Dolgozni vagy gyermeket nevelni? – 3. rész

Pici gyermek mellett nem egyszerű dolgozni, folyton készenlétben kell lenni, hogy ellásd anyai teendőidet. De nem lehetetlen…
A legszerencsésebb anyáknak van olyan segítsége, amit bármikor elő lehet húzni a tarsolyból, úgynevezett nagymama és nagypapa. Ha ebből 2 pár is van, akkor az maga a luxus. Régebben ez magától értetődő volt, a családokban születtek a kisgyerekek és a legidősebbek vigyáztak rájuk, amíg szüleik dolgoztak. Manapság egyre gyakrabban hallom azt a problémát, hogy nincsen kire bíznom a gyereket, mert nem élnek már a nagyszülők vagy idősek, betegek, messze laknak, vagy esetleg olyan rossz a viszony velük, hogy meg nem kérné anyuka, hogy kicsinyére vigyázzanak. Sok helyzetben nincs is mit tenni, magunknak kell megoldani, de hogyan? Mi lesz, ha ezért kirúgnak a munkahelyedről?
 
Ez is, mint minden más az életben, rajtad múlik leginkább. Amikor munkát választasz, érdemes felmérned azt, hogy az adott munka milyen rendelkezésre állást tesz szükségessé. Nem túl okos olyan munkát vállalnod, amiben kiszámíthatatlan a munkaidőd, sokat kell túlórázni vagy rengeteg váratlan esemény történhet, amely miatt szükség van a jelenlétedre. Ha mégis ilyen a munkahelyed, akkor mihamarabb beszélned kell a feletteseddel, tudnia kell, hogy kicsi gyermeked van, és elébe kell menni az esetlegesen kialakulható kellemetlen helyzeteknek, mert sokkal rosszabb lesz a megítélésed, ha eltitkolod a családi hátteredet, és gyakran érthetetlenül hiányzol, nem lehet számítani rád. Amennyiben családbarát munkahelyen dolgozol, meg fogják érteni a helyzetedet, talán a munkakörödet is hozzá tudod igazítani. Amennyiben nem megoldható, akkor viszont nem szabad vállalni ilyen munkát, amíg a gyerek pici, mert felelőtlenség magaddal és a munkahelyeddel szemben is. Ki fogsz készülni, és a gyermekednek sem lesz jó egy zaklatott anyával találkozni, amikor szüksége van rád.
Az lenne a legjobb, ha nem kellene a hivatásod és a gyermeked között választanod, de igenis kell. És amennyiben a hivatásodat választod, el kellene gondolkodni azon, hogy mik az igazán fontosak az életedben… 
 

 

De ne feledkezz meg arról sem, hogy jó eséllyel a gyermek édesapja is ott van melletted. Már elmúlt az a világ, hogy csak a nő feladata a gyerekek gondozása és a háztartás vezetése. Amennyiben nem dolgozol, ez nyilván alakulhat így, de ha szükséges mindkét szülőnek dolgoznia, akkor mindenből ki kell vennie a részét mindenkinek. Manapság már ritkán elegendő egy fizetés, hogy a család meg tudjon élni. Tehát ne félj megbeszélni ezt a pároddal, és megkérni, hogy segítsen! Ne akarj szuperhőst játszani mindenképpen, ráadásul a gyermeknek is jót fog tenni, ha apa is sokat van vele. Az apjának is ugyanannyi szabadsága van, mint neked, a gyermekek után további pótszabadság jár neki is. Osszátok meg a feladatokat, együtt könnyebb lesz!

 

Az egyedülálló anyák egyértelműen hősök. De ugyanakkor kiszolgáltatottak is emiatt a környezetüknek, a főnöküknek, és minden gyermekkel kapcsolatos teendőnek. Érdemes hát a barátaidra és rokonaidra számítani, ha nincs melletted a gyermeked édesapja. Ne átallj segítséget kérni! Egyedül gyermeket nevelni önmagában is hatalmas megbecsülést érdemel, de sem fizikailag, sem lelkileg nem lehet bírni, ha egészen egyedül vagy. Márpedig gyermekedben leld örömödet, és érezd életed legfontosabb és leghelyesebb döntésének, hogy világra hoztad! Ezt nem szabad elrontani a teendők logisztikájának nehézségeivel. Bőven lesz elég problémád, ne generálj feleslegeseket! Nagyszerű babysitter szolgálatok és szabadúszó gyermekfelügyelők is találhatók. Ez sem rossz megoldás, mivel a gyermek kötődik bárkihez, aki vigyáz rá, és kedves hozzá. Amennyiben megtalálod a megfelelő személyt, nyugodtan támaszkodj rá! 
Ne feledd: A stresszes anya rossz élményeket hagy a gyermeki lélekben, és hiába van meg mindene, neki a te békés, nyugodt szeretetteljes állapotodra van leginkább szüksége!
Szász-Heszlényi Krisztina , 2016. július 13.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?