Vajon milyen lesz a közös gyermekünk?! – A tudomány válaszol (vagy téved?)

Bár nyilván nem az alapján választunk párt, hogy majd milyen genetikát örökít az illető közös csemetéinkbe, mégis – ha már a tudomány lehetőséget ad rá -, ki ne lenne kíváncsi arra, hogy vajon hogy fognak kinézni a gyermekei?!

Cikkünkben bemutatjuk, hogy a szülői gének ugyan nagyon fontos szerepet játszanak külsődleges jegyeink alakulásában, de azért mégsem kiszámítható minden egy „egyszerű képlet” segítségével… A sors, Isten, a véletlen (ki hogy hívja) olykor közbe szól – na jó, meg a korábbi felmenők, generációk során lappangó külsődleges jegyei! Tehát hiába lehettek mindketten vörös hajúak és zöld szeműek, a gyerkőc nem biztos, hogy rátok fog ütni ebben. (De azért nem kell gyanakodni.)

Tudtad, hogy léteznek erősebb és gyengébb befolyással bíró gének is, a tovább örökítés terén?

Tudtad, hogy léteznek erősebb és gyengébb befolyással bíró gének is, a tovább örökítés terén?

Például: ha Te barna, göndör hajú, kék szemű vagy, a párod pedig egyenes, szőke hajú, barna szemű; akkor a gyerkőc nagy valószínűséggel sötét, göndör hajú és barna szemű lesz.

 És íme a szemszínek öröklődése (bal oldalt a szülőké, jobb oldalt az „örökösé”):

 És íme a szemszínek öröklődése (bal oldalt a szülőké, jobb oldalt az „örökösé”):

                                               

 

 

De természetesen itt nem csak egy jellemzőről, illetve egyetlen génről beszélünk, hanem többszázról, így a gyenge és erős gének „párbajának” kimenetele sem ilyen egyértelmű.

Ám az is előfordulhat, hogy a gének öröklődése átugrik egy generációt; az adott jellemző eltűnik, majd az unokák külsődleges jegyeiben feltűnik újra.

Például: a nagyi szőke hajú, kék szemű, nagypapa pedig barna hajú, kék szemű. A fiúk világos barna hajú és zöld szemű, és majd csak az unokájukban tér vissza a sötét hajszínhez tartozó génkód és a kék szem, az ükunokájuk pedig egy az egyben a nagyira üt (szőke haj, kék szem).

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus szerint az sem kizárt, hogy több gyermek esetén, azok különböző genetikai jellemzőket örökölnek egy azon szülőktől. 50%-ot apától, 50%-ot anyától hoznak; így egész egyszerűen a testvérpár egyik tagjában az egyik felmenő, a másiban pedig a másik génjei dominálnak.

            Az élet olykor nagyon érdekes össefüggéseket produkál és régi képeket visszanézegetve megdöbbentő hasonlóságot vélhetsz felfedezni több generációval ezelőtti rokonaiddal. De egy biztos: bárhogy is alakuljanak gyermekünk genetikai tulajdonságai; nekünk akkor is ők lesznek a legszebbek!

Plézer Panna , 2017. június 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?