10 hétköznapi tárgy, amely veszélyes lehet a kisbabákra

A teljesen átlagos háztartási cikkek is lehetnek veszélyesek a csecsemőkre és a kisgyerekekre - még hálószobánkban is találhatunk belőlük jónéhányat. Mindannyian, felnőttek, szeretünk párnákra feküdni, légfrissítőt használni, vagy éjszaka takaróval beburkolózni. És bizony, ezek a hétköznapi, ártalmatlannak tűnő tárgyak is okozhatnak kellemetlenséget az apróságok számára.

A vizsgáltuk, hogy mely tárgyakat kell óvatosan használni gyermekeink jelenlétében, mely eszközöket nem szabad otthagyni a babaágyban, és melyek használatát érdemes félretenni egy időre.

10. A párna

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

Felnőttként sokszor érezzük kényelmetlennek, ha a nyakunk párna nélküli sík felületen pihen. Saját tapasztalataik alapján a fiatal szülők eldönthetik, hogy babájuknak is szükségük van-e alátámasztásra. A szakértők szerint azonban a csecsemőknek nem javasolt párnával aludni, picivel sem, amíg nagyobbak nem lesznek, nekik ugyanis szilárd, lapos felület ajánlott, amelyen nincs sem párna, sem takaró és sem egyéb puha ágynemű legalább 1 éves korukig, de még inkább 18 hónapos korig.

Ennek oka, hogy a baba álmában véletlenül eltemetheti az arcát egy puha felületbe, kicsit idősebb korban pedig lépcsőként használhatják az ágyneműket a kiságyból való kilépéshez. Végül, de nem utolsó sorban a rossz töltőanyag (toll vagy pehely) erős allergiás reakciók forrásává is válhat.

9. A párásító

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

A párásító nagyon hasznos a gyermekszobákban, mivel a nedves levegő pozitív hatással van a gyermekek légzésére és bőrére. Azonban, ha nem megfelelően használják, problémát okozhat. A leggyakoribb ezek közül a túlzott nedvesség és a penész.

Ennek elkerülése érdekében a gyermekorvosok azt javasolják, hogy párásítót kombináljuk a páratartalom mérésére szolgáló eszközzel, amelyet higrométernek neveznek. Alternatív megoldásként vásárolhatunk egy beépített higrosztáttal rendelkező eszközt, amely segít nyomon követni a páratartalmat. Az optimális szint 50%.

8. Mágnesek

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

© Depositphotos.com© Unsplash

A színes, mágneses betűk és más mágneses játékok felkeltik a gyerekek figyelmét, de valójában veszélyesek is lehetnek, különösen akkor, ha a mágnesek nincsenek megfelelően rögzítve bennük, hozzájuk. Felügyelet nélkül a gyerekek könnyen lenyelhetik ezeket az apró alkatrészeket., amik nagy erővel össze tudnak húzni dolgokat az emésztőrendszerben, súlyos és életveszélyes károsodást is okozva.

Hogy elkerüljük ezt a kockázatot, soha ne hagyjuk egyedül az ilyen típusú

játékokkal a kicsiket. Figyeld gyermeked, amikor játszik, és ne vásárolj nagyméretű mágneses játékokat, aminek sok darabja van, mivel nehéz lesz észrevenni, ha egyes részei eltűntek.

7. Ágyvédők

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

© Depositphotos.com© Depositphotos.com

Annak ellenére, hogy az ágyvédő párnák nagyon népszerűek, és a fiatal szülők gyakran úgy vélik, hogy megvédik a gyerekeket a sérülésektől és zúzódásoktól, a szakértők nem javasolják azok használatát, mert fulladásveszélyt jelentenek a babára. Csakúgy, mint egy párna vagy vastag takaró, a kiságy védőpárnái korlátozhatják a baba légzését, ha az a baba orra vagy szája mellett van.

Ezenkívül a vastagabbak blokkolhatják a levegő áramlását is a kiságyban, így a baba túlmelegedhet.

6. Babafigyelő

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

© Depositphotos.com

Mindenki tudja, hogy a nyitott és hozzáférhető konnektorok veszélyt jelentenek. Érdemes azonban figyelni minden vezetékes eszközre. Ennek érdekében ne rögzítsd a babafigyelő eszközöket sem a kiságy belsejéhez, sem a külsejéhez. A kicsi véletlenül körbecsavarhatja magát a dróttal. Ezenkívül a babák szeretnek tárgyakat rágcsálni, ami miatt jobb, ha vezeték nélküli eszközt vásárolsz, vagy a baba számára hozzáférhetetlen helyre telepíted, hogy ne érje el annak vezetékét.

5. Takarók és huzatok

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

© Depositphotos.com© Depositphotos.com

A takaró a tiltott tárgyak listáján szerepel ugyanazon okok miatt, mint az ágyvédő párnák. Gátolja a szabad levegő áramlását és használatuk a baba testének lehetséges túlmelegedéséhez vezethet. Ne feledd, hogy a kiságyban a baba 18 hónapos koráig ne legyen semmilyen tárgy, hogy minimalizáld a kockázatot és biztosítsd a baba nyugodt alvását.

Ugyanakkor a 2 hónapos csecsemő bepólyálása nem tilos, és valóban elősegítheti a gyermek nyugodt alvását. Más esetekben, ha aggódsz amiatt, hogy a baba fázik-e, a hálózsák jó alternatíva lehet a takarók helyett

4. Akkumulátoros játékok

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

© Unsplash© Depositphotos.com

Az elemek kémiailag aktív idegen testek, és lenyeléskor mindössze 2 óra alatt átégnek a gyermek nyelőcsövén, ami műtéttel orvosolható, illetve egészségügyi szövődményekhez vezet. Ha az elemeket az orrába vagy a fülébe dugdossa, annak is kellemetlen következményei lehetnek. Ezen kockázatok miatt soha ne kerüljenek a gyermekek kezébe. Ami az elemekkel működő játékokat és eszközöket illeti, ügyelj arra, hogy azok biztonságosan legyenek rögzítve a belsejükben, és hogy a kicsi ne férhessen hozzájuk.

3. Instabil bútorok

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

A gyermekszobában lévő bútorokat biztonságosan kell rögzíteni a balesetek elkerülése érdekében. Nemcsak a nagy bútorokról beszélünk, mint a szekrények és komódok, amelyekre a gyermek fel tud mászni, hanem a padlótükrökről, valamint a tévékészülékekről és egyéb, könnyen feldönthető berendezésekről is.

A kockázatok csökkentése érdekében válassz alacsony bútorokat, szilárd lábakkal, és használj mindenféle fali rögzítőt. És ne hagyj játékokat vagy más, kicsik számára izgalmas eszközöket a bútorok tetején, amelyek miatt fel akarnának mászni rájuk.

2. Illatos gyertyák és légfrissítők

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

Nem titok, hogy az illatgyertyák és a légfrissítők vegyszereket tartalmaznak. Ha nincs elég légáramlás, irritálhatják a légutakat, még felnőtteknél is, különösen azoknál, akik hajlamosak az allergiára és az asztmára. Ezért általában tanácsos kerülni az illatos termékek használatát az újszülött szobájában vagy környezetében. Amíg a kicsik tüdeje fejlődik, az aeroszolos irritáló szereknek való kitettség nem jó. Inkább szellőztessünk gyakran.

1. Plüss játékok

10 Ordinary Indoor Objects That Can Hurt Your Baby

© Depositphotos.com© Depositphotos.com

Eltekintve attól, hogy egyébként nem szabad nagy, tömött játékokat tenni a babaágyba, a plüssjátékok kiválasztásakor a következő szempontokat tartsuk szem előtt:

• A játék szemét és orrát cérnával kell rögzíteni. A gombokat nagyon könnyű letépni és lenyelni, és valószínűleg ezt a baba teszi majd meg először.

• A szőrt gyorsan száradó festékkel kell színezni, vagy egyáltalán ne.

• Ügyelj a varratokra: a játékot nagyon szoros cérnával kell varrni, hogy a töltelék ne jöjjön ki és ne kerüljön a gyermek szájába.

• Ugyanez vonatkozik a játék anyagára is. A hosszú hajú oroszlán varázsa ellenére jobb, ha nem olyat vásárolunk, amíg a kicsi el nem ér egy bizonyos kort. Ezenkívül a játék szőrei előbb-utóbb hullani kezdenek, és minden bizonnyal a baba szemébe, orrába vagy szájába kerülnek.

A nagyobb biztonság érdekében célszerű kis méretű, kifejezetten csecsemőknek készült játékokat választani.

Ti mit javasolnátok a leendő anyukáknak és apukáknak? Melyek azok a tárgyak, melyeket kellő körültekintéssel használjunk a kicsik mellett? Osszátok meg tapasztalataitokat!

 A cikk és a fotók forrása: brightside.me

B.Zs. , 2021. szeptember 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?