A trópusokon több lány születik

A trópusokon sokkal több lány születik, mint a sarkkörök közelében. Az eltérés akkor is megmarad, ha beszámítják a helyi kulturális és társadalmi preferenciákat.

A trópusokon sokkal több lány születik, mint a sarkkörök közelében. Az eltérés akkor is megmarad, ha beszámítják a helyi kulturális és társadalmi preferenciákat - állapította meg egy amerikai kutatónő.

Kristen Navara, a Georgiai Egyetem endokrinológusa 202 ország 1997 és 2006 közötti hivatalos demográfiai adatait vetette össze. A világátlag szerint az újszülöttek 51,3 százaléka fiú, 48,7 százaléka lány. De ezen az átlagon belül nagy eltérések vannak földrajzi szélességek szerint. A trópusokon a fiúk dominanciája csak 51,1 százalékos, sőt a Szaharától délre fekete Afrikában a fiúk aránya már csak 50,8 százalék.

A trópusokon lényegesen több lány születik. Ez a szabályszerűség még akkor is igaz, ha országonként nagyon nagy életmódbeli és gazdasági-társadalmi eltérések fordulhatnak elő.

Indiában és Kínában például a fiú utódot annyira preferálják, hogy nagyon sok esetben megszakítják a terhességet, ha a magzat lány. Ezzel együtt is Indiában a fiú újszülöttek aránya 51,2 százalék, hajszállal a világátlag alatt. Kínában viszont már nagy az eltérés a fiúk javára: 52,8 százalék – olvasható a Független Hírügynökség oldalán.

Navara azt írja, hogy több kutatásra van szükség a rejtély megfejtéséhez. Egy feltételezése van: a napfény intenzitása és a hőmérséklet lehet hatással a nemek megoszlására. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy bizonyos kis emlősöknél (szibériai hörcsögöknél, házi egereknél, mezei pockoknál) több hím születik a téli hónapokban, amikor rövidebbek a nappalok.

2008. augusztus 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó