Testünk a szülés után

Élénk emlékként él bennem, hogy mikor a gyerek kicsusszant a hasamból, és odanéztem, láttam, hogy az egyik fele teljes mértékben plöttyedt, míg a másik oldalon még domborodott – ott volt a méhlepény. Addig is eszembe jutott sokszor, vajon mennyiben fog változni a testem a terhességtől és szüléstől, de akkor igencsak belém hasított a félsz, hogy ezzel a plötty hassal kell majd leélnem az életem.

Alapvetően nincs bajom azzal, ahogy végül is a testem változott, ahogy azt sem bánom, hogy maradt a hasamon némi felesleg, és szerencsére azóta a feszesség terén is jelentős javulás állt be. De lássuk bővebben, mire hathat a szülés és a terhesség a testünkön.

 • Nagy(obb) lábon élünk: Ha azt hitted, hogy a szülés után legalább a cipőd illeni fog a lábadra, hát, lehet, hogy nagyot tévedtél. Gyakori, hogy a kismamák lába a terhesség alatt fél, de akár egy egész számot is nő – és aztán nem is megy össze többet. Ez egyébként ugyanazoknak a hormonoknak köszönhető, amelyek a test egyéb ízületeit is ellazítják, hogy a baba majd kényelmesebben indulhasson útnak.
   
 • Izomtól duzzadó karok: Kilenc hónapig a hasadban hordtad a gyereket, most meg a karodban cipeled naphosszat. Ahányszor csak megemeled, az az izmaidnak olyan, mintha súlyzóznál. Épp ezért érdemes időnként átvenni a másik karra is a gyereket, nehogy a sokat használt kezedben az izom gondoljon egyet, és meghúzódjon. A másik jó kis karerősítő gyakorlat a babakocsizás, különösen vásárlás után, esetleg emelkedőn felfelé. Hogy a lépcsőzést már ne is említsem!
   
 • Rugalmas hüvely: A hüvely fantasztikus szerv, ami elképesztő tágulásra képes a szülés során, hogy utat engedjen a kisbabádnak. Aztán viszonylag rövid idő alatt eredeti méretére húzódik ismét össze, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy pont ugyanolyan lesz, mint szülés előtt. A legtöbb nő a szülés után három hónap elteltével érzi úgy, hogy hüvelye ismét a régi, ám sokan később is úgy érzik, van azért némi különbség. Ha sikerül visszanyerni a terhesség előtti súlyunkat, és rendszeresen tornáztatjuk intim izmainkat, azért ezen is lehet segíteni.

 • Szélesebb csípő: A terhesség során a medence pár centit tágul, hogy a babának nagyobb helye legyen, mikor világra akar majd jönni. Ugyanakkor az egyre növekvő méh a gerincünkre is hatást gyakorol, és ahogy nő a baba, úgy kerül máshová a súlypontunk. Jó hír, hogy a legtöbb nő csípője szülés után visszanyeri eredeti méretét, bár persze a rárakódott zsír esetleg vastagabbnak mutathatja. A törzs mélyebb izmaira ható gyakorlatokkal ezért a testrészért is sokat tehetünk.
   
 • Plöttyedt has: Bár a császármetszés nagy hasi műtétnek számít, ma már szerencsére a legtöbb helyen nem vágják át a hasizmokat a műtét alatt, csupán odébb tolják őket az útból. Miután a seb összeforradt, és letelt a hat hét regenerálódási idő, a császározott pocak ugyanúgy regenerálódik, mint a hüvelyi úton szült mamák hasa. Érdemes a hathetes gyermekágy után fokozatosan visszatérni a hasizomgyakorlatok végzéséhez, és ha külön feszesítésre vágyunk, használjunk közben némi plusz súlyt is.
   
 • Anyás mellek: ha megkérdezném, hogy mi az, ami a terhesség alatt hatalmasra nő, ám a baba születése után jócskán összemegy, nyilván a legtöbben azt vágnátok rá, hogy a has. Pedig a mellünkkel is ez történik. Kétségtelenül kisebbek lesznek szülés után, attól függetlenül, hogy szoptatunk-e vagy sem. Ez annak köszönhető, hogy a mell szövetei ekkor hajlamosak kissé megnyúlni, vagyis meglógni, ami ellen sokat tenni nem nagyon lehet. Persze, számít, hogy milyen állapotban vannak a mellkas izmai és az is, hogy milyen a melltartónk – egy jól kiválasztott darab csodákra képes.
   
