Felfújható inkubátor idén a James Dyson díj nyertese!

A koraszülések aránya világszerte átlagosan 10% körül van - ám bizonyos helyeken a körülmények miatt a korababa túlélési esélyei szinte egyenlőek a nullával. A James Dyson designversenyen idén egy nekik készült fejlesztés nyert.

A WHO szerint a korababák halálozásának mintegy 75%-a megelőzhető lenne, ha néhány alapvetőnek számító és olcsó kezelést megkapnának. A James Dyson-díj idei nyertese erre a problémára ad választ alacsony költségből legyártható, felfújható inkubátorával.

A készülék leeresztett állapotában egész kicsi helyet foglal és könnyen szállítható, valamint olyan elemekkel felszerelt, melyek 24 órán át megbízhatóan működtetik, ha netán nem lenne áramellátás. Az inkubátor felfújható, és a koraszülött baba melegen tartását kerámia fűtőelemek biztosítják. Egy képernyőn keresztül figyelemmel kísérhető a inkubátor belsejében uralkodó hőmérséklet és páratartalom, melyek egyébként egyénre szabottan állíthatóak függően a koraszülött baba érettségétől és szükségleteitől. A hőmérséklet változására riasztó jelzés hívja fel a figyelmet. Ha a baba sárgaságban szenvedne, a beépített fényterápiás készülék is azonnal bevethető.

A készülék, amely sok ezer baba életét megmentheti, a MOM névre hallgat, tervezője pedig egy frissen végzett 23 éves fiatalember, James Roberts. A díj mellé jár neki 45 ezer dollár a további fejlesztésekre és prototípusok készítésére, majd a tesztelésre és a tömeggyártás előkészítésére. Alma matere, az angol Loughborough Egyetem is kap 15 ezer dollárt.

A fiatalember találmánya kétségtelenül remekül megmutatja, hogyan hathat a tervezőmérnökök munkája az emberek életére. A nyugati civilizációban oly természetesnek vett kórházi inkubátorok azonban a fejlődő országokban - vagy épp a katasztrófa sújtotta területeken - uralkodó körülményeknek köszönhetően ott teljesen használhatatlanok.

Jelenlegi állapotában a MOM inkubátor ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint egy 45 ezer dolláros kórházi készülék, ám jóval olcsóbb azoknál: gyártása, tesztelése és az adott helyre történő eljuttatása összesen 400 dollárba kerül!

James, a díjazott a következőket mondta az ötlet születéséről: "Az indított arra, hogy erre a problémára próbáljak találni megoldást, hogy láttam egy dokumentumfilmet arról, milyen magas a koraszülöttek halálozási aránya a menekülttáborokban. Ez motivált arra, hogy a tervezőmérnöki tudásommal megpróbáljak változtatni ezen. Mint más fiatal tervezőknek, nekem is jutottak leküzdeni való akadályok - el kellett például adnom az autómat, hogy az első prototípus elkészülését megfinanszírozzam. Az az álmom, hogy egyszer majd találkozhatok egy olyan gyerekkel, akinek életét a találmányom mentette meg - ő lenne az élő bizonyíték arra, hogy valóban hasznos volt az ötletem!"

Reméljük, hogy nem egy ilyen gyerekkel találkozik majd James a későbbiek során...

Szilágyi Diána , 2014. november 13.
 
 
 
Címkék:  

újszülött

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó