#baba#anya

Tökéletes karácsonyi ajándék a babáknak

Mikor még minike a babánk és sokat alszik, alig várjuk, hogy többet legyen ébren és játszhassunk vele. Ha épp ébren van, akkor pedig mindent megteszünk azért, hogy felkeltsük a figyelmét, ránk mosolyogjon vagy beszélgessen velünk.

Az első mosoly, az első kiadott hangok megbabonáznak és még többet akarunk kicsalni belőle. Ehhez pedig bármit bevetünk. Bohóckodunk, nyújtogatjuk a nyelvünk, vicces képet vágunk, énekelünk csak nevessen és lássuk rajta a boldogságot. Hónapokig mindent elkövetünk, hogy ilyen módon is kapcsolódjunk a gyermekünkhöz és játszunk vele. 

Vannak olyan babák, akik az első 3 hónapban szinte csak alszanak és alig vannak ébren. Ha az anyuka le tudja tenni és nem állandóan rajta alszik, akkor akár még az is beleférhet az idejébe, hogy készítsen valamit a babájának. Abban a kevéske időben, ami akad, én szívesen készítek játékot a gyerekeimnek. A téli hangulat miatt és mert közeledik a karácsony, ujjbábokat varrtam. Az a legjobb ezekben, hogy kontrasztosak is. Hiszen a hóember fekete, fehér és piros színei a lehető legjobbak egy pici baba látásának fejlődéséhez. 

A téli téma kiváló, hisz minden, ami hozzá kapcsolódik színben pont passzol. A Mikulást, a pingvint és még a rénszarvast is készíthetjük feketével. Ezekkel a figurákkal akár mesét is mondhatunk nagyobb babáknak. Sokáig tudjuk használni, majd később is hosszabb mesékhez. Kezdetben csak mutogatjuk és beszélünk a babához. Majd a karácsonyi dalokat is énekelhetjük együtt a bábokkal eljátszva a történetet. Így megismerkedik a szereplőkkel és a karácsonyi hangulatba, készülődésbe a babát is bevonjuk.

Apukáknak is könnyebbséget jelenthet kapcsolódni a babájukhoz játékon keresztül. Mikor még olyan nagyon kicsik sokszor az apukák azt se tudják, mit mondjanak vagy hogyan közeledjenek egy aprósághoz. Ha a kezükbe adunk egy ilyen kis bábot és csak arra kérjük, meséljen a Mikulásról vagy a hóemberről a babának, máris könnyebbé tesszük nekik a kapcsolódást. Egy gyerekkori kedvenc dal vagy versike elmondása már elég is a babának. Ha ezekkel még egy mosolyt is kicsalt az apuka, biztosan szívesen fogja folytatni további a kacaj reményében. 

Ha van nagy tesó, neki is könnyebb lehet nemcsak beszélni a kis tesóhoz, hanem a játékon keresztül a figurákkal bábozni. Ez is segíthet már a közös játék megalapozásában. Attól még, hogy minike, nem kell kihagyni a játékból. A közös játék az egész családot közelebb hozza egymáshoz. Ez az adventi időszak meg éppen erről szólna. A közös éneklés és a baba szórakoztatása pedig a mi karácsonyi hangulatunkat is fokozza.

Egy pár hónapos kisbabának nem tudjuk, mit is adjunk ajándékba. Ötletünk sincs, mit mondjunk a pelenkán vagy csörgőn kívül a nagyszülőknek, akik mégis csak szeretnének adni valamit a kisunokának az első karácsonyán. A báb mindig jó ötlet, akármekkora babáról is van szó. Ha nekünk szülőknek nincs is időnk varrogatni, egy nagymama biztosan örömmel elkészíti a picurkának. Kézzel készített ajándékot mindig nagyobb érték adni. Később, évek múlva, ha előkerül a báb, és eszünkbe jut, hogy azt a nagymama vagy dédi készítette, melegség önti el a szívünket. Ezektől nem is válunk meg szívesen és lehet, hosszú évtizedekig elkísérnek minket, majd a mi gyerekeink vagy unokáink is megöröklik azokat.

V. Beki, 2022. december 13.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?