Karantén szerelem - 5+1 tipp, hogy a párkapcsolatotok a négy fal között is jól működjön

A szerelem nem ismer korlátokat. Egy párkapcsolatot a négy fal között is ugyanúgy kell tudni működtetni. Akár a kapcsolatotok legelején tartotok, akár évek óta együtt vagyok, esetleg a kapcsolatból kifelé tekintgettek, a kényszerű otthonlét időszaka párkapcsolati szempontból megújulást, elmélyülést hozhat. Persze csak akkor, ha mindketten figyeltek erre és dolgoztok érte.

“Ki sem látszom a sok munkából, alig várom, hogy hazaérjek és ledőljek a tévé elé.”
“Fáradt vagyok, a gyerekek minden energiámat leszívják.”
“Csak a teendőkről tudunk beszélgetni.”
“Mindenki a maga kis világába merül. Nem csókolózunk, nem érünk egymáshoz, csak ha szexet akarunk.”
“Úgy élünk egymás mellett, mint a bérlőtársak.”

Ilyen és hasonló mondatokat hallok nap, mint nap a rendelőmben azoktól a pároktól, akik megkeresnek, hogy segítsek nekik újra felépíteni és jól megélni a párkapcsolatukat, szexualitásukat. A mindennapi rutin, az állandó logisztikázás, a család fenntartása, működtetése még a legjobb kapcsolatot is próbára teszi. Különösen egy olyan nehéz helyzetben, mint a mostani: aggódás a szeretteinkért és a saját egészségünkért, félelem amiatt, hogy elveszíthetjük a munkánkat, a gyerekek 24 órás felügyelete és az egyes korosztályi nehézségek folyamatos menedzselése nem éppen libidónövelő. Ráadásul a párok nagy része ahhoz sincs hozzászokva, hogy napi egy-két óránál többet töltsön egymás társaságában - nemhogy huszonnégyet! 

De ha egy kicsit kilépünk a szokásos kifogások medréből, párkapcsolati szempontból ritka lehetőséget láthatunk meg a nehéz helyzetben. Mikor adódik vajon újra olyan alkalom, amikor kettesben vagy családilag hosszabb távon otthon lehetünk, és a figyelmünket ilyen mértékben irányíthatjuk a párkapcsolatunkra?

Ahhoz, hogy jelentős változásokat érjünk el, most egy kis energiabefektetés is elég. Az egyébként nehezen összehozható együtt töltött idő a kijárási korlátozások miatt adott.  Segítségképp íme néhány tipp, hogyan töltsétek tartalmasan az estéket, miután a gyerekek lefeküdtek. A közös programok feltölthetnek energiával, feledtethetik veletek az egész napos hajtás fáradalmait és újra élettel tölthetik meg a kapcsolatotokat.

Karantén szerelem

1. Első randi remake

Idézzetek fel együtt az első randi történéseit, érzéseit. Járjátok végig gondolatban az útvonalat, hívjátok elő az emlékezetetekből a randi helyszínét, a beszélgetéseteket, az izgató érintéseket, ismételjétek meg az első csókot. Osszátok meg egymással, ki mit talált vonzónak a másikban, mi keltette fel a vágyat benne a másik iránt. A jó élmények felidézése garantáltan pozitív élménnyé teszi az estét. 

2. Ismerjétek meg egymást - újra

Ha a kapcsolat elején vagytok, valószínűleg épp ezt teszitek. De ha már évek, évtizedek óta együtt éltek a mókuskerékben, meglepő felfedezéseket tehettek egy-egy ilyen beszélgetés alkalmával. Sokan most döbbennek rá arra, milyen régóta nem beszélgetnek egymással. A teendőket ugyan rendszeresen leegyeztetik, a kötelezettségeket megbeszélik, a másnapi feladatokat kiosztják, mégis, évek óta nem kerítettek sort valódi beszélgetésekre. Ilyenkor egy egyszerű ‘Hogy érzed most magad?’ kérdés is meglepetésként tud hatni. Találjatok alkalmat arra, hogy teljes nyugalomban, kütyümentesen, zavartalanul beszélgessetek egymással. Tegyetek fel a párotoknak olyan kérdéseket, amivel jobban megismerhetitek őt, a jelenlegi énjét, érzéseit, és mutassatok  őszinte érdeklődést. Tévhit, hogy egy pár annál jobban ismeri egymást, minél régebb óta együtt van és egy idő után már nem tudnak egymásnak újat mutatni. Kérdezzétek egymást vágyakról, hobbiról, gyerekkori jó élményekről, tervekről, barátokról, érzésekről.