 • Vöröslő striák: Mázlista génkészletet örökölt az a nő, akin egy fia stria sem alakult ki a terhesség alatt. Legtöbben nem ússzuk ezt meg, és dacára bármilyen drága és jó marketinggel rendelkező kencének, bizony egyre inkább emlékeztetünk egy zebrára. No, nem a fekete-fehér csíkos fajtából, persze, mert ezek a terhességi csíkok inkább vöröslenek. A csíkok nemcsak a hasunkon jelenhetnek meg, de a mellen, sőt a fenéken is. Ha valaki attól félne, hogy emiatt már sosem hordhat bikinit, most megnyugtatnánk, a striák szerencsére idővel szép tempóban halványodnak majd, a végén talán egy-két árnyalattal ütnek csak el majd a rendes bőrszínünktől enyhe ezüstösséggel. Ezeket szégyellni szerintem felesleges, csak arról tanúskodnak, hogy már kihordtunk egy gyereket.

Ti milyen változásokat észleltetek még a testeteken a terhesség alatt és a szülés után?

Szilágyi Diána , 2011. november 14.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(21 hozzászólás) 

2011 11 14. 15:42
Én azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, nekem a terhesség alatt "csak" a hasam nőtt meg, és nem lettek striáim sem (igaz, egy tinédzserkori hirtelen súlygyarapodás következtében a combjaimon már eleve voltak és vannak is striák, de ezek fehéresek és nem olyan feltűnőek). A szülés után leginkább egy vietnami csüngőhasú malacnak éreztem magam, de ez a plöttyedtség is elég hamar megszűnt. Ami a leginkább változott, azok a melleim, szerencsére azok is előnyükre, sokkal kerekebbek, nőiesebbek lettek. Na folyt.köv., mert lánykám nem hagy....:S.
→ válasz erre
2011 11 14. 16:23
Újra itt, még egy mondat erejéig: a szülés után a legtöbb ruhámat fel tudtam venni, amit nem, azt leginkább azért, mert a melleim nőttek meg:).
→ válasz erre
2011 11 14. 16:36
én 3 gyerek után van amiben szerencsés vagyok, van amiben kevésbé. A hasam már soha nem lesz olyan, mint volt, a bőröm egyszerűen nem tud jobban összemenni. Annyira nem gáz, de én a feszes-kockáshoz voltam hozzászokva... Ezt leszámítva se stria, se szélesebb csípő. :)
→ válasz erre
2011 11 14. 19:05
dia
Na, most már a kevésbé mázlistákat is olvasnám ám szívesen! (Jó Nektek, irigy vagyok!:))

A lábam nem nőtt, a mellem viszont, bár még totál elfogadható mértékben, de lóg egy pöttyet. A szoptatás alatt elvégeztem rajta a ceruzatesztet - ahogy szerintem nincs pasi, aki egyszer meg ne mérte volna magát egy vonalzóval -, hát vagy négy aláfért simán. Az már majdnem egy fél készlet!:D

A csípőm mindig is széles volt, dokim szerint engem a sors is arra teremtett, hogy gyerekeket potyogtassak. Striák a hasamon nem lettek, de a cicimen és a fenekemen igen. Hogy miért, amikor a hasam volt tényleg gigászi, azt nem tudom, pontosabban csak arra tudok következtetni, hogy onnan került előre a bőr a hasamra.:)

