#baba#anya

Ne félj a szüléstől, készülj rá tudatosan! – szülésznő szakértő válaszolt a legégetőbb kérdéseinkre

"Nagyon félek a szüléstől!" – hangzik el sok kismama szájából ez a mondat. Ugyan a szülés egy természetes, mondhatni a testünk által tökélyre fejlesztett élettani folyamat, mégis annyi információ jut el hozzánk ezzel kapcsolatban, hogy mire a kisbabánk elindul a külvilág felé, hogy végre találkozhassunk vele, addigra bizony jó sok frusztrációt, félelmet, kérdést halmozunk fel magunkban leendő anyukaként, még ha nem is mondjuk ki őket hangosan. Ezeket a belső vívódásokat igyekszünk most enyhíteni a következő interjúval, amelyben Baranya Ágnes diplomás szülésznő válaszol az általunk fontosnak gondolt kérdésekre.

 

1. Mit gondolsz, miért van az, hogy a legtöbb első babáját váró kismama fél a szüléstől?

Az ismeretlentől, amiről ráadásul mindenhonnan mást és mást hallunk, olvasunk, teljesen természetes, hogy tartunk valamennyire. Kismamaként megesik, hogy kéretlenül is beszámolókkal, sztorikkal, véleményekkel halmoznak el minket. Előbb-utóbb kialakul bennünk egy kép a szüléssel kapcsolatban is. Ennek a milyensége azon is múlik, mit és hogyan hallunk a szülésről, akár már kislány korunktól kezdődően. Az sem elhanyagolható, hogy mindenki tisztában van vele, ez azért fájdalmas szokott lenni. A fájdalom pedig semmiképp nem sorolható életünk kellemes élményei közé általánosságban.

 

2. Milyen módszerekkel, esetleg gyakorlatokkal érhető el, hogy a kismama ki tudja zárni a félelmet és képes legyen az ösztöneire, a teste természetes jelzéseire koncentrálni, ezáltal pedig feszültségtől mentesen várni a szülést?

Ez egy messzire vezető, összetett kérdés. Számos befolyásoló, segítő és hátráltató tényező lehet jelen a folyamat során. Ha úgy érezzük, nem lehetünk hatással az eseményekre, nincs kontroll a kezünkben, az komoly bizonytalanságot, kiszolgáltatottság érzését képes okozni. Amivel segíthetünk magunknak, az a felkészülés – hogyha tisztában vagyunk a dolgokkal, tudjuk, mi történik, miért, tehát felkészültek vagyunk, azzal magabiztosabbá, nyugodtabbá válhatunk.

 

3. Mi az az 5 dolog, amit nőként mindenképpen tudnunk kell a természetes szülésről, mielőtt a baba megérkezik? 

# A szülés egy élettani folyamat. Általánosságban elmondható, hogy sokkal több bizalmat érdemlünk és a kisbabánk is (már saját magunktól is).  A császármetszés egy alhasi nagyműtét, ami bár rutinműtét, elvégezni csak akkor indokolt, ha egészségkárosodástól óvja meg anyát vagy babáját, vagy egyenesen életmentő.

# Tájékozódni, felkészülni mindig szakmailag hiteles forrásból érdemes.

# Javaslom az evidencia-alapú, modern irányelvek megismerését és követését.

# A kismamák szülés során sokszor ösztönösen érzik, mi a jó nekik, mi segít, így hasznos figyelni a belső érzésekre, ösztönökre.

# Rendkívül sokat számíthat egy támogató kísérő jelenléte (sok esetben a leendő édesapa a kísérő), aki pozitív szuggesztiókkal, figyelmességgel, kedvességgel, biztatással segíti a kismamát a szülés során jellemző, némileg módosult tudatállapotban, amikor a legapróbb fél mondat, gesztus is fontos lehet.

 

4. Mit jelent pontosan a háborítatlan szülés? Lehet-e háborítatlan a szülésünk kórházi körülmények között?

Optimális esetben a szakemberek a szülést nem vezetik, hanem kísérik. Csak a feltétlenül szükséges vizsgálatok vagy beavatkozások történnek meg, rutinszerű ellátás helyett az adott anya-baba páros igényeinek legmegfelelőbb ellátás valósul meg – azaz ott vagyunk, figyelünk, de csak akkor teszünk bármit, ha az feltétlenül szükséges, és elengedhetetlen a korrekt, kismama számára érthető tájékoztatás is, mely alapján megtörténhet a valóban tájékozott beleegyezés az érintett részéről.

Összességében igen, kórházi szülésnél is abszolút lehetséges.

 

5. Ajánlod-e az otthon szülést? Ha igen, miért gondolkozzanak el a kismamák ezen a lehetőségen?

Az otthonszülés hazánkban komoly szabályok szerint lehetséges, csak alacsony rizikójú várandósság esetén választható opció, számos kitételnek kell megfelelni hozzá, hogy biztonsággal vállalható legyen. Akinek szimpatikus ez a lehetőség, azt javaslom, mielőbb vegye fel a kapcsolatot a kiszemelt bábapraxissal, már a várandósság legelején. Vannak kismamák, akik a kórházi környezettől, esetleg épp a háborítatlanság hiányától, egyéb velejáróktól tartanak, mások pont úgy érzik magukat nagyobb biztonságban, ha kórházban adnak életet a kisbabájuknak. Állást foglalni ebben a kérdésben nem szeretnék, ám akit érdekel ez a kérdés, számos kiváló forrás, vizsgálat található mindezzel kapcsolatban, érdemes utána olvasni.

*** Baranya Ágnes tagja a nemrég alakult zárt "Babát várok" Facebook csoportunknak is, amibe IDE KATTINTVA tudsz jelentkezni. A csatlakozás alap feltétele az összes felugró kérdés megválaszolása, valamint a csoport szabályzatának elfogadása. ***
 

A szerzőről: Baranya Ágnes diplomás szülésznő, egészségügyi tanár msc-hallgató. Két gyermek édesanyja vagyok. Küldetésemnek érzem a nők segítését, támogatását, szakszerű tájékoztatását kompetenciámba tartozó szülészeti-nőgyógyászati kérdésekben. Fontosnak tartom a valóban tájékozott, szabad döntéshozatalt. Az anya-és babaközpontú, jogkövető, evindecia-alapú ellátás megvalósulása a célom, ahol kellő figyelemmel, empátiával, és tisztelettel bánnak a nőkkel.

 

 

K.V., 2023. május 05.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?