Akkor tisztázzuk: mitől jó a sperma

A jó minőségű sperma kiemelten fontos a családalapítás szempontjából. Azonban sokan azt hiszik, náluk minden rendben van, hiszen senki nem jelzett vissza semmilyen hibát. A jó sperma azonban több dolgon múlik, és kívülről megállapítani a minőségét vagy mennyiségét nem lehetséges! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre. 

Jó vagy sem? 

Bár nagyon jó lenne, de azt, hogy a sperma minősége vagy mennyisége megfelelő-e csak az andrológus szakember tudja megállapítani. Erre ugyanis az ejakulátumból nem lehet következtetni, hiszen annak összetételében a spermiumok csak igen kicsi hányadot tesznek ki. Mivel laikusként nem áll rendelkezésünkre tényleges információ, így azt is balgaság lenne kijelenteni a folyamatos eredménytelen próbálkozások után, hogy a férfinek nem lehet baja. Tény, hogy a meddőségek felében bizony az erősebbik nem a ludas… 

Mitől jó? 

A sperma minősége és mennyisége is attól függ, hogy megfelelő mennyiségben van-e jelen a szervezetben az építőanyag, a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok. A megfelelő mennyiség pedig ebben az esetben azt is takarja, hogy első körben a létfontosságú funkciók hibátlan működésére fog koncentrálni a szervezet, a termékenység pedig nem az – mondja Ratkó Tünde. 

Mitől alakul ki tápanyaghiány? Az élettől, pontosabban az életviteltől. A mozgáshiány, a nem megfelelő táplálkozás, a környezeti ártalmak, a stressz, a dohányzás, az alkohol fogyasztása és még egy sor tényező létezik, melyek romboló hatásának kiküszöbölésére a szervezet extra energiát – így pedig tápanyagot – használ fel. Sajnos az is tény, hogy mára az élelmiszerekkel nem igazán elégíthető ki a tápanyagigényünk. Éppen ezért fontos a megfelelő tápanyagpótlás, mely ilyen esetekben jellemzően egy jól összeállított vitaminkészítmény. 

A hatékonysághoz keressünk olyan terméket, mely komplex – hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását -, és szerves kötéseket – praktikusan –citrát és –glükonát-, tartalmaz, mivel így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is nőhet! Ez pedig fontos, hiszen nem elég csak bejuttatni az anyagokat, azoknak be is kell épülnie a szervezetbe ellenkező esetben kiürülnek a vizelettel. 

Miért baj, ha nem jó? 

Elsődlegesen a spermaszámmal szoktak foglalkozni.  ebben az esetben az egyenlet igen világos: kevesebb sperma = kisebb esély a megtermékenyítésre. 

Ha minőségi probléma van, akkor viszont tragikusabb következmények is felléphetnek. A rossz minőség ugyanis jelentősen növeli a genetikai rendellenességek kialakulásának valószínűségét, a koraszülés és a vetélés kockázatát is. Igen, bár meglepő lehet a sperma minősége ezekbe a tényezőkbe is jelentősen beleszól. 

Forrás: ratkotunde.hu 

2019. szeptember 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó