10 ötlet, hogy tévé nélkül is jól érezze magát otthon

A nyárnak minden gyerek örül, a nyári szünetnek főleg. Utóbbi esetében a szülők mosolya már nem teljesen őszinte, hiszen ha a családnak nincs lehetősége elutazni egy jó kis közös nyaralásra, alighanem származhat némi feszültség abból, hogyan töltik el a gyerekek a rájuk szakadt rengeteg szabadidőt. És igen, sok gyerek a tévé előtt nyaral.

Ha szeretnétek, hogy a gyerekek lefoglalják magukat – és hagyjanak egy kicsit titeket békén -, de tegyék ezt tévézés és mesefilm nézés nélkül, böngésszétek végig a következő listát. Igyekeztünk olyan ötleteket összeszedni nektek, amelyek minimális energiaráfordítással jelentenek remek mókát a gyerekeknek, szusszanást a felnőtteknek.

 • Készítsetek golyópályát! Nem kell hozzá más, mint néhány vécépapír vagy kéztörlő guriga, némi kétoldalas ragasztó, sok golyó, egy falfelület vagy egy nagyobb kartondoboz, pár perc munka. A gurigák egyik oldalát kicsit megnyessük, hogy a golyók láthatók maradjanak, de azért biztosan mozogjanak a maguk kis pályáján. Minimum 1-2 órára leköti a gyerekeket, még a nagyobbakat is, de egy kétéves is biztosan szívesen elbíbelődik vele.


 

 • Mindenki az erődbe! Még nincs kész az ebéd? Adj a kölköknek néhány párnát, lepedőt, takarót, hadd építsenek erődöt a kanapé, az étkezőasztal és a székek között.
   
 • Mosd le a járgányod! Ha jó az idő, és van kert vagy egy kis erkély, adj a gyerekek kezébe szivacsot, vízzel teli vödröt, némi tisztítószert, hadd mossák le a kedvenc járgányukat. Lehet az kisautó, műanyag kismotor, biztos, hogy jól fognak szórakozni. Azért azt javaslom, számíts rá, hogy ázott verebek lesznek, mire végeznek.
   
 • Zoknipárosító verseny! Úgy hároméves kortól már minden gyerek meg tudja különböztetni a színeket és a mintákat. Úgyhogy ha felgyűlt egy nagy kupac párosítani való zokni, hívd oda a gyerekeket, és hirdess versenyt! Ki lesz a legtöbb zoknit összepárosító győztes?
   
 • Dobozból várat! Ha van otthon nagyméretű kartondoboz, add oda a gyerekeknek némi ragasztószalag, nagyobb gyerekek esetében olló és festék kíséretében, majd bízd rájuk, mihez kezdenek vele. Persze, ötletként bedobhatod a vár, a rakéta, a repülőgép vagy a versenyautó ötletét, lányok esetében pedig lehet belőle babaház, palota is akár.
   
 • Matricákat minden háztartásba! Nincs olyan gyerek, amelyik ne lenne oda meg vissza a matricákért! A szülők már kevésbé lelkesednek értük, főleg, ha a bútorok bizonyulnak a legtutibb matricázható felületeknek. De azért sosem árt, ha van otthon egy dobozka, amiben ezerféle matrica lapul, és amit alkalomadtán előkaphatsz egy üres papírlap kíséretében, hogy a gyerek matricás képeket készíthessen.
   
 • Indulhat a verseny! Óvodás korú gyerekeknek nyomjunk a kezébe pár vécépapír gurigát, némi festéket és egyéb kiegészítőket, hogy aztán önállóan vagy segítséggel elkészíthessék ezeket a versenyautókat. Utána pedig lehet versenyeztetni őket.


 

 • Készítsenek könyvet! Ha nincs időd mesét olvasni nekik a háztartási teendők miatt, akkor jól jöhet ez az ötlet. Adj a gyerekeknek papírokat, színeseket, lyukasztót vagy tűzőgépet, egy történet ötletet – de rájuk is bízhatod -, és készítsenek mesekönyvet ők maguk! Ha kész vannak, el is mondhatják, mi van benne, persze bemutatóval egybekötve. Ugyanígy magazint-újságot is készíthetnek!
   
 • Divatbemutató! Egyszer-egyszer hagyhatod azt is, hogy a gyerekek a te ruhatáradban turkáljanak, ám ha nem mered rájuk bízni a kedvenc kis virágos nyári ruhádat, akkor rendezhettek divatbemutatót a plüssállatokból álló modellcsapattal is. Ehhez elég, ha a kölkök kinőtt ruhácskáit veszed elő, biztosítasz hozzá elég kelléket – bizsut, kalapot, és egyebeket -, meghirdetetitek a bemutató kezdetét, aztán rábízod a gyerekekre, hogy addigra minden kitömött résztvevő talpig díszben legyen!
   
 • Kincskeresők, kalandra fel! Dugj el reggel – amikor még alszanak, vagy amíg reggeliznek – 10-15 vagy tetszés szerinti mennyiségű apróbb tárgyat a lakásban. Aztán indulhat a kincsvadászat: ki lesz a legügyesebb, aki a legtöbb eldugott tárgyat megtalálja és összegyűjti? Ki lesz az az ügyes, aki ennek ellenére rendet is hagy maga után?

Nektek milyen ötletetek van még arra, hogyan foglaljátok le a gyerekeket a nyári szünetben otthon?

Szilágyi Diána , 2013. július 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?