5 tipp, hogyan segíts az újdonsült szülőknek

Egy kisbaba érkezése (főleg, ha első gyermek) nem csak a szülőket állítja váratlan, új kihívások elé, hanem bizony az egész környezetet: a tágabb értelemben vett családot, a barátokat, és gyakran még a szomszédságot is. Sokunkkal előfordult már, hogy nem is tudtuk igazán, hogy kezeljük ezt a változást, hogyan segítsük az újdonsült szülőket. Íme, néhány ötlet, amivel nem lőhetsz nagyon mellé.

Első körben persze érdemes rákérdezni a szülőknél, hogy van-e valamire szükségünk, tehetünk-e valamit értük, de sokan vagy szemérmességből, vagy azért, mert azt se tudják, hol áll a fejük, az első hónapokban; nem tudnak erre válaszolni. Ezért, a kapcsolatotok jellegétől (közelségétől) függően nem árt, ha proaktívan állsz a témához.

Nem kell gondolatolvasónak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, mik azok a dolgok, amivel valóban megkönnyebbíthetjük egy kisbabás anyuka/ apuka helyzetét, elég, ha visszaemlékezünk, nekünk mik jelentették a nehézséget (vagy, ha nincs gyermekünk, akkor elképzeljük, esetleg megfigyeljük). Fontos azt is észrevenni, hogy gyakran nem is nagy dolgokra kell gondolni, hanem olyan apróságokra, amit például azért nem képes elvégezni az anyuka, mert a műtét miatt nem emelhet, vagy, mert az apuka dolgozik, egyedül van otthon a kisbabával, így még egy fél percre sem tud kimozdulni… Hogy mikre gondolunk? Íme:

  1. Vidd ki a szemetet.

Amikor a kisöcsém megszületett, sokszor észrevettem, hogy az ajtó elé ki van készítve a szemét, mikor látogatóba mentem. Minthogy a szüleim elég rendszeretők, tudtam, hogy zavarja őket, nekem viszont nem telik semmibe, elvinni a kukáig a zsákot. Ma már magamtól kérdezem meg, mit vigyek ki (kakis pelus, szelektív szemét), és arra is rászoktam, hogyha bevásárolni megyek, felhívom őket, nem maradt-e le valami a listájukról, ne hozzak-e valamit (kivel ne esne meg, hogy kihagy valamit, aztán gyorsan kiugrik érte a sarki kisboltba?! Egy újszülött mellett ez nem igazán kivitelezhető…) Ha pedig mosatlant látok, fogom magam és automatikusan elmosogatok.

  1. Vedd figyelembe: a szülő nem csak szülő, hanem felnőtt is e közben!

Egy bébi érkezése szinte egy láthatatlan burkot von a szülők köré: ebben a meghitt kis világban minden a pici körül forog, ami teljesen normális, azonban egy idő után „be lehet kattanni” tőle. Hidd el, nagyon jól fog esni a barátnődnek, aki nem rég szült, ha nem csak anyaként tekintesz rá, megosztod vele ugyanúgy az életed, kizökkented kicsit ebből a világból, akár azzal, hogy amíg a férje babázik, elcsábítod egy kávéra, akár azzal, hogy egy kicsit Te babusgatod a csöppséget, helyette.

  1. Vidd el a házi kedvencet egy körre.

Sok pár esetében, a baba érkezését megelőzően a kutyus volt a „gyerek”, szinte családtagként kezelték, ám teljesen természetes módon most kicsit hanyagolva van a kiskedvenc. Így nem csak a szülőknek óriási segítség, hogy rendszeresen megsétáltatod a kutyust, de az állatnak is jól esik ez az extra törődés!

  1. Ne feledkezz meg a nagyobbakról sem!

A nagyobb gyerkőcök életében is óriási változást hoz egy kisbaba érkezése. A bébiket mindenki imádja, mindenki velük foglalkozik, így a nővére/bátyja gyakran elhanyagolva érzi magát. Ajánld fel az anyukának, hogy – ha vannak saját gyermekeid, velük együtt- elviszed a nagyobbat/nagyobbakat kirándulni, fagyizni, moziba vagy strandra. Ezzel egyrészt terhet veszel le a szülőkről, mert addig sem kell többfelé figyelniük, másrész pedig azt érezheti az első szülött, hogy ez a délután most végre megint róla szól.

  1. Lepd meg egy ebéddel a szülőket.

Akármilyen furcsán is hangzik, nem csak a baba eszik a családban, bár a szülők számára most nyilván az a legfontosabb, hogy ő „jól lakjon”, így bokros teendőik mellett előfordulhat, hogy saját magukra már nem igazán jut idejük. Egy nagy adag leves, egy könnyen elkészíthető tészta, kedves gesztus egy látogatótól. Ha olyan viszonyban vagytok, azt is megteheted, hogy megvásárlod az alapanyagokat és a lányodnál/barátnődnél/testvérednél – azaz a kisbabás anyuka lakásán- készíted el a vacsorát.

Persze rengeteg apróbb- nagyobb segítséget nyújthatsz még a friss szülőknek, ezeket a tippeket csak gondolatébresztőnek szántuk. Támogathatod őket szavakkal, dicséretekkel is, vagy akár a pelus kicserélésével is.

 

Nyitókép: www.scarymommy.com

Plézer Panna, 2019. június 17.

 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

X
EZT MÁR OLVASTAD?