta: a jövőben felkészítik a sofőröket az ilyen helyzetek kezelésére.

De pár éve itthon is hasonló esemény borzolta a kedélyeket: akkor egy ismert étteremlánc diszkriminált egy szoptató anyát, mondván, tevékenységével zavarja a vendégeket, sérti az ízlésüket és szemérmüket. Válaszképpen a szoptató anyák bojkottot hirdettek az étteremlánc ellen. Egyes szolgáltatók intézkedéssel veszik elejét a nyilvános szoptatásnak: van olyan hely, ahová babát be sem engednek.

Más helyeken azonban akad pozitív példa is: sok plázában, bevásárlóközpontban és áruházban ma már szoptató- vagy kisgyerekes helyiséggel várják a kisgyermekes anyákat. Itt nemcsak arra van lehetőség, hogy kényelmesen, ülve kapjon enni az anyatejes gyerek, de arra is, hogy szükség esetén kulturált körülmények között cseréljen az anya pelenkát.

Ám ha nincs a közelben ilyen helyiség, mit tegyen a szoptató anya? Tényleg az a normális, ha pokróc alatt szoptatja meg a gyereket? Valóban elő kellene kapnia a cumisüveget – amit egyébként talán sosem használ, és ami negatívan befolyásolhatja a szoptatást is, arról nem is beszélve, hogy vannak babák, akik el sem fogadják -, csak azért, mert nyilvánosan szoptatni sokak szerint nem illik? Csak azért kezdjen el fejni, mert esetenként kedve szottyan egy napot nem a négy fal között tölteni? Netán bújjon el egy koszos, ki tudja milyen kórokozókkal teli WC-be? Vagy meg se próbáljon kimozdulni otthonról, míg a gyereke nem eszik mást is az anyatejen kívül?

Számomra érthetetlen a dolog: a babáknál korosabb gyerekek vígan csócsálhatnak egy kiflivéget a babakocsiban, senki sem szól érte. Elfoglalt emberek rohanó léptekkel falják be a hamburgerüket az utcán, és mégsem szólják meg őket. Családok az utcán nyalják együtt az édes fagylaltot, de ez senkit sem zavar. A végletekig kifáradt dolgozók reggel, délben és délután is olykor egy séta során fogyasztják el a frissítő kávét, anélkül, hogy ezt bárki is a szemükre vetné.

Arról nem is beszélve, hogy az utcán szemetelő, netán köpködő, vizelő emberek is a lehető legritkábban szembesülnek ilyen nyílt elutasítással. Pedig az ő tevékenységük nemcsak ízlés, de akár egészségromboló is lehet, mégis, a lehető legritkábban hallani olyat, hogy ilyenkor közbelép egy másik járókelő.

Tényleg ennyire förtelmes látvány lenne egy szoptató anya és a kisbabája? Valóban egyenlőségjelet lehet tenni a szexuális célú meztelenkedés és a gyermekének igényeit kielégítő anya viselkedése között?

Szilágyi Diána

2010. március 01.
 
 
 
Címkék:  

gyerek

Babanet hozzászólások  
(11 hozzászólás) 

2010 03 06. 16:48
Sziasztok!
Szerintem is fontos kérdés ez a nyilvános szoptatás dolog.
Én is szoptatok nyilvánosan bár ezt sose hittem volna magamról.
Szerintem ha egy anya kultúráltam mellre rakja a gyerekét,azzal nincsen probléma.
És én nem takargatom magunkat csak amíg ráharap a cicire,utána már ugysincsen k ia mellbimbó.Mi már ciciztünk buszon,villamoson étteremben,plazaban orvosi rendelőben és még sorolhatnám sehol nem szóltak meg érte.
De volt már,hogy a 30perces utat végigsírta a gyerek,na akkor sokkal többen meggszóltak érte.
Én nem feszélyezem magam ez nekem természetes.
Ha valaki a bagófüstöt fújja rám se kérdi meg zavar e vele,akkor nehogy már én kellemetlenül érezzem magam.
A legtöbb helyern nincsen külön szoptató helység,pelenkázó van sokhelyen de nem fogok a WC-bwn szoptatn iaz tuti!

→ válasz erre
2010 03 11. 16:43
Sziasztok! Én pont ebben a városban élek,és meglepődtem azon, amit a cikkben olvastam, mivel én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Eleinte -amíg nem volt szopizós kisbabám- kicsit én is furcsálltam,hogy itt angliában szinte bárhol szoptathatnak az anyukák. A bevásárlóközpontokban, PUB-okban, szinte tényleg mindenhol van pelenkázórész, ahol persze szoptatni is lehet. Én amikor hazafelé repültem a 3 hónapos babámmal a gépen szoptattam a kicsit. Fel sem merült bennem az,hogy nem! Szóval,szerintem mindenki ott szoptat,ahol akar,szerintem a baba a legfontosabb! Szép napot! :)
→ válasz erre
2010 03 11. 16:46
egyébként előtte én sem gondoltam volna,hogy valaha ezt fogom tenni:) egyébként meg tényleg nem is látszik semmi...
→ válasz erre
Összes hozzászólás (11) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó