Valóban ketyeg a biológiai óra? Mit érdemes tudni a késői gyermekvállalásról?

A nők átlagéletkora folyamatosan növekszik. Ami régebben a fiatalabb generáció privilégiuma volt, az mára már az 50-es években járó nők számára is természetes. De mi a helyzet a gyermekvállalással?

A XXI. század 50. évében járó nők elutasítják, hogy „öregnek” titulálják őket. Emma Thompson 40 évesen adott életet első gyermekének, Marcia Cross pedig 44 éves korában szülte meg ikreit, de megemlíthetnénk Nicole Kidmant, Halle Berry-t, Brooke Shields-et, Susan Sarandont is, akik 40 év fölött adtak életet gyermeküknek. Ők mind olyan nők, akik sok éves tapasztalattal rendelkeznek, de tudják, hogy még rengeteg áll előttük. Hazánkban egyedülálló példa Fehér Anna színművésznő, aki nemrég 53 éves korában egészséges fiúgyermeknek adott életet. Bár Magyarországon a nők átlagéletkora 78 év, mégis sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen feltételek esetén szabad 50 éves kor után gyermeket vállalni?

A változó kort megközelítő hölgyek esetében a terhesség kivitelezése technikailag nem lehetetlen többé. A meddőségi klinikák szakmai és technikai felkészültsége lehetőséget ad arra, hogy lombikbébi beavatkozással a kívánt terhesség létrejöhessen. A kihívást tehát nem az eljárás technológiai része jelenti, hiszen a vizsgálatok ma már minden kétséget kizárólag kimutatták, hogy például a donor petesejttel végzett IVF kezelések sikerességének kimenetele sokkal inkább a donor sejt állapotától, mintsem a fogadó édesanya korától függ.

Az USA-ban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a 24 évnél fiatalabb recipiensek, akik donáció (azaz felajánlás) útján kaptak petesejtet, 57%-os arányban fogantak meg és szültek egészséges gyermeket. Ez az arány 45 éves korban 51%, 50 éves korban pedig 43%-os volt – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics meddőségi és endoszkópos specialistájától. A szakember hozzátette, hogy külföldön már nem olyan szokatlan ennyi idős korban gyermeket vállalni, mint hazánkban.

A külföldi gyakorlat alapján a „megfelelően végigkísért” nők 50 éves koruk után ugyanolyan várandósságot élhetnek meg, mint fiatalabb korú társaik. A kezelés sikerének kulcsa az IVF beavatkozás mellett a nagyon pontos kivizsgálásban, terhesgondozásban és a szülés levezetésének megfelelő megválasztásában rejlik.

Mivel az 50 év feletti nők általános egészségi állapota nem hasonlítható össze a 20-30 éves társaikkal, ezért ezekben az esetekben a létrejött várandósság megfelelő gondozása, a magas színvonalú szülészeti intézet és orvos csoport megválasztása szintén meghatározó fontosságú. Fontos minden esetet egyénileg kezelni, hiszen sok esetben akár a 20-30 éves hölgyeknél is előfordulhat olyan egészségügyi probléma, amely nem teszi lehetővé a gyermekvállalást. Ezért is kell minden esetben pontosan mérlegelnie a szakembereknek a jövendőbeli édesanya általános fizikai és lelki állapotát.

Mindig fontos szempont tehát a megfelelő döntés meghozatalában az anya, valamint a születendő gyermek egészsége, illetve a családi és szociális környezet függetlenül attól, hogy a leendő édesanya 50 évnél fiatalabb, vagy idősebb. Dr. Vereczkey Attila azt is megtudtuk, hogy napjainkban már hazánkban is elérhető a PGD/PGS technológia micro-array CGH módszerrel, amely jelentősen növelheti a 40 év feletti nők gyermekvállalási esélyeit.

Azonban a 40 évesnél idősebb nők terhességeinél tudni kell a magzatok genetikai betegségének többletkockázatáról is. Elsősorban a számfeletti kromoszóma-rendellenességek gyakoribbak az anyai és az apai életkor előrehaladtával” – tájékoztat bennünket Dr. Papp Zoltán szülész-nőgyógyász professzor, a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika igazgatója. Ez a kockázat terhesség alatti genetikai vizsgálattal, elsősorban amniocentézis útján nyert magzatvízmintából történő kromoszómavizsgálattal kivédhető.

Az idősebb életkorú nők esetében növekszik az anyai kockázat is. A szövetek nem olyan rugalmasak, mint 20 évvel korábban, a méhizomzat is nehezebben húzódik össze a szülés után. Több a vérzéses szövődmény, jó, ha közelben van a szülésnél a kismedence hashártya mögötti területeiben is jártas nőgyógyász operatőr. A gyermekágyas időszak is nehezebb, a tejelválasztás gyakran lassabban indul be, de ezek a problémák is kezelhetők jól szervezett ellátással.

Összességében elmondható, hogy bár a biológia nem úgy tervezi, hogy a nők 40. életév után is szüljenek, az orvostudomány eredményeinek birtokában és jól felkészült szakmai csapattal a háta mögött nyugodtan vállalhatnak terhességet az érettebb korú nők is. Mi a biológiai előírásokat felül tudjuk írni, a párokat ne az életkoruk, hanem egymáshoz való viszonyuk, életkörülményeik és vágyaik irányítsák akkor, amikor a legszebb dologra, a gyermekáldásra vállalkoznak – fejezte be nyilatkozatát Papp Zoltán professzor.

2011. július 12.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(22 hozzászólás) 

2011 07 22. 14:53
Moni, én tök hasonló cipőben járok, kicsit fiatalabban, 18 évesen jött az első, és most, 44 évesen élvezem a 7 hónapos kicsimmel a boldog kismamaságot. Ő a negyedik:) Nem jött össze könnyen nekünk sem, úgyhogy csak hajrá! Ja, és szerintem egy későn jött gyerkőc remekül formában tartja "agg" anyját, nem nagyon lehet mellette bepunnyadni!!!
→ válasz erre
2011 07 24. 11:12
Kedves skizohudi és még sok más előttem szóló gyermek szerető anyuka! Örülök, hogy nem jellemző a meghökkenésének kifejezést adó fórumozók jelenléte a témával kapcsolatosan. Ugyanis gyakran aggódnak mások helyettünk, hogy 40 körül szülő nő gyermekét fel is kell nevelni, ha történik valami az anyukával. Régi időkben nem volt ritka a 6-10 gyermekes család és becsületes embereket neveltek belőlük jó részt a szegénység ellenére. Az első és az utolsó gyermek kora között akár jelentős különbség lehetett, ezért ha szükség volt rá, akkor az idősebb gyermekek szerepe megnőtt a családban. Úgy gondolom, hogy ha 40 körül is szül egy nő (megfelelő egészségi állapotban, rendezett háttérrel) nagyobb az esélye arra, hogy normálisan nevelje gyermekét, mint aki csak "szül" megélhetési problémája vagy meggondolatlansága végett. Hazánk népessége, ha esetleg gyarapodásnak indul nem mindegy szerintem, hogy milyen lesz a jövő nemzedéke, ezért nem biztos, hogy az anya életkora a legfontosabb szempont, hanem az, hogy mennyit tesz gyermeke normális fejlődéséért, milyen példát mutat. Tiszteleletre méltónak tartom azokat a nőket akik 40 körül is abortusz helyett inkább szeretetben felnevelik kisbabájukat nem törődve mások kritikájával.
→ válasz erre
2012 01 02. 22:54
Sziasztok!Látom,hogy régi az írás...de remélem még olvassa valaki!42 éves 6gyermekes anyuka vagyok.Mondhatnátok,hogy akkor meg mi a fenét akarok én itt a gyermekvállalással kapcsolatban...
Legkisebb gyermekem születése után pont egy évvel elveszítettem iker babáimat...azt hittem belehalok!!Mivel már a legkisebbik lányomnál is azt javasolta az orvos,hogy egyezzek bele a művi meddővé tételbe...fájó szívvel,de a vetélésem után rászántam magam.A házasságom közben tönkrement,4 évvel ezelőtt elváltam.Most viszont 2 héttel ezelőtt újra férjhez mentem...Nagyon szeretnénk egy közös babát legalább,de fogalmam sincs van-e rá esély,hogy nekem még megcsinálják a visszaállító műtétet?!Ha erre egyeltalán van még lehetőség...Ha bárki tud nekem tanácsot adni,merre induljunk...milyen költségei vannak ennek...mekkora esély van,hogy boldogok lehetünk egy közös babával...köszi
→ válasz erre
Összes hozzászólás (22) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó