Hétvégi programajánló – Nemcsak a Márton napból áll a világ!

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik”– tartja a mondás. A Márton püspökről elnevezett naphoz számtalan babonát, szokást köt a néphagyomány. A hétvégi gyerekprogramok között is szép számmal akad, ami ehhez a hagyományhoz köthető, mi most kettőt is ajánlunk.

Ha úgy érzed, hogy a gyerekhez jobban illik még Niels Holgersson, mint a Márton napi mulatságok, akkor nektek a Kuruttyoló békakirály meséjét ajánljuk. Bár az óraátállítás és az őszbúcsúztató gyerekprogramok is jelzik, hogy lassan itt a tél, ezért ne gubózzatok még be, a hétvége eltöltésében legyen nálatok is a jókedv cél.

Egész napos, vidám mulatságot, azaz Márton-napi őszbúcsúztatót tartanak szombaton a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Szent Márton-napi mulatság ludas falatokkal, kézműves műhellyel, hagyományőrző játszóházzal, libatollfosztóval, töklámpás-faragással, libasimogatóval, Márton-napi totóval, herendi festőkuckóval, gyermekprogramokkal, mesével és tánccal várja a családokat. A gyerekek bekapcsolódhatnak A Nagy Rajzolás alkotóműhelyébe, ahol megmutathatják, hogy mi jut eszükbe a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Vajdahunyadvár tornyos épületéről.

A Szentendrei Skanzen idei utolsó nagy eseménye is Szent Márton napjához kapcsolódik. A fesztiválszínpadon egymást érik majd a fellépők. Ízes nyelvezetű népmesék hallhatóak, és gyerekkoncertek szórakoztatják majd a kicsiket. Az izgalmas mesterség-bemutatók közül ez alkalommal a kosárfonás, a mézeskalács-díszítés és a ritkán látható üvegfúvás képviseltetik magukat, és szorgosan csilingel majd az üllőn a kovács kalapácsa. Ínycsiklandó falatokkal, zamatos újborokkal és harsány mulatozással búcsúzhattok az ősztől Szentendrén is.

A Csigaház koncertsorozat a családok közös programja, ahova főként 3-8 éves, óvodás korú és kisiskolás gyerekeket várnak ezen a hétvégén szombaton Pécsett, A brémai muzsikusok című előadásra! Az 50 perces interaktív, fejlesztő zenei foglalkozáson változó felállású kamaraformációk segítségével mutatják be a kicsiknek a különböző hangszercsoportok érdekességeit. A piciket zene, tánc, színes gyermeki környezet segíti a szimfonikus zene megismerésében.

A nagy múltú Centrál Kávéház történelmi falai közé idén ősszel visszaköltözik az irodalom és a művészet, és a kisgyermekes családokat is nagyon várják. Vasárnap 11.00 órától közös mesélést, diafilmvetítést, minikoncertet és hangszerbemutatót tartanak Tarján Veronikával és Mogyoró Kornéllal, a Kuruttyoló békakirály a mesés Keleten című kötet szerzőivel, valamint Vigyázó Zsófiával, a kötet illusztrátorával. A programot 3 éves kortól ajánlják, és a részvétel ingyenes.

Ha jól sikerült a hétvégétek, akkor oszd meg velünk az élményeiteket!

A programajánló összeállításában segítségünkre volt az


Simon Marianna , 2014. november 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X