„Milyen játéknak örülne a gyerekem?” – Tipp az utolsó pillanatos ajándékvásárláshoz! Ezzel tuti nem nyúlsz mellé!

Nem tudod eldönteni, hogy milyen ajándékot vegyél a babának, kisgyereknek? Valami nagyon extra játékot szeretnél, de nincs hozzá ötleted? Egy kétgyerekes anyuka írta meg hasznos tippjeit nekünk, ami megkönnyítheti a játékvásárlást.

 

Amióta kisgyerekes szülő lettem, nekem minden évben komoly fejtörést okoz, hogy milyen játékot vásároljak a gyerekeknek karácsonyra, ünnepre, szülinapra. Pedig még csak azt sem lehetne mondani, hogy nincs elég áruválaszték, mert bőven van.
Ugyanezt a döntésképtelenséget látom az anyuka barátnőimnél is, sőt, az általános tapasztalatom is az, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzése lassan már nem örömet, hanem egyenesen nyűgöt jelent a kisgyerekes szülőknek, nagyszülőknek és más családtagoknak. „Mit vegyek, ami még nincs meg a gyereknek?”, „Minek örülne vajon?” – azt hiszem, ezek a legjellemzőbb kérdések mindannyiunknál.

„Játékvásárlásnál arra törekszem, hogy a játék értelmes legyen”

Magamat körültekintő anyukának tartva, a játékvásárlásnál mindig arra törekszem, hogy a játék „értelmes” vagy „hasznos” legyen, amitől a gyerekeim fejlődnek, amiből tanulnak valamit, ami hozzátesz valami pluszt a személyiségükhöz, és nem elsősorban az a célom, hogy lekössék magukat egy digitális kütyüvel a sarokban, hogy órákig feléjük se kelljen nézni.

Minden igyekezetem ellenére mégis számtalanszor előfordult már az, hogy az „értelmesnek” gondolt játék valamiért mégsem nyerte el a gyerekek tetszését; vagy azért mert még nem érettek meg rá, vagy azért mert már nem érdekelte őket, esetleg, mert nem találtam el az ízlésüket valamiért, és kész.
Két évvel ezelőtt például, a fiam megkapta a hatodik társasjátékát karácsonyra a családtól. Miután kibontotta a gondosan becsomagolt utolsó meglepetést, csalódottan felsóhajtott: „már megint társasjáték…”
Jó, jó, belátom, tényleg túltoltam.

„Milyen játéknak örülne a gyerekem?” – Tipp az utolsó pillanatos ajándékvásárláshoz! Ezzel tuti nem nyúlsz mellé!

Nem mindegy, hogy a játékot miért vesszük a gyereknek
Egy ideje elegem lett ebből, és elkezdtem megreformálni a játékvásárlási szokásaimat, például azzal, hogy tudatosabban odafigyelek a gyerekekkel intenzíven foglakozó szakemberek véleményére. Egy ideje például rendszeresen kikérem a tapasztalt óvó nénijeink véleményét (mégiscsak 25 gyerekkel vannak összezárva minden nap), egy délelőtti kávé mellett gyorsan átfutom a gyermekpszichológusok ajánlásait játék témában, és hallgatok azoknak a véleményére, akiknek az értékrendjével azonosulni tudok.

Ma már a játékvásárlás előtt mérlegelek, hogy mit is szeretnék a játékkal leginkább elérni: a finommotoros képességei ügyesedjenek a gyerekeimnek? A csapatjátékukat, együttműködési képességüket szeretném csiszolni? Netán a logikai-stratégiai gondolkodásukat vagy a szabálykövetésüket kívánom terelgetni? Olyan játékot keresek, amivel már most azonnal fognak tudni játszani? Esetleg „csak” annyit szeretnék, hogy a kiszemelt játék kellemesen összehozza a családot vasárnap esténként?Ország Játéka – „szerintem óriási mankó a szülőnek”


Tavaly addig-addig böngésztem a netet, amíg bele nem futottam az Ország Játéka – elnevezésű védjegybe. Az Ország Játéka egy szenzációsan jó kezdeményezés, mert szerintem óriási mankó a szülőknek.
A versenyben mind a zsűritagok (gyerekekkel foglakozó szakemberek), mind pedig a nagyközönség (gyakorló szülők) tesztelik a benevezett játékokat, amiket a verseny családi játszónapján ki is próbálhatnak; végül pedig ítélet születik, kiderül, hogy melyek az idei év legjobb játékai. Szó mi szó, ami innen kikerül, az gondosan tesztelve van.

Tavaly megrendeltem az egyik versenykategória (több is van) csúcsjátékát, a Bogyó és Babóca – Évszakok nevű társast, kipróbálásra. Telitalálat volt!
Rengeteg játék sorakozik itthon a polcon, évről-évre egyre több, de amióta ezt a társasjátékot megkapták a gyerekek, szinte csak ezzel az eggyel szeretnének játszani. Nem unták meg, ami még engem is meglepett. Minden utazáshoz, nyaraláshoz magunkkal vittük eddig, mert annyira szeretjük.

Egy szülő, nagyszülő számára nincs nagyobb öröm, mint amikor azt látja, hogy a gyereke, kisunokája kicsattan a boldogságtól, amikor a fa alatt kezébe veszi az ajándékot, és őszintén örül annak, amit kap. Főleg a mai világban fontos ez, amikor rengeteg inger, és értéktelen bóvli veszi körül a gyerekeket.
A karácsony pedig érték! Nem szabad üres, tartalmatlan ajándékokkal „letudni” a szeretet ünnepét.

 

https://www.orszagjateka.hu/

2017. december 15.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?