Jelentem, bár közvetve, de a szülés következménye az is, hogy olyan karikás a szemem, hogy szerintem a büdös életben soha nem fog elmúlni. Én csak pandamaci szemnek hívom.:)
→ válasz erre
2011 11 14. 20:33
Nos, hát a szemem alatt nekem is vannak karikák, azok már odanőttek, de a szemüveg pont jól leplezi. :) A cicijeim a sportolástól terhességek előtt se bírta volna ki a ceruzatesztet, ezért én ezt kihagytam az életemből, jobb nem tudni. :)
A lábam az nagyobb lett, de ezt nem fogtam fel tragikusan, én örülök, ha új cipőt vehetek magamnak. :) Azért volt 1-2 darab, amit a mai napig sajnálok...
Nem csak jót írtam!
→ válasz erre
2011 11 14. 21:07
Nekem a csípőm mindig is széles volt, amőgy meg a mellem változott csak, így három gyerek után. De beleférek az érettségiző nadrágomba ;) Viszont igaz, hogy mindhárom gyerek után visszanyertem a súlyomat hamar, és a hasam hamar visszament, de azért így a harmadik gyerek után tovább tartott. Gondolom korral jár.
→ válasz erre
2011 11 14. 21:32
Nos, akkor egy kevéssé szerencsés delikvens.:-)))
A lábam mindkét terhességgel kerek egy számot nőtt.Mindig max. 38as lábam volt, most meg csak nagy ritkán jön rám 39es cipi, inkább a 40es. Gáz!
Striák: totál szétszakadt a hasam sajnos bár nézzük a jó oldalát, ha bikinit nem is fogok soha felvenni, de legalább popsi, cici nem lett zebracsíkos. A hasam viszont tényleg gáz.
Sajnos nekem nem ment vissza a poci, mintha még mindig legalább félidős lennék, de ez azért van, mert az első császáromat elégé elszúrták, a másodiknál kerek másfél órát tartott mire hozzáfértek a gyermekemhez, annyira tele voltam összenövéssel, plusz van egy jó kis harántsérvem, így nem is tud összezáródni a hasfal. Műtét nélkül marad még a nagy pocak, mert műtét után már kizárt a harmadik baba és még nem tettem le róla teljesen...bilibe lóg a kezem...:-)
Cici: amúgy sem volt mini, de ne nagyon vettem észre méretcsökkenést, legfeljebb egy fél számot.
Hüvelyről nem tudok nyilatkozni két császár után.:-)
Izmos kar pipa.:-)
Csípő: ezzel nincs nagy gondom, nekem a has a mumus.
Persze fogyni azt nagyon kellene....érdekes, hogy vannak, akik a szoptatás alatt zuhanórepülésbe kezdenek és minden felesleg lemegy.
Nos, én egyik fiammal sem híztam sokat, max 10-11 kiló, de ebből pl Öcsisajt volt csak 4, tartozékokkal vagy 6...nekem az utána következő időszak volt horror, mert a levegővétel súlya is rajtam maradt.:-(((
Na, de majd jövőre már minden szép és jó lesz!!!

→ válasz erre
2011 11 14. 23:59
Ha szülés után szépen,lassú tempóban odafigyel az ember,korrigálható a test-adott keretek között.
Sosem gondoltam volna,hogy vékonyabb tudok lenni három egymás utáni szülés után(minden évben egy gyerek),mint fiatalabb koromban.
Jó érzéssel tölt el,hogy jól érzem magam a bőrömben.Az akarat meghozza a gyümölcsét.Saját magamról tudom.95 kilósan szültem az első gyereket.Hazajöttem a kórházból 89 kg.Minden egyes kiló vérizzadás volt.Mire lefogytam,ismét terhes voltam.Itt már vigyáztam,csak 75 kilóval mentem szülni.A harmadik terhességemet 60 kilóról kezdtem,kb.70-72 voltam a 9. hónap végére.67 kilóról indultam.Ez volt a legnehezebb fogyás.hiába koplaltam egy deka sem mozdult meg,csak nagyon-nagyon nehezen.Persze arra nem volt,s nincs is időm,hogy napi 10 km-t fussak vagy 5 km-t ússzak napi szinten,mint "fénykoromban".
A 3. gyerek megszületése után,már két éve-na itt mértem le,mennyire megváltozik a szervezet.(Hormonálisan is.)
→ válasz erre
2011 11 15. 07:59
Ezen a nagyobb láb dolgon teljesen ledöbbentem, sosem hallottam ilyesmit.Jelentem két szülés után is 38.5-es a lábam:)
Szoptatásnál valóban meg lehet húzni a vállakat, kart, a sok tartástól, de hát úgyis váltogatja az ember.Egy éves kora körül meg úgyis olyan izgága h amikor már nehéz, akkor csak fekve lehet szoptatni.
Rugalmas hüvely..ahh, gondolná bárki h lehet vákuumos szülés után orvosilag igazoltam szűkebb hüvely??rémálom,gátmetszéssel párosítva,nem pár hét, hanem sok-sok hónap kell h újra normálisra táguljon.
Csípő:na, az már ennél szélesebb nem lehetett mint előtte:) világ életemben derékban 36-os, csípőben 42-es méretű voltam...

Szerencsés voltam, has-mell-stria ügyben viszont,cserébe az egyéb gondokért.Striám egy szál se lett, plöttyedt has sincs(ami már- oké h végeztem gyakorlatokat is-, de inkább genetikai lehet,mert nekem az első szülésem hosszanti császár szétvágott hasizmokkal)és bár a mellem kisebb is lett mikortól nem szoptatok és talán egy minimálisan meg is ereszkedett, de hát 30 felett nem is lehet olyan, mint 20 évesen, szóval összességében jól regenerálódott a testem.Nem mondom h vékonyabb, de kilóban kevesebb vagyok, mint a két szülés előtt.

→ válasz erre
2011 11 15. 14:40
Nekem a legzavaróbb a mellem lett. Az első szülés után szép kerek, izmos volt, még nagyobb is, mint előtte, de a második után.... Kissé megereszkedett. Lehet, hogy azért, mert az elsőt alig tudtam szoptatni, a második meg éjjel-nappal rajta lógott.(Neki is jó volt és nekem is jó érzés volt, hogy végre tudok szoptatni.)
A hasamra rátelepedett "Mihájka", és nem akar onnan lemászni, pedig tornázom és próbálok az étkezésre is oda figyelni. Az első terhességet 65kg-val, a másodikat 75kg-val indítottam, most vagyok 63kg, de remélem még egy kicsit lejjebb is megy.
A lábméretem 20éve nem változott, 35-ös most is, sőt néha még az is nagy.
→ válasz erre
2011 11 15. 15:12
Súlyfeleslegem nincs, 10 kg plusszal mentem szülni, abból vanmég négy kg, de azt szeretném megtartani:). Ami gondom van,az nem látható kívülről. A gát részen lévő bőr még mindig kicsit "kinyúltnak" tűnik nekem. Nem lóg, vagy ilyesmi, észrevehető. Néha hangot is ad jelenlétének, kicsit cuppan ha nagyobbat lépek. Ezt csak én hallom, tudom, hogy mi ez, meg a párom. Három hónapja szültem. Szerintetek ez mikorra húzódik vissza? Gátmetszésem volt,az szépen begyógyult, intimtornázok, de az szerintem leginkább belül mozgatja az izmokat. Ez meg ugye a bőr kinyúltsága... Aki csinált gátmasszázst szülés előtt annak milyen tapasztalatai vannak a szülés után? Ők hogyan "alakítják" vissza, amit kinyújtottak?
→ válasz erre
2011 11 15. 19:11
Nekem nőtt a lábam 39-ről 40-re, remélem nem nő tovább, mert megint babát várok:)
→ válasz erre
2011 11 15. 19:38
Nekem a kilók épp ellenkezô elôjellel jelentenek gondot. Mindkét szülésem után nagyon lefogytam, ami nagyrészt a szoptatásnak tudható be, de alig lehet megállítani.
A másik a kifordult köldök, illetve a köldöksérv, ami az elsô szülés után jelentkezett és azóta is megvan szépen. :)
→ válasz erre
2011 11 15. 21:28
2cirmi2.ilyet még soha az életben nem hallottam.én emlékszem szülés után pár órával fürödtem ahogy az altatásból fel tudtam kelni és nem volt olyan h ott kinyúlt lett volna a bőr, mert megtapogattam h milyen lett a gátvarrás hol is van pontosan, meg mi is az.
Ezt látta már orvos??talán plasztikáztatni kéne/lehetne.Úgy értem h az ott annyira rugalmas h csak a szülés perceiben nyúlik akkorára, utána már azonnal húzódnia kell össze, nem maradhat ott nyoma.Én ráadásul vákuummal szültem, azt a hatalmas wc pumpa szerűséget is betették, de akkor se nyúlik ki úgy.
Többiek, szerintetek?
→ válasz erre
2011 11 16. 08:02
Én sem hallottam ilyenről, de azt írta 2cirmi, hogy Ő nyújtotta gátmasszázzsal.
→ válasz erre
2011 11 16. 08:12
Plasztikáztatás eszembe sem jutott, elég volt a gátvarrás... Orvos látott a hathetes kontrollon, két hét múlva megyek újra hozzá rákszűrésre. De tényleg nem szembeötlő, nem egy hatalmas valamit kell elképzelni, a férjemnek nem is tűnt fel. Én viszont érzem, hogy befér oda az ujjam hegye, és mint mondtam időnként kicsit cuppan. Amennyire szülés előtt olvasgattam a témáról, a gátmasszázsnál kell ezt a részt nyújtogatni, de nem mertem belevágni a dologba, mert el nem tudtam képzelni, mitől fog visszaalakulni. Esetleg valaki csinált gátmasszázst szülés előtt? MItől változik vissza az amit egy hónapon keresztül nyújtogat az ember?
→ válasz erre
2011 11 16. 10:17
Nagyobb láb kipipálva.Van olyan cipőm,egyszer volt rajtam,és soha többet,mert kicsi lett.Löttyedt has,szintén pipa,bár nem vagyok vékonyka.Air bag-ek szintén nőttek,majd szopikorszak végeztével a méret maradt,ám a gravitáció erőst érezteti magát.De a striákat megúsztam,tán ha két kicsi lett a hasamon.
→ válasz erre
2011 11 16. 22:51
Sajnos gátmasszázs témában nincs tapasztalatom. Közben azért nekem is eszembe jutott egy "rossz" dolog, igaz valamennyire már megvolt a terhesség előtt is: mindkét lábam eléggé visszeres, és ez a terhesség illetve szülés után fokozódott. A táskás szemek is megvannak, de nálam ez a terhességtől független, genetikai ügy.

→ válasz erre
2011 11 17. 08:03
2cirmi2
gátmasszázs témában nem tudok semmit mondani, de fenn tartom h attól sem maradhat semmi nyúlás.Gondolj bele h életünk során az "ott" hányszor nyúlik a sokszorosára mielőtt szülni megyünk..már ha érted h mire gondolok:)
akinek tágabb az inkább a belső részekre értendő, ahol már érezhetően az izom is szerepet játszik.Kíváncsi lennék h mit mond majd az orvosod,majd egy másik hasonló témájú cikkhez vagy akár ehhez megírhatnád.Még az jutott eszembe h esetleg méhelőreesésed lehet és amiatt érzed és tapasztalod azt, amit.
→ válasz erre
2012 08 13. 15:35
ismerek egy megoldást amitől a löttyedt has újra feszessé tud válni. Nagyon hatásos módszer. Viszont itt nem reklámozhatom ugyhogy privátba lehet érdeklődni (sas.v.ann@hotmail.com )
→ válasz erre
2020 01 24. 18:21
Összesen (babával együtt) 20 kg-ot nőtt a testtömegem a terhességem alatt, a szülés után 1 héttel már csak 8 kg felesleg, két hónapon belül pedig semmi felesleg nem volt rajtam, pedig eleinte nem is tornáztam. A bőrömön semmi változás, semmi nyúlás vagy stria nem keletkezett. A hasam gyorsan és szépen visszahúzódott, később pedig, amikor már volt egy kis időm a kisfiam mellett magammal is foglalkozni szép haránt hasizmaim lettek a tornától, szebbek mint előtte valaha. Jártunk baba-mama tornára is, de az inkább szórakoztató volt, mint hasznos :) Csak a melleim változtak meg, nagyobbak és formásabbak lettek, B-ről C kosárra váltottam, és most, 13 év elteltével is ugyanolyanok. Azt hozzátenném, hogy egyetem utolsó évében, vagyis 23 évesen szültem. Valószínűleg a fiatal koromnak is köszönhettem, hogy nem ártott a testemnek. A doki is azt mondta, hogy olyan, mintha gumiból lennék :) Hát remélem, nemcsak a kor, hanem a genetika is közre játszott, mert most, 36 évesen újra próbálkozunk, és hát, bár a páromat baromira nem érdekli, de én szeretnék jól kinézni, és később, öregen is csinos idős hölgy lenni :)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Border Flex Lite és Granudacyn - Mölnlycke