Lovak vs. gyerekek

A lovak csodálatos állatok. Rengeteg szeretetet adnak és az embereket kitartásra, mozgásra, tiszteletre ösztönzik. Ezek olyan hatalmas „lények”, akiknél bizony ki kell érdemelni azt , hogy rájuk ülhess, sok türelem is kell hozzájuk, de ha eggyé válsz velük az csodálatos tud lenni. 

Úgy gondolom, nem árt, ha ezeket a dolgokat gyermekeink is megtapasztalják és ez által legalább egy igen hasznos sportot is elkezdhetnek. Megoszlanak a vélemények, hogy mégis mi az ideális, hány éves kortól ülhet gyerek lóra, de véleményem szerint egész pici kortól lehet őket a lovak közelébe vinni és esetleg lovagoltatni is. Először nem muszáj egy nagyobb lóra felültetni gyermekünket, hanem egyszerűen kérhetjük az oktatót, bár valószínű ezt fogja javasolni, hogy pónin kezdje gyermekünk. Az a legjobb, ha olyan helyet találunk, ahol gyermekünket megtanítják a lovaglás mellett a lovak ápolására is.

Ez is hasznos lesz a későbbiekben, hiszen ezáltal megtanulják, hogy egy állatról gondoskodni kell, és ez esetben megtanulják azt is, hogy az emberek között is fontos a törődés, hiszen ha adunk, akkor jó esetben kapunk is. Minél szorosabb kapcsolatot ápolunk a lovakkal annál jobban érzékelhetjük, hogy ők is másképp fognak hozzánk állni. Ezek a teremtmények nem azok, akiknél egy kis hiszti vagy bármi más ösztönözné őket, ha ezt érzékelik, minél kevésbé fogják azt tenni, amit mi szeretnénk, így a türelmet is megtanulják gyermekeink.

A ló fizikai hatásai is szerepet játszanak a nevelő hatások mellett. Ilyen például az egyensúly megtartása. A ló mozgását követve a lovasnak az izmai folyamatosan megfeszülnek és ellazulnak, ezáltal az egyensúlyukra oda kell figyelni. Gyermekeink izmai mindenképpen megerősödnek, ami nagyon sokat számít az egészséges szervezet fejlődésében. Gyorsabb reflex mozdulatokat is képes fejleszteni, hiszen a lovaknak folyamatosan adni kell instrukciókat és figyelni kell, ha éppen mást akarnak, akkor azonnal tudjunk korrigálni.

A pszichés dolgokban is képes segíteni, hiszen a lovak olyan nyugodtságot, békét és szeretetet sugallnak, ami mellett egy csendesebb, magába zárkózó, visszahúzódó gyerkőc talán előbb képes lesz megnyílni és megnyugodni lelkileg.

Ha másért nem is hát azért már érdemes elmenni egy lovardába, hogy a gyermekeink állatok közelébe legyenek. A hangulat egy ilyen helyen teljesen más, ez egy olyan hely, ahol majdhogynem családias hangulat uralkodik, ismeretlenek is úgy köszöntik egymást, mintha ezer éves barátságot ápolnának, és az sem mellékes hogy gyermekeink akár barátságokat is tudnak kötni. Ezen a helyen szinte mindenki egy nyelvet beszél és a lovak iránti szeretet összehozza az embereket. 

Kovács Alexandra , 2016. augusztus 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó