#baba#anya

A terhesség elején egyáltalán ne igyon alkoholt a kismama

Az Egyesült Királyság Egészség és Klinikai Kiválóság Intézetének (NICE) legfrissebb álláspontja alapján a gyermekvállalásra készülők, illetve a terhesség első három hónapjában járók egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt, adta hírül a Medipress.

Korábban a Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiuma azon az állásponton volt, hogy heti néhány pohár bor még nem okoz problémát, mostanra viszont az a nézet nyert teret, miszerint nincs olyan, hogy biztonságos mennyiség, egyedül a teljes absztinencia jelenthet tényleges biztonságot a magzat számára.

Noha a legtöbb szakember abban is egyetért, hogy az egész terhesség során nincs olyan időszak, amikor azt lehetne mondani, hogy biztos nem árt meg a születendő gyermeknek az alkohol, az biztos, hogy a legveszélyesebb időszak az első három hónap, hiszen ilyenkor akár vetélést is okozhat a szeszesital fogyasztása. Az ezt követő időszakban is maximum napi 1-2 egység alkohol a megengedett, és az is hetente maximum 1-2 alkalommal, ennél több ugyanis már káros a magzat agyának a fejlődésére, továbbá a koraszülés és halva születés kockázatát is megnöveli.

Az Egyesült Királyságban évente nagyjából 6000 gyerek születik olyan problémával, amiért valamilyen formában az alkohol tehető felelőssé, ezért is különösen fontos, hogy a fenti tanácsokat minden kismama megfogadja. Ugyanakkor amiatt sem kell kétségbe esni, ha valaki még azelőtt, hogy megtudta volna, hogy terhes, időként fogyasztott szeszesitalt, ezzel ugyanis még biztos nem okozott kárt a gyermekében.

Babanet/Medipress, 2015. február 16.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?