3. Utazzatok

Ugyan a valódi utazás most nem lehetséges, miért ne szervezhetnétek egy-egy kedvenc országotokba estéket, esetleg egy egész hétvégét. Ha már jártatok is ott együtt, vegyétek elő a régi képeket és nosztalgiázzatok. Szóljon ez a néhány óra vagy nap az adott ország gasztronómiájáról, kultúrájáról. Ha szívesen utaznátok Olaszországba, tervezzétek meg együtt, hova mennétek. Keressetek le néhány videót, ajánlást You Tube-on, hallgassatok olasz zenét, főzzetek valami finom olasz ételt együtt, és egy pohár prosecco mellett beszélgessetek arról, ki mit csinálna szívesen, ha most utazhatna. Nézzetek meg egy olasz, vagy olasz tematikájú filmet és az estét befejezhetitek úgy, ahogy egy igazi latin szerető tenné!

4. Esti kimozdulás

Szervezzetek randiestéket bárba, étterembe, moziba, múzeumba, koncertre. Tervezzétek meg napközben - vagy akár napokkal jó előre - a programot, keressetek le zenét, filmet, online tárlatvezetést, készítsetek elő az ételt, hogy este már csak a megvalósítással kelljen foglalkoznotok. Emlékeztek még arra, hogy a kapcsolatotok elején milyen izgalommal töltött el a rákészülés egy-egy találkozásra? Miért ne lehetne ezt az izgalmat, pezsgést visszahozni? A meglepetés ereje méginkább segíthet ebben: küldjetek a párotoknak üzenetet, hagyjatok egy cetlit a fürdőszoba tükrén, hol és mikor várjátok, s a részleteket ne áruljátok el, legyen az a meglepetés este. Akár gyertyafényes vacsoránál, vagy egy táncos szórakozóhelyen, esetleg a “bárban” egy ital mellett találkoztok, fontos, hogy figyeljetek a részletekre: öltözzetek ki, teremtsétek meg a megfelelő hangulatot, legyen előkészítve a megfelelő zene és hangulatfény.

5. Készítsetek közös zenei válogatást

Kellemes időtöltés lehet felidézni az együtt töltött évek legjobb pillanatait, és összeválogatni azokat a zenéket, amik bizonyos időszakokat határoztak meg, vagy amik egy-egy emlékezetes eseményekhez kötődnek. Beszéljetek róla, osszátok meg egymással, kinek mi jut eszébe, és milyen kellemes emlékeket idéz fel bennetek egy-egy szám. Egy másik “kimenő este” jó alkalom lehet arra, hogy meghallgassátok a válogatást, és közben újra felébresszétek egymásban a szenvedélyt.

+ 1 ötlet, ha valami pikánsra vágytok

Vegyétek elő a kamaszkori bulis emlékeket, és szabjátok (két) személyre: a felelsz vagy mersz játékba, a kártyajátékokba (pl vetkőzős póker), de bármilyen más társasjátékba is bele lehet csempészni az erotikát, az egymással flörtölést, a párotok jobb megismerését. 

 

Szabó Szilvia
Szexuálterapeuta és párkapcsolati tanácsadówww.szaboszilvia.hu+36 30 1900 865

Ezt már olvastad?

6 tipp, hogyan térhettek vissza az izgalmas szexhez szülés után

 

 

Ezt már olvastad?

Ki a fontosabb: a férj, vagy a gyerek?

Szabó Szilvia, 2020. április 21.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?