Fiús anyukák figyelem! 7 dolog, amit érdemes észben tartanotok

A gyermekét minden anya maga ismeri a legjobban, így nincs olyan aranyszabály, amely minden csemeténél alkalmazható. A következő javaslatokat a fiú gyerekeknél lehet a legnagyobb sikerrel alkalmazni, de ha úgy gondolod, hogy egyes tippeknek akár lányodnál is jó hasznát veheted, az is rendben van. Érdemes ezeket megpróbálni a gyakorlatba átültetni.

Fiús anyukák figyelem! 7 dolog, amit érdemes észben tartanotok

1# Mindig adj időt!

A fiúgyermekek, ha problémával találkoznak, rendszerint két részre boncolják a dolgot. Az esettel kapcsolatos érzelmeket eltárolják, míg egyben megoldást is próbálnak keresni rá. Nagy a valószínűsége annak, hogy a gyereked nem akar azonnal beszélni a gondjáról, de ha később felszínre tör benne, nagy szüksége van rá, hogy ott legyél és meghallgasd. Ha úgy érzed, hogy kell neki egy kis idő, amíg megnyílhat, soha ne sürgesd őt.

2# Agresszió kezelése

Nem egy fiús anyuka számára ismeretlen a helyzet, amikor a gyerek haragjában hirtelen mozdulatot tesz, csapkod vagy földhöz vág valamit. Ez persze nem a legkellemesebb érzés, azonban a gyerek számára a lehető legegyszerűbb módja, hogy a felgyülemlett haragot hirtelen kivezesse magából. Nincs ezzel semmi gond, hiszen mi felnőttek is legtöbb esetben így cselekednénk (és néha cselekszünk is). Ami fontos, hogy ezzel se magának, se másnak ne ártson. Ha lenyugodott, akkor pedig érdemes elmondanod neki, hogy máshogyan is kezelheti az indulatait.

3# Energia lekötése hisztinél

Ha egy fiú gyerek túlpörgött és hisztizik, akkor a sarokba állítás vagy valamilyen passzív dologra kényszerítés nem a legjobb módszer. A fiúkban ugyanis ilyenkor a harag nagyon felpörgeti az energiákat, amit nem tudnak levezetni és még ingerültebbé válnak. Jobb, ha ilyenkor ennek ellensúlyozására adsz neki egy labdát vagy valamilyen játékot, amivel aktívan lekötheted. Ha le tudott nyugodni, akkor érdemes vele megbeszélni a dolgot.

4# Hadd játsszon

Soha nem szabad korlátozni egy gyereket az érdeklődési körében (természetesen egészséges határok között). Ahogyan egy kislánynak nem kötelező csak babákkal játszania, úgy egy fiút sem szabad eltiltani a lányos játékoktól. Nem kell, hogy egy gyerek szégyenben érezze magát a választása miatt és azt higgye, hogy amit tesz az helytelen. Minden gyereknek joga van megismerni a különböző szerepeket, hiszen felnőttként majd a társukat is támogatniuk kell különböző élethelyzetekben és nincs azzal semmi gond, ha érdeklődnek iránta.

5# Elhatárolódás

Gyakran előfordul a fiúknál, hogy nem akarnak beszélni az érzelmeikről és nem szeretik azokat kimutatni, hanem inkább félrevonulnak, hiszen nem akarnak gyengének mutatkozni. Ebben az esetben választhatsz egy tárgyat közvetítő csatornának, amelyre áthárulhat a gyerek érzelmeinek terhe, így arról könnyebben tud beszélni. Ha szomorú amiatt, hogy az apuka például sokáig távol van munka miatt, akkor eljátszhatjátok együtt, hogy a kedvenc kisautója éli meg ezt az érzelmet. Hasonló módszerekkel kezdeményezhetsz beszélgetést, ha máshogyan nem megy.

6# “Üss vissza…?”

Nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha a gyermeknek ezt tanítod meg. Agresszióval kezelni az agressziót, csak további agressziót szül majd. Attól, hogy egy gyermek fiúnak született, még nem kell feltétlenül verekedésbe bonyolódnia egy társával. Első körben mindig beszélj az óvónővel vagy tanítóval, tanárral és a másik gyerek szülőjével, hogy közösen találhassatok megoldást a helyzetre.

7# A te gyermeked

Számos kutatást végeznek a témában a pszichológusok, vizsgálva az anya-gyermek, anya-fia kapcsolatot és alkotnak elméleteket, tesznek ajánlásokat. Amit soha nem szabad elfejeletlened, hogy ő a te csemetéd, akit más soha nem fog jobban ismerni, ezért te tudhatod igazán, hogy mi a legjobb neki. Alkalmazd a javaslatokat a saját szűrődön keresztül.

 

Boritókép: Lubov_ph képe a Pixabay -en.

A cikk forrása: 

2019. július 21.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó