Válasszunk szülésznőt!

Teljesen általános, hogy az ember lánya a saját orvosához jár nőgyógyászati vizsgálatokra, terhesgondozásra, majd nála is szül. Bár ismerek olyan bátor nőket, akik úgy gondolják, hogy az ügyeletes orvos is pont olyan jól érti a dolgát, mint a fogadott, hiszen minden ügyeletes egyben valakinek a „saját” orvosa is, én azt hiszem, többségében inkább szeretünk a választott nőgyógyásznál szülni. Van azonban még egy fontos szereplő a gyermek világrajövetelénél, ő pedig a szülésznő.

A régmúlt időkben a nők nem orvossal, hanem szülésznővel, vagy ahogy akkoriban nevezték, bábával szültek. Az ő tarsolyukban olyan praktikák voltak, amik megkönnyítették a folyamatot, vészhelyzet esetén pedig tudták, hogyan hárítsák azt el. Ma mindezt elsősorban az orvostól várjuk el.

Ugyanakkor egy problémamentes várandósság utáni szülés alatt az orvosnak alig van dolga, a nehezét maga a szülő nő végzi, hiszen neki kell vajúdnia, ezt senki más nem teheti meg helyette. De igazán elveszettnek érezhetjük magunkat egy olyan ijesztő, ismeretlen, elementáris erejű szituációban, mint a szülés! Ezért jó, ha van mellettünk egy női segítő, aki fogja a kezünket a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

Amikor én az első gyerekemet vártam, még nem nagyon volt divat az orvos mellé szülésznőt választani. Ha újra kezdhetném, ezt is másképp csinálnám, mert nagyon-nagyon értékes egy olyan személy aktív jelenléte, aki ismeri a folyamatot, tudja az arcvonásainkból is, hogy hol tartunk és adott esetben jobban képviseli az érdekeinket, mint mi magunk.

Nagy szerencsém volt az épp szolgálatban lévő szülésznővel, mert óriási segítségemre volt, lelkileg is támogatott, erőt adott. Jó volna azt hinni, hogy bármelyik szülésznőre ugyanilyen hálával tudnék gondolni, de azt hiszem, nagyon fontos a személyiségük is, ami a szaktudásuk mellett nagyban befolyásolja a szülő nő és a bába viszonyát. Ezért is jó, ha előre ismerjük egymást, és kölcsönös bizalom alakul ki közöttünk.

De honnan tudhatjuk, ki a nekünk megfelelő szülésznő? Nagy lutri ez, ha belegondolunk.

Jó, ha van olyan barátnőnk, közeli ismerősünk, aki már szült abban a kórházban, ahol mi is fogunk. Kérdezzük ki őket, hogy ők mi alapján választottak, és mennyire teljesültek az elvárásaik.

Szülőszoba-látogatás alkalmával személyesen is beszélhetünk szülésznőkkel, hallgassunk a belső hangunkra, ki az, aki rokonszenves, ki pedig nem.

A választott szülésorvosunkat is megkérdezhetjük, ő kivel szeret együttdolgozni és miért. Biztosan van olyan szülésznő, akivel összeszokott csapatot alkotnak és fél szavakból is megértik egymást, ez nekünk is előnyünkre válhat.

Ha megvan a kiszemelt személy, kérjünk időpontot személyes találkozóra, lehetőleg a szülőszobán. Írjuk össze előre a kérdéseinket, ha van szülési tervünk, azt is vigyük magunkkal. Tisztázzunk vele olyan kérdéseket is, ami nem igazán az orvosunk kompetenciája, de jobb vele tisztában lenni: saját hálóingben vajúdhatunk-e, mennyi betétet célszerű betenni a kórházi csomagba, milyen innivalót tegyünk be stb.

Ha mégis úgy gondoljuk, hogy a szülészorvos mellé felesleges még egy személyt „felfogadni”, ugyanakkor az éppen szolgálatban lévő szülésznővel elégedettek voltunk, nyugodtan fejezzük ki a hálánkat neki is utólag. Nem pénzbeli köszönetre gondolok elsősorban, de egy kis ajándékkosár, benne egy fénykép a babáról egész biztosan jól esik majd annak a személynek, aki jelen volt életünk egyik legfontosabb eseményén.

Neked volt/van választott szülésznőd?

Nágel Zsuzsi , 2013. november 11.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(11 hozzászólás) 

2013 11 16. 13:35
@monis: Bizony azt a szülésznőt az első ctg után amin nem jelent meg, le kelett volna cserélni, és mivel a hálapénzt nem írásos szerződés alapján adjuk( naná h nem fognak beleőle adózni) ezért egy fillért sem szabadtott volna neki adond.
→ válasz erre
2013 11 18. 07:40
uxi
Nekem az első két szülésemnél csak fogadott orvosom volt, a harmadiknál orvos és szülésznő is, a negyediknél és az ötödiknél pedig ügyeletes orvosnál szültem, fogadott szülésznővel, ez vált be a legjobban.
Persze jó a saját orvos is, de tapasztalataim alapján fontosabb a szülésznő, arra a kis időre, amíg az orvosnak jelen kell lennie, megtette az ügyeletes is. A szülésznő viszont már a cgt vizsgálatoktól kezdve sokat segített, szülés közben végig ott volt, és utána is intézte a szobát, meg mindenfélét, ami épp szükséges volt.
Az utolsó szülésem ráadásul olyan kórházban volt, ahol a szülésznők csinálnak mindent, normál esetben jelen sem kell lenni az orvosnak (még varrni is a szülésznők varrnak, ha szükséges), fölösleges lett volna tízezreket kiadni az orvos miatt.

→ válasz erre
2017 07 26. 18:23
@uxi: Melyik ez a kórház? Olyan (megbízható) szülész-nőgyógyászt keresek Bp-en, aki elfogadja, ha a kitolási fázisban nem hanyadt fekszel.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (11) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó