10 érv, amiért igenis fontos, hogy hisztizzen a gyerek

Kevés szülő ússza meg a hisztiket, viszont nem is kell őket megúszni: a hiszti, a gyerek kiakadása nagyon fontos része a kicsik érzelmi fejlődésének. A legközelebbi balhénál gondolj erre a 10 dologra, és máris másként látod a dolgokat!

10 érv, amiért igenis fontos, hogy hisztizzen a gyerek

1. Jobb kint, mint bent

A könnyek kortizolt, vagyis stresszhormont tartalmaznak, tehát a sírás valójában a stressz csökkentésének az érdekében történik. A sírás, a könnyek csökkentik a vérnyomást és segítenek a lelkiállapot helyreállításában. Azt biztosan megfigyelted, hogy hiszti előtt semmi sem jó. A kicsi mérges, frusztrált, csalódott, ám ahogy elül vihar, máris megnyugszik. A szakértők szerint ezért nem is kell megakadályozni a gyerek kiborulását: hagyd, hogy kiadja a dolgot, aztán sokkal jobb lesz a kedve neked és neki is!

2. Sok mindenre megtanít

Lehet, hogy ti is voltatok már olyan szituációban, hogy tanítottál a kicsinek valami újat, vagy legóztatok, de nagyon nem ment neki a dolog, és ez okozta nála a kiborulást. Utána viszont minden a helyére került. Ez azért van, mert a hiszti lenyugtatta, és talán előtte, a tanulás alatt még javában pörgött, nem tudott megfelelően koncentrálni. Ezt ugyanis csak nyugodtan lehet, a hiszti pedig segít a gyerek lenyugtatásában.

3. Jobban alszik tőle

Sokszor a szülők azt gondolják, minden esetben akkor járnak a legjobban, ha elkerülik a kicsik kiborulását. Pedig pont nem ez a jó megoldás, hiszen a felgyülemlett stressz a gyereket éjszaka is megébreszti, akárcsak bennünket, felnőtteket. Ha viszont hagyod, hogy a gyerek a maga módján, egy kiadós cirkusszal adja ki a feszültséget, akkor bizony javul az érzelmi jóléte, ez pedig hatni fog az éjszakai alvásra is.

4. Nemet mondtál neki, és ez JÓ!

Sok gyerek attól akad ki, ha otthon nemet mondanak neki. Pedig időnként erre nagyon is szükség van, hogy ismerje a határokat. Persze vannak helyzetek, amikor az ember nem szívesen mond nemet, mert nincs kedve egy újabb kiakadásra, viszont az igenis jó dolog, ha időnként megteszed, hiszen ettől még lehet imádni, ölelni, dédelgetni őket.

5. Bízik benned annyira, hogy kimutassa a valódi érzelmeit

Viccesnek hangzik, és talán te nem ezt érzed közben, de a hiszti valójában egy bók – neked. A gyerekek ugyanis általában nem hisztivel akarnak bennünket manipulálni vagy elérni, amit szeretnének. Gyakran a hiszti tárgya az, hogy nemet mondtál neki valamire, ami mellett nyugodtan kitarthatsz, miközben szereted és támogatod őt. Hiszen sokszor a törött süti vagy a kiszakadt zokni csak ürügy arra, hogy vele legyél, segítsd és szeresd őt.

6. Közelebb hoz benneteket egymáshoz

Lehet, hogy nehezen hiszed el, de egyszer ülj le, és figyeld a hisztiző gyereket. Lehet, hogy ott és akkor nem akarja, hogy te vele legyél,viszont ha hagyod, hogy kiadja magából a dolgot, nem próbálod leállítani, hanem csak megöleled, kedvesen bátorítod, meglepi őt is, milyen jól reagálsz, és imádni fog érte!

7. Hosszú távon jobb lesz tőle a viselkedése

Gyakran agresszióban vagy abban nyilvánulnak meg a gyerek érzelmei, hogy nem tudja megosztani a problémát, vagy olyan mindennapi dolgokat nem tud végrehajtani, mint  a fogmosás vagy a felöltözés. Ezek annak a jelei, hogy a gyerek nem tud mit kezdeni az érzelmeivel. A hiszti ezeken is segít: kiadja vele a feszültséget.

8. Ha otthon hisztizik, nem valószínű, hogy közönség előtt is fog

Amikor a kicsik mindenáron ki akarják fejezni az érzelmeiket, általában az otthont választják alkalmas helynek, hiszen ott minden figyelem az övék. Minél inkább arra kérjük őket a hiszti alatt, hogy szedjék össze magukat, annál jobban szétcsúszik a dolog – így ez nem jó taktika. A jó megoldás az, ha hagyjuk, hogy otthon mindig kifejezhesse, mit érez, mi nyomasztja, és ha ezt meg is teszi, sokkal kevésbé valószínű, hogy nyilvános helyen rátör majd a hisztiroham.

9. A gyerek azt teszi, amit sokszor a felnőtteknek is kéne

A kicsiknek nehezebb kifejezni az érzelmeiket, így a hiszti az, amihez nyúlhatnak a kelléktárukból. Ám ahogy nő a gyerek, egyre kevesebbet sír, hiszen megtanulja kordában tartani, elnyomni az érzéseit, mert a társadalom úgy kívánja meg. Pedig mi, felnőttek is sírnánk időnként, és vagyunk olyan idegesen, hogy egy alapos hiszti is jót tenne, de általában nem tesszük, mert ez az elvárás. És mert megtanuljuk másként kiadni a dühöt magunkból. Gyerekként azonban ez az út marad a feszültség kiadására – ezért sem érdemes megakadályozni.

10. A gyerek hisztije bennünket is gyógyít

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a gyerek kifakadása gyakran felidézheti benned azt, hogy te milyen voltál hisztiző gyerekként, és hogyan kezelték ezt a szüleid. És az is lehet, hogy te pont a múltból okulva jobban akarod majd csinálni a dolgot, ez pedig segít feloldani a múlt okozta sérelmeket. 

Barbara , 2019. október 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó