Az ideális talpalávaló Babanet-Est TV Magazin

A játszótéren mindig heves indulatokat vált ki a cipővásárlás kérdése: van, aki a harántemeléses cipőkre esküszik, van, aki a kínainál vásárolja a gyerek lábbelijét, és van olyan is, aki használtan veszi, vagy a nagyobb levetett darabját adja a kisebb gyerekre is.

A gyerekek lába őrületes tempóban képes nőni, amire a legjobb bizonyíték, hogy ilyentájt minden gyerekcipő boltban megnő a forgalom. Mintha csak karácsony lenne. A polcokon sorban állnak a csinos, vagány topánok, a cédulákon meg olyan árak szerepelnek, hogy az ember nem is tudja, hirtelen lesápadjon, vagy inkább mélyen elpiruljon. És ha már könyékig a zsebünkbe kell nyúlnunk, szeretnénk jól választani. Milyen is hát a jó gyerekcipő?

Fontos az alapanyag: legjobb a bőrből készült cipő, de iskolás gyerek sportcipője esetén természetesen jó a gyöngyvászon, esetleg a műbőr is. Nagyon fontos, hogy a cipő könnyű legyen, a talpa pedig olyan puha, hogy egy kézzel is könnyedén félbe tudjuk hajtani. Ugyanakkor tartsa a gyerek lábát, ezért érjen a bokacsont fölé. A lábujjak szabad mozgása miatt érdemes megnézni a cipő orrát is, legyen benne elég hely.

Váltócipőnek mindig olyan darabot vegyünk, ami mosható, könnyű, és könnyen kezelhető a gyereknek is. Lehet vászonból is, és csattal vagy tépőzárral záródjon. Otthonra is kell egy hasonló darab, hiszen a hűvös padló miatt a kicsi fel is fázhat, ráadásul a mezítlábazás egyenetlen talajon, például a kertben hasznos csak, a parkettán, padlókövön nem.

Mi a helyzet a harántemeléssel? A kicsik lába születéskor még jócskán párnás, ám ez a párna nem egyenlő a lúdtalppal. Amikor járni kezdenek, és a lábfej izmai egyre erősebbé válnak, a zsírpárna is eltűnik, közben pedig lassacskán kialakul a talpboltozat. Ám, ha harántemeléssel támasztjuk alá a talpat, a benne lévő izmok nem tudnak mozogni, erősödni, így a boltozat kialakulása sem lesz megfelelő. Épp ezért érdemes inkább olyan cipőt választani, amelyikben nincs harántemelés, a gyereklábak természetes dőlését pedig inkább a cipő sarkának kialakítása ellensúlyozza.

Mivel több cipőre is szükség van egy szezonban, hiszen otthon és a közösségben is szükség lesz váltócipőre, érdemes kompromisszumot kötni: arra a darabra érdemes a legtöbbet áldozni, amelyik majd a leggyakrabban és a legtovább lesz a gyerek lábán. De ne feledjük, nem mindig a legdrágább cipő a legjobb, nézzünk körbe alaposan, járjunk be több üzletet is, mielőtt döntenénk.

Tippek:  
  • Ha magas a kicsi rüsztje, mindenképp fűzős vagy tépőzáras darabot válasszunk, így a gyerek lábának megfelelően állíthatjuk be.
     
  • Keskeny sarokcsontú gyereknél érdemes olyan modellt venni, amelyik az egész talpat fogja, de nem szűk.
     
  • Fontos a méret: egy cipő akkor jó, ha 1-1,5 centivel nagyobb a gyerek lábánál. Ennyi hely kell, hogy ne nője ki idő előtt, ugyanakkor egy ilyen lábbeli nem olyan nagy, hogy orra bukjon benne.
     
  • Cipővásárlásnál mindig legyen velünk a gyerek, és mindig próbáljuk rá mindkét lábára a kiválasztott darabot!
Szilágyi Diána , 2008. október 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X